Dodaj do ulubionych

TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę

29.05.05, 15:05
TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę

Użytkownicy Neostrady mogą odzyskać od Telekomunikacji Polskiej VAT za
Internet zapłacony za marzec i kwiecień. Muszą tylko zareklamować rachunki.
Od 1. marca usługi dostępu do Internetu dla klientów indywidualnych są
obciążone 22% VAT i przez to droższe. Zgodnie z prawem telekomunikacyjnym
operator o każdej podwyżce musi poinformować klienta na piśmie z miesięcznym
wyprzedzeniem. TP swoich klientów o podwyżce ceny Neostrady od 1. marca
powiadomiła w połowie marca. W piśmie nie ma jednak wymaganej prawem
informacji, że klient w związku z podwyżką może zrezygnować z usługi, a
dostawca nie ma prawa domagać się od niego odszkodowania. W ocenie prawników,
pismo nie spełnia wymogów ustawowych.
Ci, którzy zareklamowali rachunki telefoniczne za marzec i kwiecień z 22% VAT
za Neostradę, są informowani przez TP, iż ich reklamacja jest uznana. TP
oddaje im niesłusznie pobrane pieniądze. Gdyby reklamacje zgłosili wszyscy
użytkownicy Neostrady, koszty TP z tego tytułu sięgnęłyby ok. 10 mln zł za
każdy miesiąc.

Źródło:
tinyurl.com/aef5c
Obserwuj wątek
    • gray Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 29.05.05, 16:36

to nie była podwyżka cen usługi ale podatku od niej pobieranego.
      • miroslawa_potrzeba Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 29.05.05, 17:38
        co przeklada sie wprost na zwyzke oplaty, czytaj ze zrozumieniem...
        • gray Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 29.05.05, 18:06

wysokość opłaty za usługę nie zmieniła się - tego trzyma się tpsa i uważam, że
          słusznie. o podwyżce VATu trąbiono we wszystkich mediach a teraz znalazło się
          stadko owieczek, które nic nie wiedziało i sprawiedliwości się domaga. zwyczajni
          oszuści i krętacze.
          • Gość: Rulles DFo graya - głupka i tępaka IP: *.block.alestra.net.mx 03.06.05, 00:32
            Czy jeżeli mój piekarz - ośle jeden - zapewni mi przez rok czasu bułki za 1 zł,
            a potem powie że wzrósł vat od mąki to co??? Mam za te bułki płacić wiecej???
            • gray Re: DFo graya - głupka i tępaka 03.06.05, 08:25

a co? ma do nich dopłacać?

a od osłów możesz sobie matkę wyzywać.
    • alex2222 Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 29.05.05, 18:09
      właśnie przed chwilą sprawdziłem-działa!!!Pan na błękitnej linii przyjął i od
      razu uznał reklamację bez żadnych problemów.do zwrotu ok.26 zł.(neo
      128).dzwońcie-9393.
    • Gość: gość Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 18:41
      ktoś jeszcze sprawdzał,bo nie chce mi się wierzyć,że tepsa oddaje kasę bez
      problemów!
    • onequestion Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 30.05.05, 20:32
      mi uznali reklamacje.
    • nelsonek Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 30.05.05, 20:35
      A moge wiedziec skad pochodzi ta informacja? wydaje sie ona nieoprawdopodobna i nie zgodna ze zdrowym rozsadkiem. jednak Polska to dziwny kraj i wszystko mozliwe...
      zatem prosze jeszcze raz o zrodlo tej informacji. z gory dziekuje i pozdrawiam
      • alex2222 Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 30.05.05, 20:51
        może to i mało prawdopodobne,ale to prawda.nie wiem o jakie źródło tak się
        dopytujesz,ale powtarzam:zadzwoniłem wczoraj na błękitną linię i pan(bardzo
        uprzejmie i bez żadnych problemów)przyjął reklamację i powiedział,że otrzymam
        fakturę korygującą oraz że nienależnie pobraną kwotę vat odejmą mi przy
        najbliższej fakturze.wszystko trwało 5 minut(weryfikacja danych klienta).
        tak więc niemożliwe stało się możliwe-tepsa przemówiła ludzkim głosem!
        • nelsonek Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 30.05.05, 20:54
          jak to nie wiesz o jakie zrodlo sie dopytuje? skad wiesz o tej informacji? a panu w bl to nie wierze. nie twierdze ze nie masz racji. chcialem tylko poznac zrodlo tej informacji (poza bl)
          pozdrawiam
          • alex2222 Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 30.05.05, 20:58
            dowiedziałem się o tym z tego postu.i od razu sprawdziłem.
            • Gość: nelsonek Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:07
              chodzi mi o bardziej wiarygodne zrodlo. poki co jakis pan w bl powiedzial Ci ze sprawa zostala zalatwiona. poczekac musisz na korekte. bardzo cieszylbym sie gdyby ta informacja okazala sie prawdziwa (sam juz zadzwonilem i zlozylem reklamacje) jednak znajac realia watpie w tego newsa. obym sie mylil. nadal interesuje mnie zrodlo tej informacji.
              pozdrawiam
              • alex2222 Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 30.05.05, 21:12
                no cóż,może i rzeczywiście zbyt łatwo uwierzyłem bl.ale obiecuję się
                odezwać,kiedy otrzymam jakąś informację od tepsy.
                • Gość: nelsonek Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 21:14
                  bardzo dziekuje:)
                  • miroslawa_potrzeba Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 30.05.05, 21:54
                    zrodlo podalam ponizej wypowiedzi, wystarczy kliknac na linke
                    • nelsonek Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 31.05.05, 10:28
                      tak toi juz jest jak sie do konca nie czyta:)
                    • nelsonek Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 31.05.05, 11:06
                      zlozylem reklamacje. pani powiedziala, ze bedzie rozpatrzona pozytywnie. OBY. bo nadal jestem sceptycznie nastawiony do newsa.
              • onequestion Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 30.05.05, 22:41
                w rzepie był art.
                • Gość: mk Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę IP: *.block.alestra.net.mx 31.05.05, 08:00
                  ja już mam decyzje ze tak reklamacja uznana :)

> o podwyżce VATu trąbiono we wszystkich mediach a teraz znalazło się
                  stadko owieczek, które nic nie wiedziało i sprawiedliwości się domaga. zwyczajni
                  oszuści i krętacze.

dzwoniłem wczoraj sobie na 913 szukałem numeru automat spokojnie powiedział ze usługa płatna 1zet coś tam peawie 2 zet i to jest wporządku ???niedługo 0700 zrobią z tego. Ksiązke telefoniczna z nertu już dawno znikneła>
                  Oni nie mają litości myslisz ze by Ci podarowali???? :D

< oszuści i krętacze
                  bhahhahah a tpsa pokrzywdzone niewiniatko:DDDDDD
                  widze ze u Ciebie mama załatwia reklamacje :) podrozniesz zaczniesz sam to sie przekonasz
                  • cineo Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 31.05.05, 10:07
                    Temat już zostal przegryziony na forum internet
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=23671856
                    i proponuję zajrzeć jeszcze tu forum.neostrada.info/viewtopic.php?t=5188
                    tu forum.neostrada.info/viewtopic.php?
                    t=5170&postdays=0&postorder=asc&start=0
                    i tu forum.neostrada.info/viewtopic.php?t=5283
                    macie neostrade to skladajcie reklamację, ja zlozyłem i spoczko.
                    Pozdro
                    • cineo Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 31.05.05, 10:12
                      www.forum.neostrada.info/viewtopic.php?t=5170&postdays=0&postorder=asc&start=0
                      sorki jeden adres nie wszedł tak jak powinien
    • brutalny.gajowy Wstydzilibysie sie buraki! 02.06.05, 12:15
      Polakomic sie na 10 czy 20 zl. Wstyd. Tylko nie mowcie, ze o rzekomej podwyzce
      nie wiedzieliscie.
      Teraz widac jakie mamy przypadkowe spoleczenstwo. Zlodzieje i kretacze. Zaloze
      sie, ze wiekszosc z was sprowadzila sobie z Niemiec zloma deklarujac jego
      wartosc na 1 Euro. A teraz jeszcze bedziecie domagac sie zwrotu akcyzy. Zlodzieje!
      • nelsonek Re: Wstydzilibysie sie buraki! 02.06.05, 15:37
        a skad mialem wiedziec o podwyzce? TPSA nie dopelnila swoich obowiazkow. koniec kropka.
        a tak na serio to nie wierze w ten zwrot VATu.
      • cineo Re: Wstydzilibysie sie buraki! 02.06.05, 21:27
        A Ty tu czego - wracaj na swoje forum pseudomedyku

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29&w=24333734
        • cineo Re: Wstydzilibysie sie buraki! 02.06.05, 21:28
          to oczywiście do brutalnego.gajowego
      • koczisss Re: Wstydzilibysie sie buraki! 03.06.05, 08:36
        A tu się mylisz. Wiedziałem o podwyżce, bo mówiono o tym, ale jak pytałem w tepsie przed tym faktem jak to ma wyglądać, czy będzie podwyżka, czy tepsa wciągnie wat w dotychczasową cenę, czy może podzieli się kosztami z klientem pół na pół, to nie uzyskałem żadnej odpowiedzi.
        W telepunkcie nic nie wiedziano, dzwoniłem na infolinię, również zero informacji.
        To Twoim zdaniem jest w porządku???
        Podwyżka od 1 marca, a cenniki na stronie i w telepunkcie te same i do tego niby promocja w tej cenie???
        A później nowy abonent podpisując umowę po miesiącu za 1,22 zł ma niespodziankę, bo nagle cena za abonament jest inna, niż pod koniec lutego podczas podpisywaniu umowy była w cenniku.
    • strange_one Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 02.06.05, 23:05
      Witam,
      chcioałem wszystkim napisać iż zadzwoniłem na 9393 i złożylem takową reklamację
      i pan powiedział, że faktura korygujaca przyjdzie z następnym rachunkiem :)
      Pozdrawiam wszystkich

Ps.
      Tpsa łapie nas na kruczki to i my możemy się z nimi "
      pobawić" :P
      • cineo Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 03.06.05, 11:34

• Reklamujcie vat dot neostrady!!!!!!!!!!!!
        cineo 09.05.2005 12:12 + odpowiedz

Ludzie, kto posiada neostradę to niech dzwoni pod BL 9393 i składa reklamację
        za miesiąc marzec i kwiecień tytułem niesłusznie naliczonego za ten okres
        podatku vat. Reklamacje są przyjmowane i TP SA ma termin 14 dni na
        rozpatrzenie powyższych. Poinformowano mnie, że właśnie w przeciągu tych 14
        dni moja reklamacja zostanie uwzględniona i rozpatrzona pozytywnie!!!!!
        Można też wypełnić formularz reklamacyjny
        www.tp.pl/dom/kontakt/obsluga_klienta/zgloszenie
        Proszę szanownych forumowiczów o rozsianie powyższej informacji.
        Pozdrawiam :)
        • cineo Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę cd. 03.06.05, 11:40
          No wlasnie, poszedlem na ich strone i wypelnilem ten formularz reklamujacy i
          wyslalem ale nie dostalem zadnego potwierdzenia. Czy Neostrada ma taka forme ze
          nie daje potwierdzen wyslania reklamacji?
          P.S swoja droga chca za duzo osobistych informacji jak dla glupiego vatu

• Re: Reklamujcie vat dot neostrady!!!!!!!!!!!!
          cineo 14.05.2005 22:05 + odpowiedz

Wedlug mnie telefon pod numer Bl 9393 nie jest zly, tylko koniecznie trzeba
          pamiętać o tym, żeby przyjmujący reklamację nadał jej numer(trzeba go zapisać)
          i oczywiście zadbajmy o to, aby konsultant podal swoje imię i nazwisko(też
          zapisać). Procz wspomnianego formularza
          ( www.tp.pl/dom/kontakt/obsluga_klienta/zgloszenie )
          pozostaje jeszcze do wyboru sporządzenie pisma np. cytat z forum Autor; MANIAL
          forum.neostrada.info/viewtopic.php?t=5170
          " Niniejszym składam reklamację faktury za usługi telekomunikacyjne.

Naliczone opłaty za usługę neostrada 640 w wysokości 170zł traktuję jako
          oczywistą pomyłkę, gdyż powinna ona wynosić 139zł. Każda inna wysokość opłaty
          oznaczałaby zmianę cennika, a to z kolei wymaga pisemnego zawiadomienia
          odpowiednim wyprzedzeniem czasowym, zgodnie z art.61 punkt 5 Ustawy z dnia 3
          sierpnia 2004 r. Prawo Telekomunikacyjne.

W ulotce, którą otrzymałem nie jest podana informacja możliwości rezygnacji z
          usługi zgodnie z art. 61 ustęp 6 ustawy - Prawo telekomunikacyjne, jak również
          wyszczególnionej mojej opcji usługi neostrada 640kbps, co oznacza, że na
          fakturach za miesiące marzec, kwiecień, maj, jest błędnie naliczona kwota.

W związku z tym, ponieważ nie otrzymałem żadnej informacji, oznacza to, iż nie
          nastąpiła zmiana cennika, a naliczone opłaty są pomyłką, jak powyżej.

Proszę również o pisemne potwierdzenie zmiany cennika usługi neostrada 640,
          jeżeli taka nastąpiła, korektę wymienionych i przyszłych faktur do czasu
          otrzymania zgodnie z ustawą informacji o jego zmianie."
    • alex2222 Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 07.06.05, 17:59
      tak jak obiecywałem,wracam do tematu,ponieważ dostałem właśnie decyzję o uznaniu
      przez TP mojej reklamacji.Tepsa stwierdziła,że reklamacja jest uzasadniona i
      została uznana.zwrot przysługującej kwoty otrzymam w formie zaliczenia na poczet
      przyszłych płatności.
      pozdrowienia dla Nelsonka.
      • nelsonek Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 15.06.05, 01:30
        dzieki za pozdrowienia. no i czuje sie usatysfakcjonowany, choc jestem niedowiarkiem:)
    • sylwiassss Re: TP oddaje użytkownikom VAT za Neostradę 15.06.05, 07:22
      Wczoraj dostałam dwie faktury korygujące.
      A tak na marginesie: sprawdzajcie dokładnie faktury z TPSA, bo np. ostatnio
      naliczyli mi aktywację NEO - 1 zł. Reklamowałam, a coooo....... Nie podaruję im
      nawet złotówki. Dostałam odpowiedź - reklamacja uzasadniona.
    • strange_one Włąsnie dostałem fakturę korygującą :) 15.06.05, 13:58
      oddadzą mi 66 zł :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka