Dodaj do ulubionych

Wybór 15-calowego monitora LCD

IP: *.gorlice.net.pl 26.01.05, 12:28
Zastanawiam się nad zakupem 15-calowego monitora LCD. Ceny spadają, jakość
się wciąż poprawia. Który model wybrać? Czy monitory LCD mają możliwość
regulacji nasycenia koloru? (słyszałem opinie, że czerwień na monitorach LCD
jest zbyt jaskrawa i męczy wzrok).
Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru monitora.
Obserwuj wątek
    • Gość: Bogdan Re: Wybór 15-calowego monitora LCD IP: *.gorlice.net.pl 27.01.05, 09:40
      Na podstawie opisów w sklepach internetowych wybrałem wstępnie modele:
      - 15" LG Flatron L1530B DVI-D
      - 15" iiyama ProLite E380S-S3 silver
      Niestety, nie znalazłem żadnych informacji dot. możliwości regulacji nasycenia
      kolorów. Zastanawiam się też, czy te modele pozwalają na płynną regulację
      jasności podświetlenia wyświetlacza LCD.
      W sklepach nie mogę sprawdzić (dostępne są tylko na zamówienie).

Ponownie proszę o pomoc w dokonaniu wyboru.
      • monika_5 Re: Wybór 15-calowego monitora LCD 27.01.05, 15:25
        tamtych modeli nie znam, mam samsunga 17'i siedzę cały dzień.Podłączony we, wy
        cyfrowe i wtedy mam możliwoć tylko regulacji (brightness).Sprawdź komputer świt
        robił porównanie 15" i wygrał samsung jakiś.
        Pozdrawiam
      • Gość: XXSW Re: Wybór 15-calowego monitora LCD IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 27.01.05, 20:27
        Naprawdę nie lepiej dwa cale więcej i....o niebo większa przestrzeń do
        patrzenia cenowo to pewnie + 200 zł. a może nawet i nie.....
        Sąsiad kupił LG Flatron L1730S z n a k o m i t y.
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: Wybór 15-calowego monitora LCD IP: *.toya.net.pl 28.01.05, 00:42
          ŻADNYCH LG,
          MAG lub SAMSUNG
      • gaperr Re: Wybór 15-calowego monitora LCD 29.01.05, 10:24
        Gość portalu: Bogdan napisał(a):
        > Na podstawie opisów w sklepach internetowych wybrałem wstępnie modele:
        > - 15" LG Flatron L1530B DVI-D
        > - 15" iiyama ProLite E380S-S3 silver
        Niestety nie polecam Iiyamy.
        Również zamierzałem zakupić LCD firmy Iiyama, ale spotkałem klienta w sklepie, który wymieniał już trzeci panel i widząc tandetę producenta, już w sklepie następne egzemplarze rozpoczął dokładnie sprawdzać. Z dostarczonych kilku sztuk o różnych seriach nie wybrał żadnego. Powtarzam żadnego, ja oczywiście, również wyleczyłem się z tej marki.
    • Gość: Bogdan Re: Wybór monitora LCD (15" lub 17") IP: *.gorlice.net.pl 04.02.05, 11:30
      Dziekuję za informacje. To może proszę jeszcze o podanie typów naprawdę
      dobrych, sprawdzonych modeli monitorów LCD o przekątnej 15" i 17". Ważny jest
      dla mnie krótki czas reakcji plamki (brak smużenia w szybkich grach), możliwość
      płynnej regulacji poziomu podświetlenia obrazu oraz spokojne (nie jaskrawe)
      kolory (nadal nie wiem, czy monitory LCD mają możliwość regulacji poziomu
      nasycenia kolorów).
      Zastanawiałem się nad zakupem 17-tki LCD, ale słyszałem, że w przypadku braku
      solidnej (drogiej) karty graficznej mogą wystąpić problemy (jak z tym jest
      naprawdę?). Właściwie wystarczająca byłaby dla mnie przekątna 15" (obraz jest
      mniej więcej takiej wielkości jak na 17" monitorze kineskopowym).
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: Wybór monitora LCD (15" lub 17") IP: *.toya.net.pl 04.02.05, 11:40
        MAG i SAMSUNG te firmy gwarantują JAKOŚĆ
        LG zostaw w spokoju to nie to.
        • Gość: Gosc Re: Wybór monitora LCD (15" lub 17") IP: *.net 04.02.05, 12:36
          Gość portalu: niktabc@vp.pl napisał(a):

> MAG i SAMSUNG te firmy gwarantują JAKOŚĆ
          > LG zostaw w spokoju to nie to.

Skoncz pieprzyc bzdury psycholu na temat monitorow LCD bo to dobry
          sprzet,podobnie jak Samsung.

A wogole dla chcacych kupic monitor LCD:

www.mva.pl/?id_kategorii=2&kategoria=65&add_kom=702
          W wiekszosci siedzi to samo,placi sie za marke i "prestyz".

• Gość: Gosc Re: Wybór monitora LCD (15" lub 17") IP: *.net 04.02.05, 12:39
            Chodzilo mi o LG z ktorymi mam do czynienia na codzien i chyba w tej chwili
            tylko LG daje gwarancje swiecenia wszystkich pikseli.
            pl.lge.com/ir/html/ABboards.do?action=read&group_code=AB&list_code=PRE_MENU&seq=5175&page=1&target=pressrelease
            s_read.jsp

LG jak najbardziej polecam.
            • Gość: tswiercz Re: Wybór monitora LCD (15" lub 17") IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 04.02.05, 15:50
              Samsung też daje gwarancje 0 bad pixeli.
    • raver1 Re: Wybór 15-calowego monitora LCD 04.02.05, 13:00
      Co do LG rownież jak najbardziej polecam.Jeżeli zadowala Cię przekątna
      tradycyjnej 17-tki to 15-tka LCD powinna Ci wystarczyć.Jeżeli chodzi w tej
      chwili jakość i cena to najbardziej polecam Samsung 510N,bardzo dobre parametry
      i mozna go znaleźć nawet poniżej 900 złotych.
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: Wybór 15-calowego monitora LCD IP: *.toya.net.pl 04.02.05, 19:08
        SAMSUNG i MAG to jakość,
        sorry sprzedawałem w sklepie ilość AWARII SPRZĘTU LG BYŁA STRASZNA, stale coś
        się działo z ich sprzętem,
        sam swoje DVD czytnik reklamowałem 8 razy zanim go po 3ciej wymianie sprzedałem
        Nigdy nikomu nie polece sprzętu tej firmy

Zresztą idź do dużego salony i porównaj obraz na niby tych samych parametrów
        monitorach LG i MAG
        • Gość: Gosc Re: Wybór 15-calowego monitora LCD IP: *.net 04.02.05, 21:57
          Od 2 lat mam monitor LCD LG 1511S i jest super,zero problemow.Podobny LG
          uzytkuje tez w pracy tez ok.W moim kompie mam tez czytnik DVD LG i nagrywarke
          CD tez LG i wszystko dziala idealnie,wiec nie wierze w te twoje rewelacje na
          temat LG.Coz mnie nie przekonasz i jak najbardziej bede polecal LG.
          • Gość: niktabc@vp.pl Re: Wybór 15-calowego monitora LCD IP: *.toya.net.pl 04.02.05, 23:44
            ile tego masz?? 5 sztuk?? 10??
            a ja miałęm doczynienia z ok 150 i sorry odsetek awarji był największy, zresztą
            zapytaj jeśli znasz kogoklwiek z hurtowni prywatnie co powie o LG,
            MONITORY może nie padają na codzień ale postaw obok MAG i porównaj obraz
            a co do komputerowych DVD i CD-RW słyszałem ze sie poprawili ale sam
            diagnozowałem ze trzeba zanieśc na seriws około 50 sztuk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka