wk2 09.02.05, 15:08 Moze to głupie pytanie, ale do czego tak naprawdę potrzebna jest Java?? Mam nadzieje, że ktoś odpowie Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Rupert Re: pytanie o Javę IP: *.vline.pl / *.rev.vline.pl 09.02.05, 15:21 Ze swojego doświadczenie wiem, że Java potrzebna jest do tego, by pod Windowsem XP nie działały czaty. To przykre, ale tak niestety jest u mnie. :-( Link Zgłoś
wk2 Re: pytanie o Javę 09.02.05, 15:27 żeby działały czy nie działały?? Ja mam XP Prof. i czaty nie działają, a właśnie chyba nie mam Javy. to jak to z tym jest?? Link Zgłoś
Gość: tswiercz Re: pytanie o Javę IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 15:47 Java jest to język programowania wysokiego poziomu. Kod źródłowy np czata jest kompilowany do postaci powiedzmy obiektów, które później mogą być uruchamiane na każdym komputerze (niezależnie od systemu operacyjnego/architektury procesora) za pomocą interpretatora javy. I aby móc przebywać na czacie, musisz uruchomić program klienta czatu, czyli zinterpretować za pomocą javy ten kod klienta. Twórcą Javy jest firma Sun, natomiast Microsoft bezprawnie napisała swój własny interpreter. Sąd zakazał im dystrybucji, ale IE jest przystosowany do działania ze swoją Javą i stąd wynikają problemy. Pewnie gdzieś się da ustawić, aby IE działał z Sun'owską Javą, ale ja nie używam, IE więc nie wiem. Link Zgłoś
wk2 Re: pytanie o Javę 09.02.05, 15:54 czyli, że jak nie mam Javy, to nie mogę przebywać na czacie. Przynajmniej nie na każdym, bo na wp owszem, wchodzę. Ale jak chciałam wejść na czat miasta, to nie mogłam. Używam Mozilli. Czy musze zainstalować Javę?? A w ogóle to dzieki ci tswiercz za rozjaśnienie tematu Link Zgłoś
Gość: neder Re: pytanie o Javę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 16:07 jeśli wyswietlił Ci sie aplet na wp to znaczy, że masz javę.Inaczej pojawiłaby sie informacja o konieczności jej pobrania. Link Zgłoś
wk2 Re: pytanie o Javę 09.02.05, 16:10 na wp nie chce instalowania, a na tym czacie, na który chcę wejść pojawia się prośba o instalację Link Zgłoś
Gość: tswiercz Re: pytanie o Javę IP: *.kolornet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.05, 16:42 ściągnij i zainstaluj to: jdl.sun.com/webapps/download/AutoDL?BundleId=9954 Link Zgłoś
wk2 Re: pytanie o Javę 09.02.05, 17:16 dziękuję jeszcze raz tswiercz , weszłam na ten czat, super :)))) pozdrówka Link Zgłoś
Gość: . Wyjaśnijmy kilka pojęć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 16:06 Java to język obiektowy język programowania, dzięki zastosowaniu maszyny wirtualnej i bardzo obszernej biblioteki standardowej, programy napisane w tym języku dobrze przenoszą się między systemami (napisz raz, uruchom wszędzie). Najpowszechniejszym zastosowaniem języka Java są applety, czyli programy uruchamiane w przeglądarce internetowej bezpośrednio z sieci bez instalacji na komputerze. Teoretycznie, ten sam applet powinien dać się uruchomić pod Windowsem (na x86) jak i na MacOSX (na PPC). To dobre narzędzie, gdy chcesz napisać nieduży program, który będzie bardzo intensywnie korzystał z sieci (np. chat lub obsługa konta bankowego). Aby taki program mógł działać na komputerze, potrzebujesz maszyny wirtualnej (jvm, ale większość początkujących nazywa to javą). Teraz łyżka dziegciu do tej beczki miodu. Jedynym oficjalnym standardem jest maszyna wirtualna javy firmy Sun, wszyscy inni którzy chcą wypuścić produkt nazywający się java muszą od firmy Sun uzyskać błogosławieństwo (jakiś certyfikat zgodności czy coś takiego). Jedna firma się jednak wyłamała i dołączała do swojego systemu przestarzałą miejscami niekompatybilną wersję środowiska java, na nasze nieszczęście tą firmą był Microsoft. Zadziałał efekt sprzężenia zwrotnego, niedouczeni użytkownicy nie aktualizowali Javy do DARMOWEJ, aktualnej wersji firmy Sun, a programiści pracujący na potrzeby sieci, musieli pisać applety tak aby działały one na powszechnie występującej, ale przestarzałej maszynie małomiękkiego. Teraz, gdy już M$ dogadał się z Sun'em i nie wypuszcza własnej jvm, w sieci pełno jest jeszcze "odziedziczonych po przodkach" appletów które chcą jeszcze maszyny wirtualnej pamiętającej złote lata dotcomów. Link Zgłoś