Dodaj do ulubionych

Jak to ustawić

IP: 217.153.84.* 28.03.05, 01:26
A więc sprawa wygląda tak:
Mam router D-link DI-524 no i łączę sie do niego z laptopa przez radio, natomiast ze stacjonarnego kompa przez kabel. Przypisałem stałe IP z DHCP (po adresie MAC) dla każdego z kompów no i wszystko grało. Teraz chciałem ograniczyć dostęp do sieci tylko do tych 2 kompów (również po adresie MAC).
No i mam taki problem że jak włączę ten filtr po adresie MAC to laptop nie chce mi się połączyć z siecią (widzi tą sieć ale nie może się z nią połączyć). Macie jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić ??
Aha, z góry uprzedzam że adres MAC sieciówki radiowej jest wpisany poprawnie.
Dla sprawdzenia pożyczyłem inną kartę sieciową radiową i jest to samo :(
Co to może być ??
Obserwuj wątek
    • alfalfa Re: Jak to ustawić 28.03.05, 01:31
      Obawiam się, że to jakaś "głupawa" d-linka. Sprawdź, czy nie ma np.
      uaktualnienia firmware na stronie producenta. Tak być nie powinno:) a jest.
      Moim zdaniem błąd software d-linka.
      pozdr.,
      A,.
      • Gość: pan.m Re: Jak to ustawić IP: 217.153.84.* 28.03.05, 02:54
        No właśnie też już zaczynam tak myśleć, sprawdziłem firmware i mam aktualny :(
        • alfalfa Re: Jak to ustawić 29.03.05, 12:00
          Zrobiłem to na linksysie (tzn. zabezpieczenia MAC + IP). D-link już mi podpadł
          kiedys gdy zestawiałem vpn i w zalezności od wersji firmware i hardware działał
          lub nie;) Chyba za trudne rzeczy od niego chciałem...
          Jak możesz to spróbuj wymienić na linksys (przynajmniej ma znaczek cisco;))
          pzdr.
          A.
          ps. spróbuj może nizszy firmware, trochę mi to pomogło (wiem, że to paranoja
          ale taki to już sprzęt ten d-link;)
          • Gość: pan.m Re: Jak to ustawić IP: 217.153.84.* 29.03.05, 19:33
            Chyba tak zrobię. Spróbuję wsadzić starszy soft - może będzie chodziło.
          • Gość: pan.m Pomogło :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.05, 14:41
            A więc tak jak przypuszczałeś - głupawka d-linka :(
            Podmieniłem soft na starszą wersję i śmiga - wielkie dzięki za pomoc :)
    • Gość: pływam statkiem Re: Jak to ustawić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.05, 12:20
      W jaki sposób masz zabezpieczoną transmisję?
      Generalnie jest tak, że jeżeli masz ustawiony maksymalny poziom zabezpieczeń w
      prywatnej sieci radiowej (ukryty SSID, MAC filtering, włączony WPA-PSK) to
      adapter może mieć problemy z nawiązaniem połączenia pod Windows. Jeżeli masz
      dodatkowe oprogramowanie w laptopie do konfiguracji połączeń korzystaj z niego
      ponieważ najczęściej optymalizowane jest ono pod kątem karty sieciowych
      zainstalowanych w laptopie. Spradz przy innym poziomie zabezpieczeń (np. wyłącz
      filtrowanie MAC adresów). Na delikwenta typu "koleś" z osiedla w zupełności
      wystarczy WPA-PSK.
      • Gość: pan.m Re: Jak to ustawić IP: 217.153.84.* 29.03.05, 19:36
        No mam problem, bo karta w moim laptopie nie osluguje WPA tylko WEP :( Dlatego chciałem sobie zrobić filr po adresach MAC.
        • Gość: pływam stakiem Re: Jak to ustawić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 14:13
          nie wpadaj w skrajność:
          a) zakładając, że masz jakieś naprawdę tajne dane na swoim komputerze lub
          przesyłasz je w sieci to ten kto będzie chciał je ukraść zrobi najpierw
          podsłuch maszyny zamiast bawić się w skanowanie szyfrowanej transmisji.
          b) w tym kraju nikt nie korzysta z takiej technologii poza ewentualnie
          szpiegami, którzy maja jak sądzę inne zadania na głowie.
          c) jedyne godne uwagi informacje które ktoś mógłby przechwycić w czasie
          transmisji to ewentualnie hasła i loginy do kont (logujesz się używając SSL)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka