Dodaj do ulubionych

Problem z instalacja systemu z CDROM

09.06.05, 01:59
bforum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15430&w=23850438&a=24904838

I dlatego postanowilam zainstalowac nowsza wersje mandarynki.Tylko mam
problem, bo postepuje zgodnie z zalecieniami zawartymi w gazecie Linux + i
.... chyba robie cos nie tak. Mianowicie, mam wystartowac sytem z pierwszej
plytki CD-ROM i aby to zrobic musialam zmienic ustawienia w Biosie (aware
Modular v451PG, w Biosie wybralam Features setup i w Boot Sequense ustawilam
CDROM, C,A) i nadal zamiast procesu instalacyjnego wgrywaja sie strzepy
starego systemu. :(.

Prosze mi poradzic, jak nalezy zainstalowac nowy system, od zera, na ktorym
byl wczesniej zainstalowany tylko Linux.

ozloce :))

czarna_owca

-
Czerń to warunek istnienia bieli.
Obserwuj wątek
    • szaryczlowiek Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 07:54
      Jest kilka możliwości:
      - ustawiłaś kolejnośc "bootowania" na CDROM, ale...nie zapisałaś ustawień w
      BIOSie, wychodząc z BIOSU trzeba wybrać opcję "zapisz zmiany i wyjdź" i ją
      potwierdzić
      - czasem BIOS wymaga zatwierdzenia klawiszem startu z CDROMu
      - płyta jest uszkodzona - sprawdź ją na innym komputerze, jeśli nadal nie działa
      to producent ją wymieni
      • owca_czarna Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 09:36
        szaryczlowiek napisała:

> Jest kilka możliwości:
        > - ustawiłaś kolejnośc "bootowania" na CDROM, ale...nie zapisałaś ustawień w
        > BIOSie, wychodząc z BIOSU trzeba wybrać opcję "zapisz zmiany i wyjdź" i ją
        > potwierdzić

i tez tak zrobilam, zapisalam. Nawet gdy odpalam kompa odtwarzacz szuka plytki..

> - czasem BIOS wymaga zatwierdzenia klawiszem startu z CDROMu

tego nie rozumiem, gdzie? W Biosie nie mam takiej funkcji, nawet podobnej do
        zatwierdzenia

> - płyta jest uszkodzona - sprawdź ją na innym komputerze, jeśli nadal nie
        dział a to producent ją wymieni

Mam tez knoppixa live CD i tego tez nie moge odpalic przy takich ustawieniach
        Biosa , wiec to chyba nie wina plytki. Knoppix na pewno jest dobry bo uzywalam
        go :((

Gdzie tkwi problem ?

czarn_owca
    • user0001 Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 08:31
      Być może masz zbyt stary komputer, zdarzają się BIOSy które wymagają wymagają
      aby płyta startowa (el torito) pracowała w trybie emulacji dyskietki, nowe płyty
      startowe pracują w trybie natywnym, co uniemożliwia współpracę ze starymi
      komputerami.

Możesz spróbować uruchomić z drugiego kompaktu lub przygotować dyskietkę
      startową i z niej uruchomić.
      • owca_czarna Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 09:55
        user0001 napisał:

> Być może masz zbyt stary komputer, zdarzają się BIOSy które wymagają wymagają
        > aby płyta startowa (el torito) pracowała w trybie emulacji dyskietki, nowe płyt
        > y
        > startowe pracują w trybie natywnym, co uniemożliwia współpracę ze starymi
        > komputerami.
        >
        > Możesz spróbować uruchomić z drugiego kompaktu lub przygotować dyskietkę
        > startową i z niej uruchomić.

Tylko, ze pierwsza wersje Mandrakie tez wgrywalam z plytki i nie mialam zadnych
        problemow. I nie byly to plytki oryginalne jak te, ktore mam teraz.

Jak przygotowac taka dyskietke startowa jak u mnie dziala tylko mc? Mysle
        jednak ze nie w tym sek, moj komputer nie jest az taki stary.. zreszta nie
        wiem, co masz na mysli piszac stary. Chyba jednak nie jest stary bo ma 4,5 roku,
        ale przy dzisiejszym tempie komputeryzacji, to juz dziadek ":))

pozdrawiam

czarna_owca
        • user0001 Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 11:38
          4.5 roku powiadasz, jeśli nie była to najwyższa półka w chwili zakupu, to
          projekt płyty głównej może mieć 5.5 roku.

Zdarzyło mi się, że komputer zakupiony w 2001 roku nie chciał wystartować z
          płyty startowej w trybie natywnym.

Dyskietka startowa?
          Znajdź na płycie plik cdrom.img (rozmiar 1440KB), nagraj go na dyskietkę
          cat ./cdrom.img > /dev/fd0

Potem wystartuj z dyskietki (cdrom.img oznacza, że jest to dyskietka
          rozpoczynająca instalację z cdromu).
          • owca_czarna Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 12:18
            user0001 napisał:

> 4.5 roku powiadasz, jeśli nie była to najwyższa półka w chwili zakupu, to
            > projekt płyty głównej może mieć 5.5 roku.
            >
            > Zdarzyło mi się, że komputer zakupiony w 2001 roku nie chciał wystartować z
            > płyty startowej w trybie natywnym.
            >
            > Dyskietka startowa?
            > Znajdź na płycie plik cdrom.img (rozmiar 1440KB), nagraj go na dyskietkę
            > cat ./cdrom.img > /dev/fd0
            >
            > Potem wystartuj z dyskietki (cdrom.img oznacza, że jest to dyskietka
            > rozpoczynająca instalację z cdromu).

Juz chyba domyslam sie w czym problem. Naped CD nie odczytuje plytki..:((,

mimo ze zostal poprawnie wykryty podczas uruchamiania strzepow mojego linuxa. a
            sprawdzialam to tak (wg madrej Biblii Ch.Negusa)

dmesg | grep ^hd no i otrzymalam.

hda: cos_tam__pelno_liczb:ATADISC drive
            hda: DMA disabled
            potem podane sa sektory, cache, jakis setmax i nativ :))

naped nie odczytuje plytki z poprzednia wersja, ktora byla juz montowana na tym
            sprzecie. Nie odczytuje tez knoppixa, ktorego bez problemow uruchomilam w
            noteboku. Gdy chce sprawidzic CD za pomoca polecen (cd /mnt/cdrom oraz ls)
            otrzymuje komunikat ze nie mozna zmieniac katalogow :((
            I teraz tym bardziej nie wiem jak zainstalowac nowy system :(((((((((((((((

czarna_owca
            • szaryczlowiek Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 14:25
              Miałem podobny problem gdy dołożyłem 5 kartę PCI do komputera - zwykle problemy
              pojawiają się od "4 karty w górę" na starych płytach głównych.
              Wyjmij niepotrzebne karty PCI, sprawdź kabelki do napędu optycznego (jak masz
              inne to wymień)
              • owca_czarna Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 19:33
                szaryczlowiek napisała:

> Miałem podobny problem gdy dołożyłem 5 kartę PCI do komputera - zwykle problemy
                > pojawiają się od "4 karty w górę" na starych płytach głównych.
                > Wyjmij niepotrzebne karty PCI, sprawdź kabelki do napędu optycznego (jak masz
                > inne to wymień)

Tylko, ze ja nic nie dokladalam a w moim kompie wszystko jest potrzebne. A tak
                naprawde to nie mam zielonego pojecia o czym piszesz. :)))))))))))))))
                hehehe Szary czlowieku Ty jestes szary, a ja seledynowa w kwestii mojego
                problemu :))

pozdrawiam
            • allegro.con.brio Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 21:23
              > mimo ze zostal poprawnie wykryty podczas uruchamiania strzepow mojego linuxa. a
              > sprawdzialam to tak (wg madrej Biblii Ch.Negusa)
              >
              > dmesg | grep ^hd no i otrzymalam.
              >
              > hda: cos_tam__pelno_liczb:ATADISC drive
              > hda: DMA disabled
              > potem podane sa sektory, cache, jakis setmax i nativ :))

CD masz jako hda (ATA DISK)?
              • owca_czarna Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 21:33
                allegro.con.brio napisał:

> > mimo ze zostal poprawnie wykryty podczas uruchamiania strzepow mojego lin
                > uxa. a
                > > sprawdzialam to tak (wg madrej Biblii Ch.Negusa)
                > >
                > > dmesg | grep ^hd no i otrzymalam.
                > >
                > > hda: cos_tam__pelno_liczb:ATADISC drive
                > > hda: DMA disabled
                > > potem podane sa sektory, cache, jakis setmax i nativ :))
                >
                > CD masz jako hda (ATA DISK)?

Witaj allegro :D

to byla instacja linuksa wykonana chyba z 2,5 roku temu automatem, wiec dlatego
                napisalam ze dobrze, a swego czasu CD odbieralo. Tak wyszlo po wpisaniu
                polecenia, ktore wyzej podalam. A co, to jest zle?

czarna_owca
                • allegro.con.brio Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 22:07
                  owca_czarna napisała:

> Witaj allegro :D
                  >
                  > to byla instacja linuksa wykonana chyba z 2,5 roku temu automatem, wiec dlatego
                  > napisalam ze dobrze, a swego czasu CD odbieralo. Tak wyszlo po wpisaniu
                  > polecenia, ktore wyzej podalam. A co, to jest zle?

Po mojemum, powyższe grepnięcie dmesga nie zająka się o CD tylko raczej o samym
                  dysku twardym. Spróbuj może czegoś w stylu
                  dmesg | grep -i cdrom
                  czy
                  dmesg | grep -i atapi

Zobacz też czy nie mówią nic na ten temat logi i może zajrzyj do /proc (np.
                  /proc/ide).
                  • owca_czarna Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 22:47

> Po mojemum, powyższe grepnięcie dmesga nie zająka się o CD tylko raczej o
                    samym dysku twardym. Spróbuj może czegoś w stylu

> dmesg | grep -i cdrom

tu zero, nic nie ma

> dmesg | grep -i atapi

tu tez nic nie wykazalo

> /proc/ide).

/proc/ide nic mi to nie mowi:(

~ha
                    /ide0
                    drives
                    via

w ~hda jest
                    cache
                    capacity
                    driver
                    geometry
                    identify
                    media
                    model
                    smart_cos_tam
                    smart_cos_tam

i to wszystko rozmiar 0

w /ide jest

chanel
                    config
                    mate
                    mode
                    i to tez rozmiary O

czarna_owca
                    • allegro.con.brio Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 23:01
                      owca_czarna napisała:

> [...]
                      > w /ide jest
                      >
                      > chanel
                      > config
                      > mate
                      > mode
                      > i to tez rozmiary O

/proc jest specjalnym systemem plików, dzięki któremu można komunikować się
                      bezpośrednio z jądrem. Te pliki w rzeczywistości nie istnieją.

Z tego co napisałaś, wynika według mnie, że jądro prawdopodobnie nawet nie widzi
                      napędu cdrom. Sprawdź czy może nie poluzowała się taśma IDE. W przypadku wielu
                      płyt głownych o tym czy CDROM jest wykrywany, można zorientować sie po
                      komunikatach ukazujących się na ekranie - jeszcze przed załadowaniem się systemu
                      operacyjnego.
                      • owca_czarna Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 09.06.05, 23:55

> owca_czarna napisała:
                        >
                        > > [...]
                        > > w /ide jest
                        > >
                        > > chanel

> > mate
                        > > mode
                        > > i to tez rozmiary O
                        >
                        > /proc jest specjalnym systemem plików, dzięki któremu można komunikować się
                        > bezpośrednio z jądrem. Te pliki w rzeczywistości nie istnieją.
                        >
                        > Z tego co napisałaś, wynika według mnie, że jądro prawdopodobnie nawet nie widz
                        > i
                        > napędu cdrom. Sprawdź czy może nie poluzowała się taśma IDE. W przypadku wielu
                        > płyt głownych o tym czy CDROM jest wykrywany, można zorientować sie po
                        > komunikatach ukazujących się na ekranie - jeszcze przed załadowaniem się system
                        > u
                        > operacyjnego.

Allegro juz mam, :)) wymienilam tasme i podociskalam ja. Teraz w ide jest tak
                        ~hda
                        ~hdc
                        /ide0
                        /ide1

no i chce bootowac:

BOOT from ATAPI CDROM _

i niby cos sie dzieje w CD ale plytki dalej nie czyta:(( Chyba jednak dyskietka
                        startowa:(( bedzie potrzebna, Sprobowalam ze stara mandarynka do ktorej mam
                        dyskietke startowa i wola teraz parametry kernela, jakie parametry nie wiesz
                        o co to chodzi?

czarna_owca
                        • allegro.con.brio Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 10.06.05, 00:06
                          owca_czarna napisała:

> Allegro juz mam, :)) wymienilam tasme i podociskalam ja. Teraz w ide jest tak
                          > ~hda
                          > ~hdc
                          > /ide0
                          > /ide1

No! :)

>
                          > i niby cos sie dzieje w CD ale plytki dalej nie czyta:(( Chyba jednak dyskietka
                          > startowa:(( bedzie potrzebna, Sprobowalam ze stara mandarynka do ktorej mam
                          > dyskietke startowa i wola teraz parametry kernela, jakie parametry nie wiesz
                          > o co to chodzi?

Może chce by podać mu root direcotry? Np.
                          root=/dev/hdaX ro
                          gdzie X oznacza numer partycji na której masz katalog głowny. Zobacz
                          fdisk -l /dev/hda
                          i
                          df -lh

(dawno nie uruchamiałem z dyskietki, nie pamiętam nawet)

Ale jeśli chcesz zainstalować system na nowo, może lepiej zrób dyskietkę
                          startową według instrukcji dołączonej do dystrybucji. Albo tak jak podał
                          user0001 parę postów wyżej.
                          • owca_czarna Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 10.06.05, 00:23
                            dzieki za pomoc :D:D:D:D:D:D:D

Alegro, tylko dziwi mnie dlaczego nie chce uruchomic sie knoppix live DC???
                            Przeciez teraz powinien , nie?
                          • owca_czarna Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 10.06.05, 09:51

> owca_czarna napisała:
                            >
                            > > Allegro juz mam, :)) wymienilam tasme i podociskalam ja. Teraz w ide jest
                            > tak
                            > > ~hda
                            > > ~hdc
                            > > /ide0
                            > > /ide1
                            >
                            > No! :)
                            >
                            > >
                            > > i niby cos sie dzieje w CD ale plytki dalej nie czyta:(( Chyba jednak dys
                            > kietka
                            > > startowa:(( bedzie potrzebna, Sprobowalam ze stara mandarynka do ktorej m
                            > am
                            > > dyskietke startowa i wola teraz parametry kernela, jakie parametry nie
                            > wiesz
                            > > o co to chodzi?
                            >
                            > Może chce by podać mu root direcotry? Np.
                            > root=/dev/hdaX ro
                            > gdzie X oznacza numer partycji na której masz katalog głowny. Zobacz
                            > fdisk -l /dev/hda
                            > i
                            > df -lh

chyba poprzednim postem /o knoppiksie weszlam przed szereg/, rano przeczytalam
                            co nagryzdalam i za glowe sie zlapalma (to ze wzgledu na pozna pore), przeciez
                            nie moze czytac CD skoro zapomnial do czego naped CD sluzy?

popatrz pod fdisk -l /dev/hda mam tak

/dev/hda 83 Linux
                            /dev/hda2 5 Extended
                            /dev/hda5 82 Linux swap
                            /dev/hda6 83 Linux

a po df -lh

/dev/hda1 5,8G 3,46, 2,2G 61% /
                            /dev/hda6 13G 8,7G. 8,8G 70% /home

moglbys mi to przetlumaczyc jednym zdaniem na bardziej dostepny jezyk :))
                            • allegro.con.brio Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 10.06.05, 11:00
                              owca_czarna napisała:

> popatrz pod fdisk -l /dev/hda mam tak
                              >
                              > /dev/hda 83 Linux
                              > /dev/hda2 5 Extended
                              > /dev/hda5 82 Linux swap
                              > /dev/hda6 83 Linux

To podział partycji na dysku twardym (hda).

> a po df -lh
                              >
                              > /dev/hda1 5,8G 3,46, 2,2G 61% /
                              > /dev/hda6 13G 8,7G. 8,8G 70% /home

df pokazuje ilość wolnego miejsca na *zamontowanych* systemach plików. A
                              ponieważ Twój cd nie jest zamontowany, pomija go w wykazie. Możesz użyć df bez
                              opcji 'l', ja stosuję ją by nie pokazywał mi NFSa itp . Opcja -h ktora jest
                              dodatkowo, po ludzku wyświetla rozmiary danych. Pewnie wiesz że aby odczytać
                              coś ze stacji cdrom musisz mieć (oprócz samego sprzętu) włożoną doń płytkę i
                              podmontowany do jakiegoś katalogu (np. /mnt/cdrom). Czyli wkładasz płytę,
                              piszesz mount /mnt/cdrom i dopiero masz dostęp do danych (nie uwzględniam
                              jakichś ficzerów automatycznie montujących).

Co do bootowania z cd. Miałem taką sytuację, że cdrom był ok, bootowanie w
                              biosie też było ustawione i normalnie czytał płytę, ale nie chciał się z niej
                              uruchomić. Pomogło gdy poprawiłem ustawienia (tzn. przepiąłem taśmę, bądź
                              zworkę typu master/slave/cs - nie pamiętam dokładnie). Coś mu po prostu nie
                              grało.
                              • owca_czarna Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 10.06.05, 12:11

> Co do bootowania z cd. Miałem taką sytuację, że cdrom był ok, bootowanie w
                                > biosie też było ustawione i normalnie czytał płytę, ale nie chciał się z niej
                                > uruchomić. Pomogło gdy poprawiłem ustawienia (tzn. przepiąłem taśmę, bądź
                                > zworkę typu master/slave/cs - nie pamiętam dokładnie). Coś mu po prostu nie
                                > grało.

Zworki juz przecwiczylam wczoraj, tylko mozliwy jest master :))

czarna_owca
                                • marek10010 Re: Problem z instalacja systemu z CDROM 10.06.05, 21:50
                                  u mnie z hdc cdrom się nie botuje.musi być podpięty jako hda lub hdb to znzczy
                                  na pierwszym kanale master lub slave
                                  • owca_czarna Kogo mam teraz ozlocic? Allegrooooooo :D :D :D 10.06.05, 22:17
                                    marek10010 napisał:

> u mnie z hdc cdrom się nie botuje.musi być podpięty jako hda lub hdb to znzczy
                                    > na pierwszym kanale master lub slave

na masterze u mnie bootuje, na innych nie :)

hehehehe, dzięki za pomoc zrobiłam :D :D :D :D. Tylko nię potrafię powiedzieć
                                    jak :(((( Na pewno duzo dała Twoja pomoc i Biblia Negusa :))))))))). Ale jestem
                                    happy :)))

pozdrawiam wszystkich

czarna_owca
                                    • allegro.con.brio Re: Kogo mam teraz ozlocic? Allegrooooooo :D :D : 11.06.05, 18:08
                                      No. Grunt że działa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka