Dodaj do ulubionych

geforce 6600

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.06.05, 23:36
świeżo po instalacji demka battelfield 2 stwierdziłem że karta radeon 9550
już mi nie wystarcza - zastanawiam się nad zmianą na geforca 6600

słyszałem że można ją nieźle kręcić - odblokować do 16 potoków
renderujących ??

chciałbym wydać max 500 - 550 pln chyba że warto poczekać i kupic 6800 ?
Obserwuj wątek
    • torrencik Re: geforce 6600 19.06.05, 07:39
      A do jakiego to PROCESORA ???

Jak miałeś Redeona 9550 to domyślam się,że procesor to nie 3000 MHz .

A poniżej tego procesora karty z serii NVIDIA 6 nie będą działały w pełni
      swojej wydajności :(

Nie ma sensu kupowanie dobrej karty do kiepskiego procesora.
      To sprawa oczywista :)
      • tswiercz Re: geforce 6600 19.06.05, 10:39
        Co Ty pierdzieliś...
        Jeżeli nie jest to Celeron/Duron, już nawet Athlon XP 2000+ wystarczy, to skok będzie naprawdę duży. Co do samej karty. Ona ma TYLKO 8 potroków i wszystkie są odblokowane, 16 mają dopiero seria 6800 (z gwarancją modowalności ok 1100 zł). Karta natomiast daje się dobrze podkręcić, czasami zbyt dobrze, co przy słabym chłodzeniu może mieć złe skutk (GPU/RAM). Ale co by nie było skok wydajności będzie, powiedzmy zagrasz w każdą grę w 1280x1024 (jeżeli masz LCD) na high bez lub z małym AA i AF albo w mniejszej rozdzielczości z większym AA. Chociaż właśnie ma wyjść nowa gra (ne pamiętam nazwy), która nawet lekko przycina się na 6600GT, ale to już taka przesada w drugą stronę. Pozatym, zastanów się czy nie lepiej trochę poczekać - 1-2 miesiące. Po wyjściu GF 7800, ceny mogą, a nawet napewno spadną, tak że może używke 6600GT kupisz za trochę ponad 500 zł (mówie cały czas o AGP), bo już teraz jak dobrze poszukasz znajdziesz za 650 zł.
        • tswiercz Re: geforce 6600 19.06.05, 10:41
          Ale paskudny błąd ortograficzny na wstępie, już nie mówiąc, że może cenzura zaatakować ;-)
        • atakichuj Re: geforce 6600 19.06.05, 13:27
          tswiercz napisał:

> Co Ty pierdzieliś...
          > Jeżeli nie jest to Celeron/Duron, już nawet Athlon XP 2000+ wystarczy,

Ale nadal karta NIE WYKORZYSTA swojej maksymalnej wydajności.

NVIDIA GeForce z serii 6 powstały jak na rynku były OD DAWNA procesory ok. 3GHz.
          I to pod takie - najszybsze na rynku - procesory robi się zawsze nowe wersje
          chipów do kart graficznych.

Zasada optymalnie wydajnej konfiguracji jest prosta:
          najlepsza karta graficzna + najszybszy procesor = najlepsza wydajność.

• Gość: ocfan Re: geforce 6600 IP: *.toya.net.pl 19.06.05, 13:29
            > Zasada optymalnie wydajnej konfiguracji jest prosta:
            > najlepsza karta graficzna + najszybszy procesor = najlepsza wydajność.

LOL, dlugo nad tym myslales? :DDDDDDDDDD
            • intermaniak Re: geforce 6600 19.06.05, 17:18
              Gość portalu: ocfan napisał(a):

> > Zasada optymalnie wydajnej konfiguracji jest prosta:
              > > najlepsza karta graficzna + najszybszy procesor = najlepsza wydajność.
              >
              > LOL, dlugo nad tym myslales? :DDDDDDDDDD

Różnie są opinie na ten temat nawet na tym forum :(

Dla mnie jak ktoś pojmuje taką zależność inaczej to jest raczej...IDIOTĄ :)

• Gość: dominik666 Re: geforce 6600 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.06.05, 15:20
          więc tak :

procesor jaki mam to amd 1700+ - spokojnie chodzi nawet @ 2Ghz - więc wymiana
          na np. amd 64 1800 jest moim zdaniem troche bezsensowna (na droższy na razie
          mnie nie stać,wliczając koszt nowej MOBO)

tswiercz napisał:

Pozatym, zastanów się czy nie lepiej trochę poczekać - 1-2 miesiące. Po
          wyjściu GF 7800, ceny mogą, a nawet na pewno spadną, tak że może używke 6600GT
          kupisz za trochę ponad 500 zł (mówie cały czas o AGP), bo już teraz jak dobrze
          poszukasz znajdziesz za 650 zł.

tak właśnie myślałem - chyba zaczne od wymiany MOBO - problem w tym że nie chce
          na razie kupować procesora (amd64 1800+ a podkręcony 1700+ do 2GHZ to w sumie
          to samo) i zaczynam rozglądac się za MB która obsłuży mi mojego staruszka 1700+
          i będzie gotowa na coś nowego - najszybsze procesory na socket A to chyba
          barton 3000+ ???

• Gość: normalny Poczekać zawsze można IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.06.05, 17:28
          Po co kupować teraz karte skoro mozesz oszczędzić i kupić za 2 lata. Wtedy
          napewno będzie o głowe lepsza niż ta teraz. Takie rady z czekaniem są o du
          potłuc. Jak ktoś potrzebuje i chce teraz kupić to kupuje teraz a nie za 2, 8
          czy 10 miesięcy.
    • Gość: OCfan Re: geforce 6600 IP: *.toya.net.pl 19.06.05, 13:28
      taka mala uwaga bo co do karty to tswiercz napisal w miare sensownie ;) ale
      jeszcze jesli zamierzasz robic jakies rozszerzenia konkternie pod battlefield2 -
      ta gra potrzebuje ogrone ilosci ramu, przy 1024x768 i ustawieniach medium
      proces gierki zajmuje okolo 500MB pamieci! wiec dla maszynki do grania w bf2
      1GBramu wrecz niezbedny. ;)
      • Gość: tswiercz Re: geforce 6600 IP: *.devs.futuro.pl 19.06.05, 17:10
        O właśnie to była ta gra. A najlepszy procek na soket A to chyba Barton Mobile, zazwyczaj chodzą na 2.4 GHz. I co do RAMu, już nawet FarCry, Doom3 wymagają 1 GB dla wygodnej gry, więc to już nie żadna sensacyjka ;-)
        • Gość: Ocfan Re: geforce 6600 IP: *.toya.net.pl 19.06.05, 18:58
          dla BF2 1GB ramu to tez "żadna sensacyjka" ;)
          discuss.futuremark.com/forum/showflat.pl?Board=gaminggeneral&Number=5281244

tmfiles.net/files/bf2_ramusage.jpg <- jedynie 800MB na proces gierki ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka