Dodaj do ulubionych

program do bezpowrotnego kasowania danych

28.02.05, 18:21
Witam! czy zna ktoś jakis program do bezpowrotengo kasowania danych z dysku, chodzi mi o jakis prosty w obsludze ale zarazem skuteczny, żeby dane usunięte nie były juz mozliwe do odzyskania. Z góry dzięki za propozycje ! Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: program do bezpowrotnego kasowania danych IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 28.02.05, 18:28
      sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=37015&package_id=65323&release_id=176115
      • dino22 Re: program do bezpowrotnego kasowania danych 28.02.05, 19:32
        czytałem że dane skasowane przez ten program są do odzyskania przez "srednio zaawansowanego informatyka" :(
        • kosmos_b Re: program do bezpowrotnego kasowania danych 28.02.05, 20:54
          > czytałem że dane skasowane przez ten program są do odzyskania przez "srednio za
          > awansowanego informatyka" :(

Bzdura. Tak naprawdę jednorazowe "zerowanie" już wystarczy żeby praktycznie
          uniemożliwić odzysk domowymi metodami. Programy takie jak Eraser maja na celu
          utrudnić życie tym, którzy chcieliby odzyskiwać dane metodami laboratoryjnymi.

Poza tym, możesz użyć erasera a potem pobawić się jakimiś programami do odzysku
          danych i wtedy sie przekonasz ile można odzyskać.
    • doomboy Re: program do bezpowrotnego kasowania danych 28.02.05, 20:50
      Steganos Security Suite (obecnie w wersji 5, jedną z funkcji programu jest
      właśnie bezpowrotne kasowanie plików), na przykład ze strony:
      www.danrut.private.pl/srodek/srodek.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka