Dodaj do ulubionych

WIN 98 - problem z portami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 17:26
Komputer (z płytą P4i65GV, 256DDRAM) ma służyć w sklepie, jest na nim zainstalowany WIN 98SE, program magazynowo-księgowy WFMag pod DOS'es. Do komputera jest dodatkowo podłączona drukarka fiskalna i drukarka igłowa STAR LC-200. No właśnie i tu zaczyna się problem, w ustaiwniech komputera pokazuje mi jeden i tylko jeden port COM1 czy istnieje jakiś sposób aby uaktywnić inne port COM2 LPT ? Do COM1 mam podłączoną drukarkę fiskalną, niestety drukarki STAR nie widać. Słyszałem że trzeba zakupić kartę I/O i wtedy będzie OK, czy można w jakikolwiek sposób uruchomić pozostałe porty ? Szukałem w Biosie ale nic takiego nie zauważyłem. Dziękujeza każda podpowiedź.

Ian_Curtis@o2.pl
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: WIN 98 - problem z portami 25.04.05, 17:33
      BIOS->Advanced->SuperIO Configuration
      Ustaw tak jak w podręczniku na stronie 30.
      www.asrock.com/Drivers/Manual/P4i65GV_UM.pdf
      • Gość: Ian_Curtis Re: WIN 98 - problem z portami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 18:07
        Wiesz co miałem identyczne ustawienia ale zrobiłem tak (pewnie głupio) zmieniłem na inne zrestartowałem, potem znowu Bios ustawiełem jak w owym podręczniku i pokazał mi się w ustawieniach port drukarki ECP (LPT1). Znaczy cos się poprawiło, spróbuję podłączyć i zobaczę jak działa. WIELKIE dzięki za pomoc, napiszę czy wszytko jest OK.

Jeszcze raz bardzo dziękuję.
    • Gość: Ian_Curtis Re: WIN 98 - problem z portami IP: *.mega / *.kielce.sdi.tpnet.pl 26.04.05, 07:20
      No cóż jeszcze raz dziękuje drukarka fisklana i igłóweczka chodzi bardzo dobrze,

WIELKIE dzięki za pomoc !

pozdrawiam

Ian

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka