Dodaj do ulubionych

Odtwarzanie DVD na PC z TV-OUT - pomoc

IP: *.acn.waw.pl 07.09.01, 14:57
chce do mojego nowego kompa celek 800, 256 MB RAM, SB Live 5.1 zainstalowac DVD
naped i karte grasfiki TNT2 z TV-Out od Asusa...

moje pytanie - czy bede mogl zpokojnie odtwarzac DVD prze TV-Out na telewizorze?

nie chce kupowac ati radeon i podobne cuda, bo wiem ze pod tnt2 bedzie dzialalo
99% gier

Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: MaciekS Re: Odtwarzanie DVD na PC z TV-OUT - pomoc IP: 129.212.11.* 07.09.01, 15:25
      Gość portalu: MarekG napisał(a):

> chce do mojego nowego kompa celek 800, 256 MB RAM, SB Live 5.1 zainstalowac DVD
      >
      > naped i karte grasfiki TNT2 z TV-Out od Asusa...
      >
      > moje pytanie - czy bede mogl zpokojnie odtwarzac DVD prze TV-Out na telewizorze
      > ?
      >
      > nie chce kupowac ati radeon i podobne cuda, bo wiem ze pod tnt2 bedzie dzialalo
      >
      > 99% gier
      >
      > Dzieki

Raczej nie powinno byc problemow. Jednakze nie spodziewaj sie ze bedziesz mogl
      latwo nagrac cos na kasety z DVD. Najprawdopodobniej tak jak w przypadku
      stacjonarnego sprzetu DVD bedzie dzialalo zabezpiecznie Macrovision, zaklocajace
      sygnal (np plynace pasy na ekranie).

Pamietaj tez o regionalizacji plyt i DVD-ROM''ow standardu RPC-2 a takze ze kazda
      plyta moze byc nagrana w zaleznosci od pochodzenia w PAL albo w NTSC... zupelnie
      tak samo jak kasety. Oczywiscie na monitorze komputerowym nie bedzie problemow z
      systemami (tylko ewentualnie z regionami), ale sygnal wyjsciowy z karty do
      telewizora bedzie w konkretnym systemie i obawiam sie ze karty grafiki nie
      konwertuja sygnalu miedzy PAL i NTSC tylko korzystaja z tego co zawiera plyta.

Jesli bedziesz ogladal filmy z jednego regionu swiata to nie powinienes miec
      zadnych problemow.

Powodzenia
      • Gość: MarekG Re: Odtwarzanie DVD na PC z TV-OUT - pomoc IP: *.chello.pl 07.09.01, 16:29
        dzieki, natomiast nie mam zamiaru nagrywac filmow na video, nawet nie chce
        eksperymentowac z regionami, chodzi mi tylko o to czy celeron 800 bedzie w
        stanie dekodowac strumien dvd
        • Gość: MaciekS Re: Odtwarzanie DVD na PC z TV-OUT - pomoc IP: 129.212.11.* 07.09.01, 17:24
          Gość portalu: MarekG napisał(a):

> dzieki, natomiast nie mam zamiaru nagrywac filmow na video, nawet nie chce
          > eksperymentowac z regionami, chodzi mi tylko o to czy celeron 800 bedzie w
          > stanie dekodowac strumien dvd

Powinien. Ja uzywam starej karty z chipsetem TNT, na pentium II 400MHz (obecnie z 256MB RAM ale
          poprzednio mialem 128MB i nie bylo problemow z odtwarzaniem DVD) i dekodera programowego/grajka
          PowerDVD 3.0 i nie ma klopotow. Duzo tez zalezy od predkosci DVD, ale wszystkie nowe modele sa
          wytarczajaco szybkie (ten moj nie jest zacchwycajacy pod wzgledem predkosci bo to starszy model ale
          jest za to RPC-1 czyli "gra wszystkie regiony" bez uciazliwych modyfikacji).

Pozdrawiam
    • srubokret Re: Odtwarzanie DVD na PC z TV-OUT - pomoc 07.09.01, 15:28
      jesli masz wyjscie tv-out i mozesz je podlaczyc do telewizora to wszystko co
      dzieje sie na monitorze bedziesz mogl odtwarzac na ekranie telewizora. wiec,
      jesli bez problemu odtworzysz dvd na kompie to bezproblemowo odtworzysz rowniez
      na twoim telewizorku.

pzdr
      srub

ps. przeszukaj forum bo byl juz to podobny watek na ktorym sie udzielalem:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka