Dodaj do ulubionych

Aparat cyfrowy - dobra jakość za rozsądną cenę.

16.08.02, 09:50
Proszę doradźcie, jaki warto kupic aparat cyfrowy.
Tak aby nie było to byle g.. ale jednoczesnie nie kosztowało bajońskich sum.
Miałby służyć nie tylko do robienia zdjęć do komputera, ale tak aby mozna
było uzyskac odbitki.
Mało wiem o tego typu sprzęcie, tyle ze powinien miec szklany obiektyw f2,3 i
rozdzielczość min. 1,2 mP.
A moze ktoś zna rynek w Niemczech - jakiego warto szukac i o co konkretnie
pytać przy wyborze sprzętu?
Z góry dziękuje, mam nadzieje ze się nie zawiodę i jak zwykle uzyskam
stosowną pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pri Re: Aparat cyfrowy - dobra jakość za rozsądną cen IP: mieszko.pl.u* 16.08.02, 10:28
      Ja osobiscie polecam SONY DSC F707 - ale jest z tych drozszych niestety (+/-
      7000 zl) z tanszych calkiem ladnie prezentuje sie Canon Digital IXUS (albo
      starszy model mozna juz kupic za okolo 1999zl lub nowsze kolo 3000zl).
      Te aparaty znam i nimi robilem zdjecia.
    • Gość: Gucio Re: Aparat cyfrowy - dobra jakość za rozsądną cen IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.08.02, 12:39
      Nie wiem co to jest rozsądna cena i czego oczekujesz od aparatu. Moje skromne
      potrzeby zaspokaja Olympus C200. Jest to trochę już starszy model, 2.3
      megapiksela, z zoomem optycznym (OK)i cyfrowym (tego raczej nie polecam). Z
      wyglądu przypomina zwykłego kompakta, więc nie wzbudza złodziejskiego
      zainteresowania. Wychodzą z niego zupełnie niezłe odbitki o podstawie 15 cm.
      Kupiony na Allegro kosztował mnie 1100 zł wraz zkartą 64MB pozwalającą na zapis
      128 fotek dobrej jakości jpeg. Oczywiście nowsze aparaty są doskonalsze, ale
      też niestety droższe...
    • itus_ Moje 3 grosze do tematu 16.08.02, 13:51
      A wiec zaczne od tego ze jestem "normalnym" "przecietnym " uzytkownikiem
      aparatu cafrowego ( wczesniej zwyklego ) i moje przemysliwania bede sie pewnie
      mijaly z opisami znawcow .
      Kupujac aparat cyfrowy zwracalem uwage na to aby nie byl drogi koszt zaplecza
      (dodatkow) . zaczyna sie juz od rodzaju (Bateri) lub akumulatorkow.
      Czesc aparatow zasilana jest akku o specyficznej budowie .
      ja wybralem aparat zasilany 4 paluszkami ( baterie lub akku ) wiec moge do woli
      wybierac producenta i pojemnosc bo i tu ruznice w cenie bywaja ogromne.
      Ladowarka tez jest latwo dostepna . A i latwo i tanio dokupic 2 set na wymiane.
      Z terazniejszego doswiadczeniá polecam akkumulatorki (paluszki) o pojemnosci
      MINIMUM 1200 mA . Aparaty cyfrowe sa pozeraczami pradu.
      Nastepnie ...bywaja aparaty (firmy) do ktorych pasuja "nosniki danych?"
      Karty? (czy jak je tu po polsku nazwac ..o specyficznej budowie .
      Tak wiec do nich pasuja WYLACZNIE karty tego producenta. np SONY
      a te jako firmowe dyktuja cene ! Ja wybralem najbardziej popularny rodzaj kart
      czyli Compact Flesch . Jest tego na rynku od groma i mozna w pojemnosciach i
      producentach wybierac ..co ma wplyw na cene;) Tu z mojego doswiadczenia dodam
      ze wybral bym MINIMUM 32 MB . Inaczej karta jest za szybko pelna.
      Aparaty sa zazwyczaj wyposarzone przy kupnie w karte 8MB .Mi sie udalo ta
      wlasnie karte oddac sprzedawcy i rozliczyc kupujac 64 MB (zaplacilem mniej o
      cene tej 8MB) Zapytac nigdy nie zaszkodzi .

Prosze sie nie zarazac polowaniem na najwiekrza liczbe pixel !!
      Od pewnego czasu firmy (nie majace kiedys zadnych doswiadczen z fotografia np;
      Samsung) zasypuja rynki aparatami o coraz to wiekrzej ilosci milionow Pixel.
      Aparaty te sa naszpikowane elektronika / tysiace programow i
      mozliwosci ...tylko OPTYKA na czesto niskim poziomie !!
      Tak wiec zwracac uwage na jakosc obiektywu! Tu przoduja niestety wylacznie
      firmy majace od lat doswiadczenie w produkcjii aparatow. Tu nie pomoze ZADNA
      elektronika ZADEN procesor ..bez dobrego obiektywu nie ma dobrych zdjec.
      Moje doswiadczenie jesli o liczbe pixel to;
      Minimum 2,2 Mln .
      Doswiadczenie uczy ze im wiecej pixel tym wiecej miejsca zajmuje takie dobre
      zdjecie na dyskietce . Wiec czesto spotykam ludzi chwalacych sie ze maja 4 Mln
      Pixel ALE maja nastawienie w aparacie na robienie zdjec o sredniej jakosci .
      Bo inaczej kaseta jest za pare zdjec pelna . Czyli jakosc sie znosi ;)
      Oczywiscie dla ambitnych fotografow jest wazny zarowno obiektyw jak i ilosc
      Pixel.
      Ponadto stwierdzilem ze milym dodatkiem do aparatu jest mozliwosc podlaczenia
      zewnetrznej lampy blyskowej.Lampy w coraz mniejszych aparatach nie sa w stanie
      zapewnic dobrej jakosci blysku. Wiec czasem do niektorych ujec wypadalo by
      troszeczke pomoc !
      Jako fotograf amator jestem z mojego Canon A-20 zadowolony ,choc od kupna w
      zeszlym roku jest juz chyba 2 nastepcow.
      Wniosek. Kupowac aparat firmy majacej juz wczesniej doswiadczenia na rynku
      fotograficznym ....bo tylko te wiedza o co chodzi tak wlasciwie przy robieniu
      zdjec. I wybrac taki model aby co nieco ( karty /akumulatorki/ ladowarki)
      mozna bylo dokupic majac do wyboru pare firm .
      No to by bylo na tyle ...zanim mnie tu zagryza "prawdziwi znawcy fotografi"

Narazie
      • itus_ Przykladowa cena Canon A30 16.08.02, 14:07

w sklepie wysylkowym ;

www.digital-net-shop.de/

Kosztuje wyzej wymieniony (jak na cene b. dobrej jakosci) aparat 262 Euro

jako NOWY
    • malwe Re: Aparat cyfrowy - dobra jakość za rozsądną cen 16.08.02, 22:32
      Wszytkim, którzy mi doradzali i wyrazili swoje zdanie - ogromnie dziękuję.
    • Gość: the_foe Re: Aparat cyfrowy - dobra jakość za rozsądną cen IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 17.08.02, 01:13
      Niesety, jest to typ takiegi spzretu, ze jakosc i cena to funkcja liniowa ;(
      • Gość: ktos Re: Aparat cyfrowy - dobra jakość za rozsądną cen IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.02, 09:36
        the_foe zauważ że y=a (a=constans) to też funkcja liniowa :))))))))))))))
        Pozdrawiam
        • the_foe Re: Aparat cyfrowy - dobra jakość za rozsądną cen 17.08.02, 18:02
          ale mamy dwie zmienne, wiec ten wzor jest nie adekwatny. Mamy y=ax+b, gdzie y=
          jakosc, x= cena, b= minimalny koszt wytworzenia takiego sprzetu. Moja
          propozycja to:

y=0,75x-250

• Gość: ktos Re: Aparat cyfrowy - dobra jakość za rozsądną cen IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.02, 19:14
            :))) teraz skoro wyjaśniłeś to wszystko jasne... przedtem tylko sprostowałem na
            zasadzie zawodowego odchyłu... :) Cześć :)
    • Gość: TOYA Re: Aparat cyfrowy - dobra jakość za rozsądną cen IP: *.idzik.pl / 192.168.6.* 17.08.02, 20:29
      Nie wierz w cuda: w cyfrówce nie ma czegoś takiego jak dobra jakość i rozsądna
      cena. Jak ktoś wyżej słusznie napisał dobra jakość zaczyna się od ceny ok. 7000
      zł. Ale czy to jest rozsądna cena? A co do jakości to ta siedmiotysięczna
      jakość przekłada się na tradycyjnego min. Zenita 122 z obiektywem Helios lub
      przeciętne porządne tego samego szeregu aparaty byłego NRD. Tak , tak. Niestety
      taka jest "naga prawda". Poproś o parę słów praktyków na forum fotograficznym a
      uzyskasz potwierdzenie tego smutnego faktu. Cały ten zgiełk dotyczący aparatów
      cyfrowych nakręcają producenci którzy cały czas eksperymantują właśnie na
      kieszeniach nabywców podążając za "tryndem". OPTYKA JEST W DALSZYM CIĄGU DALEGO
      W OGONIE !!!. I to by było na tyle.
    • Gość:   Re: Aparat cyfrowy - dobra jakość za rozsądną cen IP: *.client.attbi.com 18.08.02, 12:07
      Jz uzywam coolpix 5000 robi dobre zdjecia
      • Gość: Marmite Re: Aparat cyfrowy - dobra jakość za rozsądną cen IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 18.08.02, 22:20
        Ja polecam Canon Power Shot A40 - uznany za najlpszy aparat w tej klasie przez
        znanego fotografa niemieckiego: cena do 1700 zł.
        Opis i przykładowe fotki są chyba na www.foto-net.pl
    • Gość: Szon KODAK DC90 IP: 213.17.165.* 20.08.02, 11:32
      malwe,
      ja mam Kodaka DC90 i choć widziałem wiele zdjęć z cyfrówek, to nadal nie mogę
      wyjść z podziwu co potrafi to maleństwo. Sprawdź sobie. Najfajniejsze jest to,
      że można pisać skrypty do tego aparaciku, czyli coś jak makra w MS Office. Mam
      skrypcik który odtwarza mp3 na małym głośniczku który jest w aparacie, do tego
      mam kilka fajnych gierek (np. stary dobry Doom). Wiem że nie do tego służy
      aparat,ale co tam..... :-)
      2.1 Mega pixeli (2.3 interpolowana) spoko wystarczy do zdjęć 10x15 (ale jest
      to według mnie absolutne minimum).

Zdjęcia mają dużo żywsze kolory niż z lustrzanki (kwestia kontrastu). Z resztą
      kodak słynie z dobrych kolorów.
      Wywołałem już chyba ze 100 zdjęć z cyfrówki (na papierze) i jak tylko pokażę je
      komuś to od razu się pyta jakim aparatem były robione, bo takiej ostrości,
      szczegółowości i kolorów nie uzyskasz na lustrzance. Mogą mówić specjaliści co
      chcą, ale na pierwszy rzut oka zdjęcia z cyfrówki są lepsze.
      Mankamentem jest tylko to, że na papierze fotograficznym mają czasem słabą
      rozdzielczość (kwestia sprzętu w laboratorium), więc jak się przyjrzył dobrze
      to widać malutkie ziarenka. Ale to tylko jak jest słabe laboratorium.

Za to możliwość robienia zdjęć do woli i ich oglądania bez potrzeby wywoływania
      filmu jest niesamowita!!!!! Mi sprawia frajdę samo robienie zdjęć, a jest to
      dość kosztowne lustrzanką.

Podsumowując,
      sprawdż sobie cenę Kodaków, wiem że nie są tanie w Polsce(ja kupiłem w US) i
      nie kupuj Canonów A30 i podobnych. W stanach dużo ludzi narzekało na jakość.
      W ogóle najlepsze rozeznanie w cyfrówkach (opinie, testy itp.) znajdziesz na
      stronach amerykańskich (najcześciej w samych sklepach internetowych)
      Udanych zakupów
      Pzdr.
      Szon
      • Gość: FOTOGRAF TYLKO SONY !!! IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 20.08.02, 22:51
        Najlepszą jakość zaoferuje ci aparat DSC-S75. Cena ok.2.900 zł.
        Właściwie należy przyjąć za fakt, że wszystko poniżej granicy 2.500 zł
        lepiej pominąć w swoich planach zakupów, jeśli chodzi nam o robienie
        rewelacyjnych zdjęć, a nie zabawę i słuchanie mp3. Wiem że Kodak i Cannon
        krawat wiąże i usuwa ciąże, ale do zdjęć tylko SONY. Jeśli masz ok.5.600 to
        polecam F505. Na pewno nie będziesz zawiedziony. I jeszcze coś: aparatem dsc-
        s75 po prostu nie da się zrobić złych zdjęć. Wierz mi. A jeszcze lepiej
        sprawdź sam/a.
        • Gość: Szybki Re: TYLKO SONY !!! IP: *.proxy.aol.com 25.08.02, 08:05
          Ja natomiast radze na Canon Power Shot G2(4.0 Mega Pixels)nie orientuje sie ile
          kosztuje w Polsce czy Europie) jest naprawde swietny i zdjecia sa bardzo
          wyrazne.(w Stanach okolo 750USD)
          Pozd. z Kaliforni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka