Dodaj do ulubionych

Mamy forum na płasko...

02.02.05, 13:02
jakby ktoś nie zauwazył:
forum.gazeta.pl/forum/0,53940,2456171.html
Tylko czemu jesteśmy dopiero na szóstej pozycji listy to nie mam pojęcia :/
Obserwuj wątek
    • Gość: Cornolio Re: Mamy forum na płasko... IP: *.ch.pwr.wroc.pl 02.02.05, 13:07
      No właśnie też mnie to dziwi.
      A wyżej "prześwietne" forum "Katalog stron WWW" (780).
    • Gość: piecyk gazowy Re: Mamy forum na płasko... IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 02.02.05, 13:30
      A tutaj nie ma linków do Internetu i Wirusów...
      • m.gregor Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 13:35
        A za to musimy podziekowac "Tebe & Company"...Genialny pomysl...Po prostu godny
        nagrody Nobla...
        • eressea Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 13:43
          piecyk gazowy napisał:

> A tutaj nie ma linków do Internetu i Wirusów...

Może zaczniesz się logować, wtedy linki będą w ulubionych ;P

m.gregor napisał:

> A za to musimy podziekowac "Tebe & Company"...Genialny pomysl...Po prostu
          godny nagrody Nobla...

Jest ogólna tendencja na forum by przechodzić do "płaskiego" wyglądu.
          Co do tej pozycji szóstej to mam nadzieje, że uda się to zmienić.
          • kalinowski11 Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 13:49
            "Nie chcem , ale muszem to zauważyć"

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=20120093&v=2&s=0

Pozdrawiam .

P.S. Szkoda , że macie w nosie zdanie bywalców forum :(
            • eressea Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 13:56
              kalinowski11 napisał:

> "Nie chcem , ale muszem to zauważyć"
              >
              > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html ?f=34&w=20120093&v=2&s=0

Dzięki, nie zauwazyłam (a specjalnie przejechałam po tytułach wątków z
              ostatnich dwóch dni, najwidoczniej ślepa jestem ;))

> P.S. Szkoda , że macie w nosie zdanie bywalców forum :(

Reklamacje nie do mnie proszę :)
    • Gość: chopinnn Re: Mamy forum na płasko... IP: 80.244.140.* 02.02.05, 13:54
      kiszkowato...
    • tebe Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 14:23
      Już jest na pierwszej.
      Może mi nie uwierzycie, ale taki układ ma lepsze usability. Zmusza do
      wyboru tematu (dorobimy jeszcze opisy).
      A wszystkie problemy można zobie rozwiązać ulubionymi ew. za pomocą Moje Forum.
      Ale przepraszam wszystkich, których zabolało.

Mam pytanie - pojawiła się koncepcja rss z forum, na tym forum. Pytanie brzmi,
      co by miało być w tym rssie? Tytuły i pierwsze słowa z nowych wątków, które
      przekraczają 10 postów?
      • m.gregor Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 14:26
        A co? Robicie konkurencyjny czytnik?
        • tebe Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 14:39
          W wolnych chwilach kombinujemy co mogłoby być rssem z forum, normalnie
          udostępnianym.
      • kell99 Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 14:33
        > Może mi nie uwierzycie, ale taki układ ma lepsze usability. Zmusza do
        > wyboru tematu (dorobimy jeszcze opisy).

mozesz podac co to za dziwne 'usability'? slyszales kiedys o zasadzie 3ch
        klikniec? to jest podstawa usability. powinienem przejsc na podstrone w
        maksymalnie 3ch kliknieciach, a 'moje forum' lamie ta zasade, bo linku na tamtej
        stronie trzeba jeszcze szukac. wiec prosze, bez kitow mi tutaj o 'usability'.
        nielsen by sie usmial;)

> Mam pytanie - pojawiła się koncepcja rss z forum, na tym forum. Pytanie brzmi,
        > co by miało być w tym rssie? Tytuły i pierwsze słowa z nowych wątków, które
        > przekraczają 10 postów?

A dajcie uzytkownikom wybor. Skoro bawicie sie w ustawienia forum, to co za
        problem generowac rss wg ustawien. Po co sie bawic w logowanie, skoro i tak
        zmuszacie kazdego by uzywaj forum w tak niewygodny sposob jak sie to wam podoba.

usability hahaha!;) - ciemnote to mozna wciskac na forum dla blondynek
        www.useit.com/
        • tebe Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 14:41
          A gdzie zaczynasz klikać? Wiem, że komputery są dalej. Ale w tej samej
          odległości co Internet. Ludź zmuszony do wyboru nie pisze swojego od razu na
          Komputerach.
          • kell99 Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 14:54
            nie sa! nie da sie bezposrednio przejsc bedac forum komputery na forum internet
            i z forum internet na forum komputery. o ile o 1 nic nie dajacy ekran wiecej to
            dla ciebie to samo, to chyba inaczej liczymy na palcach.

moglibyscie chociaz raz posluchac woli ludu, wrzucic ta stara czerwona ramke na
            forum komputery, internet (na publiczne zwiazane z komputerami), niech strona
            glowna zostanie taka jest teraz (nie trzeba jej przeciez ogladac - jest okropna).

ludz nie lubi byc zmuszany bez powodu do utrudniania sobie zycia. zreszta
            pomyslales, ze ktos uzywa zakladek i majac otwarte okno forum komputery, chce
            sobie w tle otworzyc zakladke forum internet?
            • eressea Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 14:58
              kell99 napisał:

> nie da sie bezposrednio przejsc bedac forum komputery na forum internet
              > i z forum internet na forum komputery.

Da się. Od tego są ulubione.
              • kell99 Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 15:04
                oczywiscie.. szczegolnie po 'system cie wylogowal' mam ulubione. poza tym,
                czytajac posty jakos nie widze 'ulubionych', a gdy klikne na gazeta.pl > forum >
                komputery zamiast przeniesc sie na forum komputery, jestem znowu przenoszony na
                ta obrzydliwa strone glowna
                • eressea Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 15:09
                  kell99 napisał:

> oczywiscie.. szczegolnie po 'system cie wylogowal' mam ulubione.

No tak... Ale przecież logujesz się wtedy ponownie. Mi zabrało dzisiaj sporo
                  czasu by zauwazyć brak linków do Internetu czy Wirusów własnie dlatego, że
                  korzystam tylko z ulubionych.

>poza tym, czytajac posty jakos nie widze 'ulubionych', a gdy klikne na
                  gazeta.pl > forum > komputery zamiast przeniesc sie na forum komputery, jestem
                  znowu przenoszony na ta obrzydliwa strone glowna

Naciśnij na duzy czerwony napis Komputery ;) wtedy przeniesie Cię na właściwą
                  stronę.
                  • kell99 Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 15:24
                    > No tak... Ale przecież logujesz się wtedy ponownie. Mi zabrało dzisiaj sporo
                    > czasu by zauwazyć brak linków do Internetu czy Wirusów własnie dlatego, że
                    > korzystam tylko z ulubionych.

Hmm, nie rozumiem dlaczego mam sie logowac. Jezeli chce tylko przejrzec forum,
                    nie majac czasu by wdawac sie w dyskusje, to nie chce tracic czasu by sie
                    logowac. Logowanie powinno byc automatyczne (poprzec ciacha tak jak to jest np
                    na amazon czy google), tylko gdy np wysylasz wiadomosc powinno byc pytanie o
                    haslo (jako okienko, nie nowa strona - ile razy wpisujesz wiadomosc, chcesz sie
                    zalogowac, po czym to co napisales/as;) magicznie ginie). Tak samo mozna zrobic
                    pola logowania w miejscu gdzie normalnie sa ulubione pola (tak by przegladarka
                    moga sama wypelnic te pola) i wystarczy klikniecie by sie zalogowac (oczywiscie
                    da sie bez przeladowywania calej strony).

Po prostu denerwuja mnie rewolucje na gorsze. Nie cierpie gdy ktos mi wciska
                    kit, ze "tak ma byc, bo jest lepiej", gdy tyle rzeczy jest durnie przemyslanych
                    i moze byc zrobionych lepiej. Zreszta jest tyle innych formatow forum (np tych
                    bazujacych na php), ktore sa mile i przyjemne dla uzytkownika, ze nie potrafie
                    pojac, dlaczego osoba odpowiedzialna za to forum nie potrafi czerpac z tego co
                    sie sprawdza, tylko zmuszac uzytkownikow do swoich nieprzemyslanych pomyslow.
                    Zreszta, wystarczy sie przejsc na 'forum o forum', tyle prosb, ciekawych
                    pomyslow, tylko po co? Przeciez IM sie nie chce.

Pewnie powiesz, ze moge sobie isc na inne forum, ale w pewnym sensie lubie tutaj
                    pisac, troche juz znam kilka osob z ktorymi na nie jeden temat dyskotowalem..
                    Ale widzac, jak "wladze" maja forumowiczow "gdzies" to zaczynam watpic w
                    marnowanie czasu tutaj.
                    • eressea Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 15:39
                      kell99 napisał:

> Pewnie powiesz, ze moge sobie isc na inne forum, ale w pewnym sensie lubie
                      > tutaj pisac, troche juz znam kilka osob z ktorymi na nie jeden temat
                      > dyskotowalem..

Na pewno takiego czegoś bym nie powiedziała. Jesteś cenną postacią dla tego
                      forum ;).

> Ale widzac, jak "wladze" maja forumowiczow "gdzies" to zaczynam watpic w
                      > marnowanie czasu tutaj.

Forum to nie administracja, to nie przyjemny dla oka wygląd. Forum tworzą
                      uzytkownicy i oni są jego podstawą - sądzisz, że marnujesz czas dyskutując z
                      innymi forumowiczami?
                      • kell99 Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 16:13
                        Forum tworza uzytkownicy i jest dla uzytkownikow, masz calkowita racje. Ale tez
                        wygode w uzyciu forum tworzy milsza atmosfere. Jezeli chcac odpowiedziec na
                        watek dostaje zbyt czesto "Wiadomosc nie istnieje albo zostala usunieta", a gdy
                        chcac wyslac "System cie wylogowal", to czesto odechciewa sie dyskusji.

No coz, tym bardziej trzeba sie wziasc do roboty nad milszym rozwiazaniem
                        kwestii forum;)

Pozdrawiam!
            • tebe Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 15:01
              Zgadzam się, że tak jest wygodnie, jak się wie, że tam jest forum. Jednak ludź,
              który nie wie, wykazuje się zdumiewającą ślepotą na okoliczność tych forów.
              Jeśli musi wybrać, wybiera. Potem już nie. Im więcej tam ma, tym mniej z tego
              widzi (np. słabo widzi, że jest jakiś wątek z FAQ).

Z przykrością stwierdzam, że nie możemy robić wyjątków, bo forum musi być
              spójne.
              • kell99 Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 15:07
                tebe napisał:

> Zgadzam się, że tak jest wygodnie, jak się wie, że tam jest forum. Jednak ludź,
                > który nie wie, wykazuje się zdumiewającą ślepotą na okoliczność tych forów.
                > Jeśli musi wybrać, wybiera. Potem już nie. Im więcej tam ma, tym mniej z tego
                > widzi (np. słabo widzi, że jest jakiś wątek z FAQ).
                >
                > Z przykrością stwierdzam, że nie możemy robić wyjątków, bo forum musi być
                > spójne.
                Czyli z przykroscia stwierdzasz, ze nie zalezy wam na osobach ktore tu pisza od
                dluzszego czasu, bo jedyne na czym wam zalezy, to jakis 'dummy', ktory nie
                opanowal do konca zdolnosci czytania ze zrozumieniem. Biedak, zaklika sie w kat
                i bedzie plakac.
                Dodanie starej ramki tak bardzo by zmniejszylo spojnosc forum. A moze to te
                wasze 'tajne' usability ma tu cos ze soba. Pewnie miejsca na kolejna reklame nie
                starczy. To tez w 'usablity'?

To chyba typowa odpowiedz wladz forum: 'mamy cie gdzies, nasze na wierzchu' :(
                • kalinowski11 Re: Mamy forum na płasko... 02.02.05, 15:20
                  Kell ... daj sobie spokój , tebe wie wszystko najlepiej i tak nic nie wskórasz .
                  Moim zdaniem na każdym z forów "informatyczno-sprzętowo-telefo nicznych" powinna
                  być taka ramka jak wcześniej na "komputerach" wtedy by było szybko , łatwo
                  i przyjemnie , bez cudowania . Pozdrawiam .
                  • tebe Re: Mamy forum na płasko... 03.02.05, 16:59
                    Nic nie wiem najlepiej. Ale mam dane, z których conieco wynika. Nieszczęście
                    w tym, że nie mogę ich opublikować, by dowodzić swoich racji.

Całe forum jest rozwijane od 2001 roku w oparciu o to, co proponują
                    użytkownicy. Na starcie mieliśmy tylko podział na fora i rozwijanie wątku.
                    Nie wszystkich pomysłów oczywiście słuchamy, bo one się wzajemnie wykluczają.
                    Nie słuchamy np. pomysłu, żeby wprowadzić kolorowe ikonki, obrazki
                    i różne "fajne rzeczy"...

To co proponujesz ma krótkie nogi IMHO gdyż:
                    + nie pozwala na żaden rozwój forum (bo nie można dodawać żadnych podoforów)
                    + nie zmusza do wyboru a ludzie piszą o wszystkim w pierwszym miejscu, zbliżo
                    nym tematycznie, do którego dotrą (nawiasem mówiąc standardem jest, że widzi
                    się albo wybór forów, albo wątków)

Jeśli nie słuchamy użytkowników to co ja tu robię?
                    Pozdrawiam
                    • m.gregor Re: Mamy forum na płasko... 03.02.05, 17:05
                      Na forum komputery:
                      > Nic nie wiem najlepiej. Ale mam dane, z których conieco wynika. Nieszczęście
                      > w tym, że nie mogę ich opublikować, by dowodzić swoich racji.

Na forum o forum (pytanie o to kiedy zostanie zwiekszona wydajnosc serwerow
                      forum/poczty i kiedy skoncza sie problemy z logowaniem do poczty/forum i bledy w
                      stylu "Ten watek nie istnieje albo zostal skasowany"):
                      > Prace nad poprawą wydajności trwają nieustannie. Z przykrością stwierdzam, że
                      > nie możemy opublikować wskaźników, które potwierdzają ich skuteczność (tych
                      > prac).

PYTANIE DO TEBE:
                      Tebe...złotko...a co możecie? Bo tak "na morde" to ja mam słonia w karafce i
                      pchłę na złotym łańcuchu...
                      • kell99 Re: Mamy forum na płasko... 03.02.05, 17:14
                        To ja chyba mam jakies omamy...

Wiekszosc osob nie chce logowania do forum (tak, przeciez sluchacie opinii
                        uzytkownikow), wiekszosc osob z tego forum by pewnie chciala by ramka z linkami
                        do innych forow wrocila (internet, sap, linux z forum komputery), oczywiscie
                        sluchacie opinii uzytkownikow. Zrob sobie przysluge, jezeli masz wciskac nam
                        kit, to lepiej zrezygnuj z takich wypowiedzi.
                        • tebe Re: Mamy forum na płasko... 03.02.05, 17:25
                          OK, przekonałeś mnie, że nie przekonam Cię, że słuchamy użytkowników. Mogę się
                          martwić, postaram się coś z tym zrobić.

Ale rozmawiamy o dwóch rzeczach.
                          Co powiesz w temacie konstrukcji forum. Chodzi o część wypowiedzi od
                          "To co proponujesz" do "albo wątków)"

Pozdrawiam
                          • kell99 Re: Mamy forum na płasko... 03.02.05, 17:36
                            Nie musisz. Utworz watek i zapytaj czy podobaja sie zmiany na forum, czy sie
                            wszyscy zgadzaja, czy sa jakies lepsze rozwiazania i czy ramka z linkami powinna
                            wrocic. A tak tylko slyszalem jakies brednie o 'usability' i 'spelniamy zyczenia
                            uzytkownikow'. Po krotkiej lekturze 'forum o forum' mysle, ze to sa tylko
                            'pobozne zyczenia' a nie rzeczywistosc.

Przeciez mozesz pokazac, ze to nie sa tylko puste slowa. Odrobina dobrej woli
                            nikomu nie zaszkodzila.
                            • kell99 Re: Mamy forum na płasko... 04.02.05, 14:16
                              i to by bylo tyle pewnie z twojej strony w temacie 'sluchamy uzytkownikow' ...

• Gość: ass Re: Mamy forum na płasko... IP: *.dip.t-dialin.net 03.02.05, 22:56
                      "tebe napisał:

Nic nie wiem najlepiej. Ale mam dane, z których conieco wynika. Nieszczęście
                      w tym, że nie mogę ich opublikować, by dowodzić swoich racji.
                      Całe forum jest rozwijane od 2001 roku w oparciu o to, co proponują
                      użytkownicy. Na starcie mieliśmy tylko podział na fora i rozwijanie wątku.
                      Nie wszystkich pomysłów oczywiście słuchamy, bo one się wzajemnie wykluczają.
                      Nie słuchamy np. pomysłu, żeby wprowadzić kolorowe ikonki, obrazki
                      i różne "fajne rzeczy"...
                      To co proponujesz ma krótkie nogi IMHO gdyż:
                      + nie pozwala na żaden rozwój forum (bo nie można dodawać żadnych podoforów)
                      + nie zmusza do wyboru a ludzie piszą o wszystkim w pierwszym miejscu, zbliżo
                      nym tematycznie, do którego dotrą (nawiasem mówiąc standardem jest, że widzi
                      się albo wybór forów, albo wątków)
                      Jeśli nie słuchamy użytkowników to co ja tu robię?
                      Pozdrawiam"
                    • kalinowski11 Re: Mamy forum na płasko... 04.02.05, 12:30
                      tebe napisał:

> Jeśli nie słuchamy użytkowników to co ja tu robię?

No właśnie sam się zastanawiam , co Ty Tebe tam robisz ?

Pozdrawiam .
    • eressea Kolejność juz zmieniona. 02.02.05, 14:24
      Czyli f. Komputery ma pierwszą pozycję.
      • m.gregor Re: Kolejność juz zmieniona. 02.02.05, 14:27
        Hurra! Pijemy! Ja mam dzisiaj urodziny to stawiam! :-D
        • eressea Re: Kolejność juz zmieniona. 02.02.05, 14:29
          m.gregor napisał:

> Hurra! Pijemy! Ja mam dzisiaj urodziny to stawiam! :-D

A czemu mi się wydawało, że masz ósmego? :/
          Wszystkiego najlepszego :*
        • Gość: Cornolio Re: Kolejność juz zmieniona. IP: *.ch.pwr.wroc.pl 02.02.05, 14:32
          Najlepszego życzę.
          Pozdrawiam. Hejas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka