Dodaj do ulubionych

Mandrake 10.0

26.02.05, 22:15
Witam.

Pomóżcie początkującemu, poszukuję odpowiedzi na kilka pytań:
1.ściągam z netu program spakowany tar.gz, rozpakowuję go i... no własnie, w jakim katalogu zapisywać najlepiej programy? W windzie domyślnie instalowały sie w Program Files, a jak w Linuxie postąpić?
2.Dlaczego nie wszystkie programy instalują sie tak, aby były widoczne w menu systemowym i trzeba to robić ręcznie?
3. Po instalacji Opery nie mogłem uruchomić mandarynki w trybie graficznym- system nie mógł znaleźć czcionki fixed czy jakoś tak, co z tym zrobić? Reinstalowałem Mandrake, bo w trybie tekstowym to pewnie do wiosny bym z tego nie wylazł.

Co do kompa (jeżeli to w czymś pomoże), to mam Celerona 2 GHz, grafikę GF4, 256 MB RAM

Z góry baaardzo dziekuję za pomoc
Pozdrawiam
Mariusz
Obserwuj wątek
    • neptyk-sceptyk Re: Mandrake 10.0 26.02.05, 23:01
      > 1.ściągam z netu program spakowany tar.gz, rozpakowuję go i... no własnie, w
      jakim katalogu zapisywać najlepiej programy? W windzie domyślnie instalowały
      sie w Program Files, a jak w Linuxie postąpić?

zwykle zródło ma jakiś katalog deafultowy w którym się instaluje najcześciej
      /usr /usr/local , ewentualnie sam możesz zmienić w fazie ./configure {i tu na
      przykład jakaś scieżka w zalezności od możliwości apliakcji}

spróbuj
      # cd /katalog/gdzie/sa/rozpakowane/zrodla
      # ./configure --help <|more>

> 2.Dlaczego nie wszystkie programy instalują sie tak, aby były widoczne w menu
      systemowym i trzeba to robić ręcznie?

A co to jest w Linuxie - "menu sytemowe" ?

> 3. Po instalacji Opery nie mogłem uruchomić mandarynki w trybie graficznym-
      system nie mógł znaleźć czcionki fixed czy jakoś tak, co z tym zrobić?
      Reinstalowałem Mandrake, bo w trybie tekstowym to pewnie do wiosny bym z tego
      nie wylazł.

?? Hm jako nakładkę graficzną na stację roboczą to mimo wszystko polecałbym
      windows.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka