Dodaj do ulubionych

pamięć wirtualna

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 10:14
Ostatnio ciągle pojawia mi się komunikat że brakuje mi pamięci wirtualnej a
wtedy komputer robi różne psikusy albo sie resetuje albo wyłącza część
otwartych programów nawet się zawiesza. Mam Windowsa XP, pamięć też dokupiłam
z pół roku temu. Może to nawala karta graficzna?
Obserwuj wątek
    • Gość: beny Re: pamięć wirtualna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 10:21
      www.google.pl

i hasło "pamięć wirtualna"
      • kalinowski11 Re: pamięć wirtualna 26.06.05, 10:51
        img249.echo.cx/my.php?image=snapyasnapshot8ez.jpg
        Podobno najlepiej tak ustawić , zakładając że pamięć Twojego komputera to 512 MB.
        Rozmiar początkowy ustawiasz na połowę pamięci , czyli 256 MB , natomiast na
        trzykrotność pamięci , czyli 1536 MB ustawiasz rozmiar maksymalny . Myślę , że
        komp przestanie Ci zawracać głowę :) Pozdrawiam .
        • Gość: beny Re: pamięć wirtualna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 13:22
          1).Windowsy 32 bitowe obsługują tylko do 4GB pamięci (RAM + swap)
          2).W XP plik wymiany ma(domyslnie) 1,5-3x wielkości ramu, jak brakuje miejsca
          to system powiększa sobie plik wymiany, ale nie więcej niż do: "4GB-RAM"(patrz
          punkt pierwszy)
          3).Jesli jest komunikat "za mały plik wymiany" to: albo plik jest stały (trzeba
          to samemu ustawić) albo (najczęsciej)brak już miejsca na dysku (np. system
          operacyjny XP wykorzystuje zwykle około 80MB pamięci,resztę zajmują uruchomione
          programy)

Sam mam 512MB RAMu i mam program do monitorowania wielkości pamięci wirtualnej -
          w ciągu 3 lat tylko 3 razy wielkośc uzywanej pamięci(RAM+swap) przekroczyła u
          mnie 1GB - konkretnie 2x doszła do 1,1GB i 1x do 1,3GB.
          Zwykle jest to 650-800MB (z tego 350-450 to RAM, reszta swap)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka