Dodaj do ulubionych

Proste pytania

IP: *.one.pl / 195.177.196.* 11.03.05, 20:33
Jeśli powielam niedawno omawiany temat, proszę mnie odesłać do własciwego
wątku. Jeśli informacje, o które pytam znajduja się na forum GW w miejscu
ogólnie dostępnym, również proszę o odsyłacz. A teraz pytania. Na razie dwa.

Czy administratorzy forum lub inni pracownicy mają dostęp do informacji o
naszych adresach intenetowych. Interesuje mnie, co widzi obsługa forum w
momencie gdy wysyłam post, zalogowana lub nie.

Interesuje mnie również, czy portal (tzn. obsługa) ma techniczną możliwość
śledzenia ruchu forumowicza po forum i w ogóle w internecie.
Obserwuj wątek
    • Gość: raptus Re: Proste pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.05, 20:36
      Identyfikacja po IP, jak sądzę.
    • Gość: w++ Re: Proste pytania IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 12.03.05, 02:43
      Gość portalu: Ala napisał(a):

> Czy administratorzy forum lub inni pracownicy mają dostęp do informacji o
      > naszych adresach intenetowych. Interesuje mnie, co widzi obsługa forum w
      > momencie gdy wysyłam post, zalogowana lub nie.

Jeśli chodzi o adresy IP użytkowników i inne informacje, to co do
      administratorów (etatowych) to sprawa nie jest do końca jasna, ale to tylko
      wewnętrzna organizacyjna sprawa Agory, bo informacje te oczywiście są
      rejestrowane przez serwery Gazety i jak trzeba to dostępne dla personelu
      informatycznego, jak to zresztą jest na każdych innych serwerach w internecie.

Co do pisania jako zalogowana i niezalogowana , to jedno ważna informacja. Jeśli
      na danej przeglądarce w swoim komputerze, co najmniej raz się logowałaś, to Twój
      prawdziwy login (ten z którym podajesz hasło) jest i tak widoczny dla komputerów
      Gazety, również kiedy piszesz jako niezalogowana (przez rok od ostatniego
      logowania).

> Interesuje mnie również, czy portal (tzn. obsługa) ma techniczną możliwość
      > śledzenia ruchu forumowicza po forum i w ogóle w internecie.

Oczywiście. Oprócz tego że każda wizyta na dowolnych stronach internetowych jest
      rutynowo odnotowana w tzw. logach serwera lub podobnych, to jeśli chodzi o
      portal Gazety, wszystkie jego strony, również forum, zawierają dodatkowo system
      śledzący ruchy internautów o nazwie gemius. Rejestruje on wszystkie odwiedzane
      strony, kolejność ich odwiedzania, jak również pewne informacje o komputerze
      użytkownika. Co ważne ten system zainstalowany jest na wielu polskich stronach
      (w tym duże portale Onet, Interia, strony firmowe, bankowe itd.) i jest
      wzajemnie połączony, więc rejestruje jednoznacznie konkretnego użytkownika w
      sposób ciągły, także przy przechodzeniu między stronami pozornie nie mającymi ze
      sobą nic wspólnego.

• kell99 Re: Proste pytania 12.03.05, 03:03
        > Jeśli chodzi o adresy IP użytkowników i inne informacje, to co do
        > administratorów (etatowych) to sprawa nie jest do końca jasna ...

Ale dopiero gdy bedzie glosna sprawa i ktos bedzie bez odpowiedniej podstawy
        domagal sie upublicznienia prywatnych danych to sie okazuje czy firma dba o
        swoje interesy, czy chroni swoich klientow. Najlepiej to wyszlo przy okazji
        pozwow riaa/mpaa, gdy na poczatku czesc dostawcow internetu ostro stanela, ze
        bez nakazu sadu to prawnicy moga ich w 4litery pocalowac, a czesc firm podala
        prywatne dane, gdy tego robic nie powinna. Obietnice prywatnosci, a rzeczywiste
        zachowanie firmy dopiero wtedy daja sie zweryfikowac.

> Oczywiście. Oprócz tego że każda wizyta na dowolnych stronach internetowych jes
        > t
        > rutynowo odnotowana w tzw. logach serwera lub podobnych, to jeśli chodzi o
        > portal Gazety, wszystkie jego strony, również forum, zawierają dodatkowo syste
        > m
        > śledzący ruchy internautów o nazwie gemius.

Dlatego tez kasujesz niechciane ciacha po zamknieciu sesji przegladarki. Gdy raz
        na jakis czas zmienia sie tobie ip (tak jak zdecydowanej wiekszosci uzytkownikow
        domowych netu), to nie ma sie czego bac. Oczywiscie msie != prywatnosc, ale to
        chyba jasne.
        • Gość: w++ Re: Proste pytania IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 12.03.05, 04:07
          kell99 napisał:

> Ale dopiero gdy bedzie glosna sprawa i ktos bedzie bez odpowiedniej podstawy
          > domagal sie upublicznienia prywatnych danych to sie okazuje czy firma dba o
          > swoje interesy, czy chroni swoich klientow.

Tak, ale są dwie sprawy, jedna to właśnie kwestia postawy firmy np. portalu na
          naciski prawne (czy bezprawne ;) ), dotyczących prób uzyskania danych
          użytkowników w konkretnych sytuacjach (np. gdy jakaś ważna osoba publiczna
          poczuje się urażona ), a druga osobna, to znajomość danych użytkownika i
          zastosowanie tej wiedzy np. przez adminów forów w celach związanych z ogólnie
          mówiąc, utrzymaniem porządku na forach. Co do drugiej to akurat rozumiem,
          zdarzają się osoby, które niestety dezorganizują fora, których np. zabanowanie
          wymaga znajomości pełnego IP. Lecz ta wiedza jest sprawą poufną i nie powinna
          być stosowana w żadnym innym celu (wpadka graya, pamiętamy :)) )

> > śledzący ruchy internautów o nazwie gemius.
          >
          > Dlatego tez kasujesz niechciane ciacha po zamknieciu sesji przegladarki.

Na gemiusa są radykalniejsze metody, których efekt uboczny to przyspieszenie
          wyświetlania stron.
    • Gość: w++ Re: Proste pytania IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 12.03.05, 04:35
      Gość portalu: Ala napisał(a):

> Jeśli powielam niedawno omawiany temat, proszę mnie odesłać do własciwego
      > wątku.

Teraz spostrzegłem że powielasz i to jak ;))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=21569574

IP takich powielaczy, oczywiście powinno być upubliczniane :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka