cola2008 01.07.08, 18:42 Hej, czy wie ktoś ile płaci się za nadbagaż na lotnisku w Egipcie i w Polsce? Chciałabym się przygotować na taką ewentualność jak zaszaleję z zakupami;) P.S: Chodzi mi również o bagaż podręczny:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wojtek37k Re: Nadbagaż 01.07.08, 18:44 Nie widziałem , aby podręczny bagaź był ważony . W Egipcie za nadbagaż w bagażu głównym (6kg) zapłaciłem ok 30$ . Pozdrawiam Wojtek Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Nadbagaż 01.07.08, 18:45 cena nadbagazu zalezy od linii lotniczej a nie od lotniska. Ceny wahaja sie srednio 4-8€/kg. Odpowiedz Link Zgłoś
cola2008 Re: Nadbagaż 01.07.08, 19:30 Dzięki za szybką odpowiedź:) Iberia napisałaś że cena nadbagażu za kg ok 4-8 euro, miało być $? Jak byłam na Krecie to płaciłam właśnie 8 euro za kg, niemiło mi było z tego powodu:/ Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Nadbagaż 01.07.08, 19:32 byc moze linie egipskie licza sobie w $, ja placilam w AMS lecac LH w €. Odpowiedz Link Zgłoś
cola2008 Re: Nadbagaż 01.07.08, 19:40 Acha dzięki już wszystko wiem:) Za tydzień mój pierwszy raz z Egiptem;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
alex_spike Re: Nadbagaż 01.07.08, 21:38 W maju wracając z Egiptu liniami AMC za 3,5 kg nadbagażu zapłaciłam 10$ a koleżanka za ok. 13 kg 25$. Nie ma czegoś takiego w Egipcie jak cennik za kg, przynajmniej nam tego nie chcieli pokazac. Na początku chcieli za mój nadbagaż 20$, awantura była straszna i w końcu stanęło na 10$. Tak naprawdę zdarzyło mi się to pierwszy raz. Ja zawsze mam nadbagaż i teraz akurat to było niewiele, zazwyczaj to jest od 6 do 8 kg i wcześniej nigdy nie zapłaciłam.. Niestety nadszedł ten czas..;-) Jeśli chodzi o podręczny to mój ważył zdecydowanie więcej niż może ważyc ale do tego się nikt nie przyczepił. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kappa22 Re: Nadbagaż 01.07.08, 23:08 ja wracajac w maju z Egiptu liniami AMC mialam 3 kg nadbagazu i nic nie zaplacilam.pewnie szczescie,a kiedys i na mnie przyjdzie pora:) Odpowiedz Link Zgłoś
cameltravel Re: Nadbagaż 02.07.08, 00:05 oficjalne info wg stanu na dziś linia lotnicza Karthago Airlines miasto wylotu GDN skrót KAJ limit bagażu na osobę 20kg + 5kg dopłata za nadbagaż 40 zł/1kg catering tak adres strony internetowej www.karthagoairlines.com linia lotnicza Karthago Airlines miasto wylotu WAW skrót KAJ limit bagażu na osobę 20kg + 5kg dopłata za nadbagaż 45 zł/1kg catering tak linia lotnicza Karthago Airlines miasto wylotu WRO skrót KAJ limit bagażu na osobę 20kg + 5kg dopłata za nadbagaż 40 zł/1kg catering tak linia lotnicza Nouvelair miasto wylotu dowolne skrót BJ limit bagażu 20kg + 5kg dopłata za nadbagaż 6,5 Euro/1kg catering nie adres strony internetowej www.nouvelair.com linia lotnicza Tunis Air miasto wylotu dowolne skrót TU limit bagażu na osobę 15kg + 5kg dopłata za nadbagaż 10 Usd/1kg catering tak adres strony internetowej www.tunisair.com linia lotnicza Lotus Air miasto wylotu dowolne skrót TAS limit bagażu na osobę 20kg + 5kg dopłata za nadbagaż 7 Euro/1kg catering nie adres strony internetowej www.lotus-air.com linia lotnicza AMC Airlines miasto wylotu dowolne skrót AMV limit bagażu 20kg + 5kg dopłata za nadbagaż 6 Euro/1kg catering tak adres strony internetowej www.amcairlines.net linia lotnicza Air Italy Polska miasto wylotu dowolne skrót AEI limit bagażu 20kg + 5kg dopłata za nadbagaż 11 Euro/1kg lub 40 zł/1kg catering nie adres strony internetowej www.airitalypolska.com.pl linia lotnicza Coral Blue Airlines miasto wylotu dowolne skrót KBR limit bagażu 20kg + 5kg catering nie adres strony internetowej www.flykoralblue.com linia lotnicza Air Cairo Airlines miasto wylotu dowolne skrót MSC limit bagażu 20kg + 5kg catering nie adres strony internetowej www.aircairo-eg.com Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
arnika15 Re: Nadbagaż 02.07.08, 11:19 To ja miałam szczęście. Miałam 30 kg nadbagażu (słoiki i pieluchy dla dziecka) i nic nie zapłaciłam. Leciałam AMC Airlines. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Nadbagaż 02.07.08, 12:59 arnika15 napisała: > To ja miałam szczęście. Miałam 30 kg nadbagażu (słoiki i pieluchy > dla dziecka) i nic nie zapłaciłam. Leciałam AMC Airlines. ??? czyli Twój bagaż ważył 50 kg??Czy może ważył 30kg i nadbagażu było 10 kg? Odpowiedz Link Zgłoś
kkk_k Re: Nadbagaż 02.07.08, 19:38 Ja takze liczę na to że widząc malucha przymkną oko na kilka dodatkowych kilogramów k. Odpowiedz Link Zgłoś
arnika15 Re: Nadbagaż 03.07.08, 07:56 Nawet wiecej niż 50 kg:)Nadbagaz ważył ok. 30 kg. Sama walizka ze słoiczkami dla dziecka i pieluchami ważyła ponad 30 kg. Mieliśmy też trochę sprzętu nurkowego... W drodze powrotnej mieliśmy kilkanaście kg nadbagażu (odeszły słoiki, pieluchy,ale doszły pamiątki;). Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Nadbagaż 03.07.08, 13:06 troche nie rozumiem po co wozic sloiczki, skoro to mozna kupic na miejscu.Inna sprawa to jechac z dzieckiem, ktore je to co dorosli. Odpowiedz Link Zgłoś
sammara Re: Nadbagaż 02.07.08, 21:18 Wracałam 20 czerwca z Hurghady liniami Air Italia i jak sie okazało mieliśmy ponad 6 kg nadbagażu ( dodatkowe zakupy )egipcjanin pokazał nam na wadze że jest więcej ale chciał tylko bakszysz, więc dostał 2 $ i przymknął oko. Odpowiedz Link Zgłoś
ajo1711 Re: Nadbagaż 03.07.08, 00:25 Witam, kochani mam takie pytanie(BO TO BĘDZIE MOJ PIERWSZY LOT)mój synek uwielbia kakao w kartoniku(płynne) czy coś takiego można upchnąć do bagażu? Odpowiedz Link Zgłoś
agula1112 Re: Nadbagaż 03.07.08, 09:51 Jeśli chcesz kakao wywieźć w bagażu podręcznym z Polski, to na pewno Ci się nie uda. Zabierają wszystko, nawet najmniejszą butelkę z woda. Nie radze mieć przy sobie perfum itp, bo wylądują w koszu. Po przejściu przez bramki można kupić wodę i nie tylko.W nowej części terminala jest Wedel, więc jeśli maluch uwielbia czekoladę, to tam znajdzie coś dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
besta69 Re: Nadbagaż 03.07.08, 10:28 agula1112 napisała: >W nowej części terminala........... Czy mi się wydaje, czy odloty czarterowe do Egiptu są raczej ze starego terminala? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka50 Re: Nadbagaż 03.07.08, 14:30 Na początku czerwca wracałam z Sharm. Na lotnisku za nadbagaż wystarczyło dać bakszysz... i już wszystko było OK. Właściwie to do wszystkich wyciągali łapy bo bakszysz...... Odpowiedz Link Zgłoś
agula1112 Re: Nadbagaż 03.07.08, 15:22 tak, tak, to był bardzo długi spacerek na sam koniec nowego terminala (A 39 bądź 40), żeby potem busem przejechać cale lotnisko.To trochę bez sensu, ale cóż... Znajomi zresztą, uprzedzali, że spacerek będzie bardzo długi. Odpowiedz Link Zgłoś
besta69 Re: Nadbagaż 16.07.08, 11:42 Podbijam wątek, bo mam jeszcze 2 pytanka: 1. czy można mieć na 2 os. 1 walizkę 40 kg, zamiast 2 x 20 kg, czy to jakiś problem? 2. czy standardowe małe walizeczki sprzedawane jako "podręczny" mieszczą się w lukach bagażowych? może ktoś zna wymiary podręcznego w AIR CAIRO? Odpowiedz Link Zgłoś
ewano2 Re: Nadbagaż 16.07.08, 11:47 Z tego co wiem, to przewaznie jedna walizka nie może być cięższa niż 30 kg, nawet jeśli to na 2 osoby. Nie wiem, jak to jest formalnie z podręcznym, ale nikt tam nie mierzy tego podręcznego.... Walizeczka powinna się zmieścić Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Nadbagaż 16.07.08, 12:22 besta69 napisała: > Podbijam wątek, bo mam jeszcze 2 pytanka: > 1. czy można mieć na 2 os. 1 walizkę 40 kg, zamiast 2 x 20 kg, czy > to jakiś problem? problem jest taki, ze bagaze sa przeladowywane z tasmy na wozki przez...ludzi a nie roboty.Potrafisz uniesc sama 40kg? Bo ja nie, sredni facet tez pewnie lekko by nie mial.Dlatego sa te ograniczenia. Poza tym lepiej wziac 2 walizki-nie daj Bog jeden bagaz zaginie albo sie spozni to wtedy przynajmniej macie czesc rzeczy ze soba. > 2. czy standardowe małe walizeczki sprzedawane jako "podręczny" > mieszczą się w lukach bagażowych? może ktoś zna wymiary podręcznego w AIR CAIRO? zapewne sie mieszcza i nie powinno byc z tym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
bebet7 Re: Nadbagaż 16.07.08, 12:51 Dwa tygodnie temu powrót z Marsa Alam linie air Italy łaczna waga bagazu razem z podręcznym to 20 kg.Za kazdy kg nadbagazu 11 euro nie wchodziło w grę zadne z ręki do ręki ,dostałam rachunek choc w efekcie podreczny nadali mi znajomi którzy mieli nie przekroczony limit.Zapłaciłam tylko za 3 kg .Przy wylocie do Egiptu w Wawie nawet nie mrugnęli okiem podręczny nie obchodził ich wogóle,a w marsa przy naszym wylocie wazyli ludziom nawet niewielkie plecaki które dziewczyny traktowały jako torebki. Odpowiedz Link Zgłoś
iberia.pl Re: Nadbagaż 16.07.08, 12:55 co lotnisko to inny obyczaj-tez to zauwazylam, zalezy w duzej mierze na kogo sie trafi, warto jednak trzymac sie ustalonych limitow. Odpowiedz Link Zgłoś
moni-ka86 Re: Nadbagaż 06.08.08, 17:10 Wróciłas może już z podróży z lotem z AIR CAIRO? Jeśli tak to proszę o odpowiedź na Twoje pytanie nr 2. Bo też się właśnie zastanawiam czy mogę wziąć walizkę, taką małą z kompletu walizek, bo w sklepach mówią że to są typowe do podręcznego.... a nie wiem jak z AIR CAIRO.... Odpowiedz Link Zgłoś
batruk Re: Nadbagaż 16.07.08, 22:19 uważam że powinni ważyć bagaż razem z właścicielem. Jak jestes chudy - mozesz wziac wiecej i juz. czasami jeden pasazer moze wazyc wiecej niz ja z bagazem (łącznie z podręcznym). Dodatkowe kilogramy w brzuchu - to jest dopiero nadbagaż :) Odpowiedz Link Zgłoś
olala_o Re: Nadbagaż 23.07.08, 09:42 Hej wróciłam z Sharm parę dni temu. Ani na Okeciu ani w Sharm nie płaciłam nadbagażu/leciałam Air Italy/ a miałam znacznie przekroczony. Kazda z walizek (limit 20 kg/ ważyła około 5-6 kg więcej Odpowiedz Link Zgłoś