Dodaj do ulubionych

Bazy danuch-szukam pomocy

IP: *.master.pl 03.06.05, 16:17
Stworzyc relacyjna baze danchy(tabele-tylko na papierze) gabinetu
lekarskiego.Kto sie podejmie? Uprzejme prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Bazy danuch-szukam pomocy 03.06.05, 16:56
      Nie sądzę aby ktoś mógł się podjąć, aby zbudować bazę trzeba mieć pojęcie o
      zagadnieniu, wiedzieć czego klient chce od bazy.

Należało by przeprowadzić wywiad z klientami, ustalić czego chcą od systemu,
      dowiedzieć się jak wygląda obecny system (nawet jeśli to są karty przechowywane
      w szufladach).

Zanim mógłbym pomyśleć o tworzeniu takiej bazy musiałbym wiedzieć:
      1. Przechowywania jakich danych wymaga prawo.
      2. Z jakimi danymi mają styczność poszczególni użytkownicy systemu (pracownik
      rejestracji, lekarze, pielęgniarki, pacjęci), które dane są im potrzebne.
      3. Kto powinien mieć dostęp do których danych. (Pracownika rejestracji
      potrzebuje zupełnie innych danych niż lekarz).

Bez wyszczególnienia wszystkich wymaganych danych, oraz opisu powiązań (i
      ograniczeń) danych nie ma mowy o przygotowaniu projektu.

Warto także opisać procedury (kolejne działania w trakcie zapisywania pacjenta,
      Dane wprowadzane w trakcie wizyty...), to pomoże projektować aplikację,
      zwłaszcza procedury zapisane w bazie danych.
      • dino22 Re: Bazy danuch-szukam pomocy 03.06.05, 17:13
        Witam!
        Skąś to znam, chyba jakis czas temu pisalem o popmoc w podobnym problemie :P
        Też mi pomogl uzytkownik user0001, za co jestem mu wdzieczy do dzis, baze
        zaliczylem, na 2 wprawdie ale zawsze to lepiej niz 1. Wina w tym nie tego ktory
        mi pomagal tylko mojej ulomnosci zwiazanej z bazami danych, bo ktos moze tylko
        nakierowac kogos a juz jak ten "ktos" to napisze to zalezy od niego. No coz
        przyjacielu nic ci tu nie pomoge bo sam jestem zielonyu z tego i rozumiem twoj
        bol bo sam przechodzilem przez meke Access buuuu jak ja tego nienawidze, ale
        zaliczylem i jestem wdzieczyny za pomoc user0001 bo tylko on mi pomogł!!!!!!!!!!
        Powodzenia, napewno zaliczysz jie martw sie!
      • Gość: Nowicjusz Re: Bazy danuch-szukam pomocy IP: *.master.pl 03.06.05, 17:44
        Nie o taki stopien zaawansowania mi chodzi.Mam napisac podstawe do zapisu sql-
        bez komend tylko na kartce stworzyc tabele.Gabinet ma wielu lekarzy, pacjenci,
        opisana wizyta(diagnoza i recepta). Mozliwe wyłapanie ile osób zgłosiło się z
        daną choroba, ile razy byl wypisany jakis lek, ile osób zbadal lekarz danego dnia.
        • user0001 Re: Bazy danuch-szukam pomocy 03.06.05, 18:51
          Po pierwsze pomyśl o obiektach i ich atrybutach. Na przykład:
          lekarz, ma tytuł, imię, nazwisko, specjalność;
          pacjent, ma imię, nazwisko, adres, ma lekarza prowadzącego (czy jak to się nazywa);
          Jakie są inne "obiekty"? może choroba, badanie... co jeszcze.

Po drugie zastanów na związkami między obiektami, zwłaszcza nad ich
          liczebnością. Przykład:
          Badanie: dokładnie jeden lekarz bada dokładnie jednego pacjenta, wykrywa zero,
          jedną lub więcej jednostek chorobowych, zapisuje zero, jeden lub więcej leków.

Poukładaj to sobie, zapisz na forum, wtedy przejdziemy dalej.
          • tswiercz Re: Bazy danuch-szukam pomocy 03.06.05, 19:14
            Pomyśl też o tym, że niektóre dane można wprowadzić na wiele spodobów, np nazwe leku można wpisać z dużej/małej litery albo kompletnie inaczej zapisać, nie mówiąc już o lekach, które mają wiele nazw. W takim przypadku trudno będzie potem znaleźć pacjentów zażywających któregoś konkretnego leku. Dlatego powinieneś też pomyśleć o rozwiązaniu tego problemu.
          • Gość: Nowicjusz Re: Bazy danuch-szukam pomocy IP: *.master.pl 03.06.05, 19:46
            Pozwole sobie do Pana User0001 napisac mail-prosze o odpowiedz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka