Dodaj do ulubionych

Jak wywołać BIOS ?

IP: 193.29.207.* 08.05.05, 19:09
Witam
Mam pewien problem. Gdy chcę wyłączyć komputer to powinienem wiadomo Start/Zamknij.../Zamknij system. Potem wyświetli się komunikat: "Teraz możesz bezpiecznie wyłączyć komputer" i sam powinien odciąć sobie prąd. Ale u mnie tak nie ma. Wyskoczy ww. komunikat i muszę wyciągnąć kabel z gniadka :)
Z tego co mi wiadomo coś takiego ustawia się w BIOSie, jednak nie mogę go wywołać.
W ogóle nie mam przy uruchamianiu takiego okna, że komputer sprawdza pamięć, podzespoły i inne pierdoły.
Mam stary komputer Compaq PII 192RAM i system Win 200 Pro
Może problem jest w czymś innym ? Pomożcie !
Dzięki i pozdrawiam !
Obserwuj wątek
    • ping.tasmanski Re: Jak wywołać BIOS ? 08.05.05, 19:58
      nie bios a setup biosu. można go wywałać po włączeniu zasilania wciskając
      klawisz "del". Tak jest zazwyczaj.
      Markowe komy takie jak Compaq mogą mieć to inaczej zorganizowane. Jeżeli
      del nie zadziała to poczytaj napisay jakie pojawiają sie po teście pamięci
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: Jak wywołać BIOS ? IP: *.toya.net.pl 08.05.05, 20:53
        moment SAM wyłączyć gdy masz obudowe ATX !!! a jaką ty masz?
    • Gość: mors Re: Jak wywołać BIOS ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.05, 21:32
      Mam pewien problem. Gdy chcę wyłączyć komputer to powinienem wiadomo Start/Zam
      > knij.../Zamknij system. Potem wyświetli się komunikat: "Teraz możesz bezpieczni
      > e wyłączyć komputer" i sam powinien odciąć sobie prąd. Ale u mnie tak nie ma. W
      > yskoczy ww. komunikat i muszę wyciągnąć kabel z gniadka :)
      > Z tego co mi wiadomo coś takiego ustawia się w BIOSie, jednak nie mogę go wywo
      > łać.

Po odpaleniu komputera (w zaleznosci od wersji Bios) wciskasz "delete" lub "F1"
      lub "F10" - te dwa ostatnie w starszych kompach - poprobuj.
      Szukasz w Bios`ie (pamietaj, nie zmianiaj niczego oprocz tego czego szukasz,
      jesli nie wiesz co i jak)cos takiego jak ACPI. Obok pewnie bedzie ustawione na
      "disabled" a powinno byc "enabled". Przestawiasz to (albo +, albo PageUP lub
      enterem). Po przestawieniu zapisujesz zmiany w ostatnim panelu (potwierdzasz
      enterem) i reset.
      Jesli zasilacz jest ATX komp powinien sie juz sam wylaczac.

Powodzenia
    • kamster Re: Jak wywołać BIOS ? 08.05.05, 21:50
      Być może jeśli masz Windoze XP wystarczy wejść w :
      PANEL STEROWANIA -> OPCJE ZASILANIA -> ZAAWANSOWANE ZARZĄDZANIE ENERGIĄ (APM) i
      zaptaszkować "włącz obsługę bla bla bla"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka