Dodaj do ulubionych

Modernizacja

16.04.05, 07:41
Witam i szukam pomocy w ulepszeniu mojego komputera tzn.moja płyta to
K7S5A,pamięć 256DDR -400Hz, tu są takie oznaczenia;PC-3200U-30330,dyak twardy
ATA100,procesor ATHLON 850+. Komputer kupiłem w takim stanie jaki
podaję.Komp.bardzo się ślimaczy i myślę że pasowało by coś wymienić ale nie
bardzo wiem od czego zacząść. Proszę o pomoc P O Z D R W I M.
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Modernizacja 16.04.05, 08:16
      Zacznij od ustalenia co się ślimaczy.

Jeśli występują problemy szybkością działania programów biurowych, przeglądarki
      internetowej i programu pocztowego, to problemów szukaj w oprogramowaniu.
      Wirusy, robaki i inne ścierwo, mogą pochłaniać cała moc obliczeniową; także zbyt
      zasobożerny antywirus może być problemem (na taki komputer polecam free-av).
      Pamiętaj też, że firewall to obecnie konieczność.

Jeżeli zacinają się filmy, to sprawdź poprzedni punkt, oraz zajmij się kodekami
      (ffdshow, wersja podstawowa, bez SSE). Sterowniki karty graficznej od producenta
      karty, nigdy z M$.

Jeśli zacinają się gry, to czeka ciebie poważna wymiana. {przede wszystkim karta
      graficzna. TNT2 i GForce serii MX, to karty do programów biurowych i oglądania
      filmów, na nich nie pograsz sobie. Potrzebna będzie karta mająca pixel shader. W
      następniej kolejności zmiana procesora, na sieci piszą o udanych próbach
      włożenia na tą płytę AthlonaXP 2000+, ale wymagało to upgrade BIOSu. Nie wiem
      czy taki zestaw będzie chodził zupełnie stabilnie. To jednak jest tylko ECS, i
      to dość stary.

Już w grudniu 2003 rozmowy na forach, dotyczące upgrade komputera opartego na
      tej płcie zaczynały się od stwierdzenia: "Wymień płytę, a jeśli na prawdę nie
      możesz...". Może coś w tym jest?
    • tswiercz Re: Modernizacja 16.04.05, 09:44
      Dokupienie RAMu napewno nie zaszkodzi, a nie jest taki drogi i napewno będzie pasowa :-) Najlepiej odrazu 512 MB jakiś OEMów za 160 zł

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka