Dodaj do ulubionych

Antywirus-czy Norton naprawde najlepszy?

IP: *.szczecin.mm.pl 11.02.05, 01:33
Witam. Usiluje zabezpieczyc kompa przed wirusami i wszelkim swinstwem
(wlasnie podlaczony do sieci). Mam pytanie do doswiadczonych: czy
pr.antywirusowe do sciagniecia free sa wystarczajace? Czy moge na nich
poprzestac (czytam tu na forum mn. o Avast i in.), czy musze zdobyc Nortona
(nie wiem jeszcze, ile kosztuje, ale chyba co-nieco?)
Bardzo przyda mi sie Wasza rada. Dzieki i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mini999 Re: Antywirus-czy Norton naprawde najlepszy? 11.02.05, 01:45
      Norton nie tylko kosztuje ale i znacznie spowalnia system !
      • Gość: new Re: Antywirus-czy Norton naprawde najlepszy? IP: *.szczecin.mm.pl 11.02.05, 02:06
        A wiec warto sie zastanowic...Co w zamian?
        • Gość: Rach Re: Antywirus-czy Norton naprawde najlepszy? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.02.05, 02:37
          www.grisoft.com/ za darmo i dobry (free version)
          • Gość: new SpyRemover IP: *.szczecin.mm.pl 11.02.05, 03:52
            Wlasnie sciagniety SpyRemover wykryl chyba z 20 spy'ow - niestety, w wersji
            free nie likwiduje ich:( Co zrobic, zeby wybic te gady???
            • koa Re: SpyRemover 11.02.05, 08:46
              Np.:
              www.lavasoft.com/
              www.safer-networking.org/pl/download/index.html
              www.emsisoft.com/en/
              wszędzie (z powyższych) znajdziesz coś co wykrywa i usuwa śmieci typu malware
              za darmo.

Pozdrowienia,
              Koa
              • Gość: targa Re: SpyRemover IP: *.80-202-253.nextgentel.com 11.02.05, 11:50
                Radze uwazac na te darmowe antyszpiegi, bo czesto wiecej smieci sciagaja niz
                usuwaja. Pewny jest SPYBOT. Jak jestes zainteresowany SPYREMOVER 2.10, napisz:
                targa99@gazeta.pl.
              • m.gregor Re: SpyRemover 11.02.05, 11:53
                A od kiedy to AdAware, SpyBot i a2Personal to programy antywirusowe? To programy
                do usuwania trojanow, malware i dialerow...
                • koa Re: SpyRemover 11.02.05, 12:18
                  Pewnie, że to nie są żadne programy antywirusowe. Z postu (właściwie
                  z "podpostu", do którego się dopisałem) zrozumiałem, że o tego typu program
                  chodzi. Ale może nie dospałem i z rana gorzej kojarzę...:)

A pod pojęciem "malware" czasem nie kryją się m.in. trojany i dialery?

Pozdrowienia,
                  Koa
                  • Gość: new SPYWARE IP: *.szczecin.mm.pl 11.02.05, 14:33
                    tak jest, okazuje sie, ze oprocz Win32Trojana, ktory chyba z rok siedzial w
                    moim kompie, mam ponad 20 spyow(m.in.hotbar, dashbar itd, itd.)
                    Trojana wykryl Avast! i 10 plikow dal do kwarantanny.
                    Teraz widze, ze SpyBot znalazl mnostwo jakichs swinstw, ale nie moge sie
                    polapac, czy je wykonczyl, czy spowrotem sie aktywowaly:(
                    Wg XoftSpy mam teraz 18 Tracking Cookie/Data miners oraz 3
                    sztuki 'Claria/Gain/Gator/D:File w menu/start programy/GAIN :((((((((
                    XOFTSPY nie chce ich usunac bez rejestracji;-) - a wiec jaki darmowy spyremover
                    zechce laskawie to usunac??? (Bo Spybot tego nie zrobil, jak widze)
              • Gość: new Re: SpyRemover IP: *.szczecin.mm.pl 11.02.05, 14:43
                Dzieki. Z lavasoft cos mi nie wychodzi.Jedyne co mi sie udalo, jak dotad to
                sciagnac Spybota. Juz wiele zrobil, ale nie rozumiem, czemu zaraz potem XoftSpy
                wykryl nastepne 18 spyow (nizej pisze jakich pod Spyware...)- tyle, ze ten
                XoftSpy po wykryciu nie chce ich wybic bez rejestr. za 40 dolarow;)
                Pozdrawiam
                new
                • cnjry Re: SpyRemover 11.02.05, 18:26
                  Napisz do mnie na eaqp@km.ru to podesle ci numer i login
      • Gość: Andrzej Re: Antywirus-czy Norton naprawde najlepszy? IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.02.05, 10:54
        Mam Nortona od zawsze i nic mi nie spowalnia!!!
        Za to przy współdziałaniu niezłego firewalla i Mozilli od dawna nie wiem co to
        wirusy najpierw na Win2000, a teraz na XP.
        Norton w przeciwieństwie do np. Pandy, czy innych komercyjnych sprawdza wirusy w
        wiadomościach w Mozilli, w operze.
        • Gość: pierdek Re: Antywirus-czy Norton naprawde najlepszy? IP: *.chello.pl 11.02.05, 11:10
          Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Mam Nortona od zawsze i nic mi nie spowalnia!!!

Może właśnie dlategogo tego nie widzisz. Ja mam, nie od zawsze, Avasta i jestem
          b.zadowolony. Nortona też kiedyś miałem, i potwierdzam, że dosyć mocno obciąża
          system.
          • Gość: Andrzej Re: Antywirus-czy Norton naprawde najlepszy? IP: 5.2.* / *.chello.pl 11.02.05, 11:39
            Widzę widzę i porównałem z innymi antywirami.
            To spowalnianie o którym wszyscy tak mówią występuje wtedy gdy instalujesz na
            kompie o parametrach poniżej 1 GHz oraz poniżej 256 Mega operacyjnej.
            Cóż Norton ma swoje wymagania.
            • swissman Re: Antywirus-czy Norton naprawde najlepszy? 11.02.05, 12:09
              Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Widzę widzę i porównałem z innymi antywirami.
              > To spowalnianie o którym wszyscy tak mówią występuje wtedy gdy instalujesz na
              > kompie o parametrach poniżej 1 GHz oraz poniżej 256 Mega operacyjnej.
              > Cóż Norton ma swoje wymagania.

nie tylko ma swoje wymagania ale i spowalnia.... jesli jest NAJLEPSZY to dlaczego w roznych rankingach nie jest na pierwszym miejscu?

ja obecnie zaczalem testowac paczke bezpieczenstwa, ktora proponuje moj prowajder

30 dniowa darmowa wersja jest tu do sciagniecia:

www.cablecom.ch/security
              jest to paczka zlozona z antywira f-secure i firewalla....
              wczoraj zainstalowalem na swiezutko zalozonym systemie i bede probowal...
              avasta mam na laptopie i cos go chyba lekko przygielo bo nie chce sie aktualizowac... zdeinistalizuje sobie avasta, zrobie image partycji C w laptopie bez avasta, zainstaluje paczke od cablecom i zobacze co tam siedzi...

dodam ze systemow f-secure uzywa firma, w ktorej obecnie pracuje i to od kilku lat... jest u nas kilka tysiecy komputerow... to chyba o czyms swiadczy...

aktualizacja bazy wirusow w f-secure co kilka godzin...

polecam to wyprobowac... roczna licencja za antywira i firewall to 70.80 CHF czyli jakies 175 PLN.... wydaje mi sie ze to nieduzo... juz zamawialem podobna paczke ze strony f-secure za 98.00 CHF ale mnie cos tknelo i przypadkiem zobaczylem w referencjach ze oni wspolpracuja z moim prowajderem... gdzie to samo moge kupic o 20 CHF taniej... a od zakupu dzielilo mnie jedno klikniecie myszka....

• k_r_m Re: Antywirus-czy Norton naprawde najlepszy? 11.02.05, 14:42
              człowieku zainstaluj sobie cokolwiek innego niż norton i porównaj, to jest
              zauważalne gołym okiem, a jak nie widzisz tego to porównaj sobie przy uzyciu
              programów mierzących wydajność komputera, po włączenieu monitora w nortonie
              wszystko spowalnia,
              od ponad roku mam zainstalowanego pc-cillina i też nie wiem co to wirusy, a
              pozatym ten program w przeciwieństwie do nortona nie obciąża kompa, jeszcze
              jedną jego zaletą jest wbudowany firewall
              • Gość: niktabc@vp.pl Re: Antywirus-czy Norton naprawde najlepszy? IP: *.toya.net.pl 11.02.05, 17:58
                Nortona u znajomka ostatni wirus zjadł ani zdeinstalować ani nic, trza było z
                rejestró wyrypywać ręcznie i kasować ręcznie pliki więc czy jest najlepszy
                ??
                Kiedyś był ale czy dziś???
                nie raz www.free-av.com wykrywał mi rzeczy któych norton nie widział więc
                doskonaly nie jest!! a który najlepszy to juz indywidualna ocena !!!

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka