Dodaj do ulubionych

Problem z wymianą karty graficznej

13.04.05, 11:37
Mam 2 letnią płytę główną z zintergrowaną kartą graficzną. Chciałam dołożyć
dodatkową kartę (GeForce 5200 - o ile się nie mylę), wpięliśmy ją ale nie
daje sygnału do monitora - monitor w ogóle się nieodpala. Teoretycznie karta
powinna działać więc co jest nie tak ?
Obserwuj wątek
    • remek-1983 Re: Problem z wymianą karty graficznej 13.04.05, 12:10
      Sprawdź czy na którejś zworce nie przełącza się kart, która ma być aktywna.
    • fugazzi Re: Problem z wymianą karty graficznej 13.04.05, 12:20
      Pewnie trzeba wyłączyć kartę zintegrowaną w biosie i włączyć AGP. A może się
      mylę.

Pozdrawiam, Fugazzi...
      • agnesta Re: Problem z wymianą karty graficznej 13.04.05, 12:27
        Informatyk powiedział mi, że płyta powinna się automatycznie przełączyć na nową
        kartę i nie trzeba nic przestawiać. Mówił, że wystarczy włożyć kartę, potem
        wgrać Direct i sterowniki i to wszystko. Myślałam, że poradzę sobie sama ale
        coś mi się wydaje, że nie obedzie się bez wizyty u jakiegoś "komputerowca".
        Zworki ? szczerze mówiąc nawet nie wiem co to takego.
        • remek-1983 Re: Problem z wymianą karty graficznej 13.04.05, 12:31
          > Zworki ? szczerze mówiąc nawet nie wiem co to takego.
          [ciach]

Takie styki oznaczone JP i jakaś liczba, np. JP9 (najczęściej to reset BIOSu).
          W isntrukcji płyty głównej jest do czego każda zworka służy. Czasem jest też
          nadruk na samej płycie głównej.
        • fugazzi Re: Problem z wymianą karty graficznej 13.04.05, 12:51
          Hmmm, informatyk powiadasz? Ja bym tam sprawdził jednak BIOS.

Pozdrawiam, Fugazzi...
          • tiges_wiz Re: Problem z wymianą karty graficznej 13.04.05, 13:06
            u mnie sie ustawialo jaka karta ma byc uzywana .. ale informatyk pewnie wie
            lepiej :)
      • remek-1983 Re: Problem z wymianą karty graficznej 13.04.05, 12:28
        Może i takie rozwiązanie jest, aczkolwiek było to by mało praktyczne.
        Wychodziło by na to, że jak wsadzisz kartę nową to mając jeszcze do starej
        podpięty monitor włączasz kompa i ustawiasz inicjację z AGP czy PCI. Następnie
        zapisujesz zmiany i przełączasz monitor do nowej karty. Problem kiedy chcesz to
        odwrócić, bo coś się nie udało - reset ustawień BIOSu przez baterię lub zworkę
        i wszystko ustawiamy od nowa. :( Chyba, że jak nie wykryje w slocie AGP karty
        to automatycznie się przełącza na zintegrowaną. Czemu to więc nie działa w
        drugą stronę? Cóż są różni producenci płyt i każdy ma inaczej - zero standardu -
        "bądź mądry i pisz wiersze"... :/
        • Gość: zdezorientowany AGP 2x IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.05, 12:59
          podepne sie do watku
          -----------------------

Jakis cudem przestawia mi szybkosc AGP na 2x zamiast 4x jak mam przywrocic do 4x
          sprawdzalem w biosie i jest 4x (wartosc 2x mam we wlasciwosciach sterownika
          detonatory 66.93 jak i w www.lavalys.com/)

moja karta to full wypas nVIDIA RIVA TNT2 M64 (Creative 3D Blaster RIVA TNT2
          Value)(32 mb, AGPx4)
          • Gość: ja Re: AGP 2x IP: 195.136.36.* 13.04.05, 13:32
            Gość portalu: zdezorientowany napisał(a):

> Jakis cudem przestawia mi szybkosc AGP na 2x zamiast 4x jak mam przywrocic do
            4
            > moja karta to full wypas nVIDIA RIVA TNT2 M64 (Creative 3D Blaster RIVA TNT2
            > Value)(32 mb, AGPx4)

A miałeś kiedykolwiek 4? Te "full wypas" obsługuje chyba tylko x2, o ile dobrze
            pamiętam - w BIOSie możesz sobie ustawiać ... ;-))
            • Gość: jap Re: AGP 2x IP: 195.136.36.* 13.04.05, 13:41
              Odszczekuję! TNT2 jednak powinno chodzić x4
              • Gość: zdezorientowany Re: AGP 2x IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 13.04.05, 13:50
                no powinno a nie chodzi ... niewiem moze jej sie tak po sterownikach narobilo ?
                ale teraz nie cofne sie do NVidia detonator 45.23 Win XP/2000 bo mi jakis syf
                zostanie w rejestrze ada.pl/download.php?plik=sterowniki

AGP 4X/2X and AGP Texturing Support
                Takes advantage of new methods of transferring information more efficiently, and
                allows content developers to use high-quality, 32-bit color textures and
                high-polygon-count scenes.

www.nvidia.com/page/pg_20010530294550.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka