Dodaj do ulubionych

12Mbps dla użytkownika

31.08.05, 16:26

gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,34912,2892725.html

pytanie - czy komuś tyle potrzebne?
Obserwuj wątek
    • diabel-tasmanski Re: 12Mbps dla użytkownika 31.08.05, 16:28
      mnie nie
    • Gość: szybkość Re: 12Mbps dla użytkownika IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:30
      jasne przyda mi się do ściągania filmów
      • Gość: Andrzej Re: 12Mbps dla użytkownika IP: 195.136.247.* 31.08.05, 17:51
        Tylko kto ci udostepni ten film na łączu o prędkości nie mniejszej ??
        • Gość: india Re: 12Mbps dla użytkownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 17:57
          Ktoś inny z łączm 12Mbps.
          • gray Re: 12Mbps dla użytkownika 01.09.05, 07:37

przecież to łącze asymetryczne - od siebie masz jedynie 1024kbps.
            poza tym wczoraj zastanawiałem się ze znajomym czy w przypadku tak dużej
            asymetryczności możliwe jest w ogóle korzystanie z pełnego pasma tego łącza.
            • kell99 Re: 12Mbps dla użytkownika 02.09.05, 03:26
              imho tak, przynajmniej 3mbps/384kbps dzialaja ok.
              inne pytanie czy gdziekolwiek da sie rozwinac te 12mbps, akurat legalnych
              zastosowan jest malo.
              zastanawia mnie, jak teraz wyglada kwestia 'sciagania filmow' bo glownym
              argumentem zawsze byla cena, no ale takie lacze tanie nie jest.. nie chce mi sie
              tutaj uwierzyc, ze kogos stac na rachunek, a nie stac na dvd
    • Gość: T-800 Re: 12Mbps dla użytkownika IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 31.08.05, 18:43
      Póki nie ma HDTV online, to chyba nie. ;-)
    • Gość: Reader Sa miejsca IP: *.ericsson.net 01.09.05, 07:46
      ktore maja duuuuzy upload. Wiec byc moze, daloby sie to wykorzystac. Choc przez
      chwile :)

Ale racja jest, ze lepszy bylby np. 4mbps up i 4 mbps down :)

• kominiara Re: Sa miejsca 01.09.05, 14:52
        Juz ja bym wiedzial gdzie to wykorzystywac :D
    • Gość: pipa Re: 12Mbps dla użytkownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 02:24
      a jaki maja limit giga? 8 GIGA hehe?
      • kalinowski11 Re: 12Mbps dla użytkownika 02.09.05, 06:33
        Gość portalu: pipa napisał(a):

> a jaki maja limit giga? 8 GIGA hehe?

Bez limitu ... hehe.
    • mikimiki25 bzdura 02.09.05, 15:07
      bylem na stronie chello.pl i nie ma tam uslugi 12MBs, to jakas sciema,
      • gray Re: bzdura 04.09.05, 11:17

wybierz się jeszcze raz.

home.pol.chello.pl/upcmnfc/start/dost_p_do_Internetu/
    • Gość: Zacho Re: 12Mbps dla użytkownika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.05, 16:38
      > pytanie - czy komuś tyle potrzebne?
      Tak, każdemu! Wyobraź sobie że chcesz sciągnąć demo gry 200 MB, przecież to się ciągnie w nieskończoność, ja rozumiem 10 sekund ale tyle. Nie bój żaby, przykład procesorów w PC pokazuje, że każdą prędkość da się zmarnować. A co będzie jak będą filmy 2-3 płytowe blue-ray po.ok 100 GB, ile to się będzie ciągnąć?
      • gray Re: 12Mbps dla użytkownika 04.09.05, 11:28
        Gość portalu: Zacho napisał(a):

> Tak, każdemu! Wyobraź sobie że chcesz sciągnąć demo gry 200 MB, przecież to
        > się ciągnie w nieskończoność

u mnie w niecałą godzinkę a mam łącze 650kbps.

> A co będzie jak będą filmy 2-3 płytowe blue-ray po.ok 100 GB, ile to się
        > będzie ciągnąć?

a skąd weźmiesz takie łącze po drugiej stronie?
        • Gość: czesiu Re: 12Mbps dla użytkownika IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 12:04
          Można tez inaczej, UPC usługe 12Mbps udostepnia oficjalnie na 5 komputerów za
          chyba 250zł, mozna łatwo policzyć, wychodzi po 50 zł za ponad 2 Mbps dla
          każdego i to bez limitów!
    • Gość: b00g13 Re: 12Mbps dla użytkownika IP: *.lodz.dialog.net.pl 13.09.05, 12:13
      No ja bym znalazł zastosowanie, jak się mieszka w kilka kilkanaście osób (np
      mieszkanie studenckie) to jest to akurat takie pasmo, które można podzielić
      między siebie.
      Niedawno szukałem takiej opcji do znajomego.
    • Gość: Mac Arthur Re: Mi na ten przykład... IP: 212.160.138.* 13.09.05, 14:36
      Pracuję w DTP i często netem ślę różności, które jak wiadomo ważą swoje...I
      zamiast siedzieć godzinę i wysyłać - siedzę 10 minut...
      • Gość: m55 Re: Mi na ten przykład... IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.09.05, 15:17
        Głupoty gadacie.Ja mam łącze 1M i co z tego? Nic nie da rady ściągnąć szybciej
        niz 1-20 kBs z P2P.
        • no_one2 Re: Mi na ten przykład... 13.09.05, 17:50
          To chyba masz cos nie tak z ustawieniami p2p - ja na emule lacznie sciagam w tej
          chwili z predkoscia ok 110 kB/s (tez mam lacze 1 Mbps)
          • Gość: m55 Re: Mi na ten przykład... IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.09.05, 20:20
            mam wszystko dobrze poustawiane.Testowałem DC++,Emule,Sahareezę,Azureus i
            inne.Wszyskie marnie ściągały.Najlepiej to Sahareeza.Ale to wielka
            lipa.Wywaliłem wszystkie P2P,żeby się nie denerwować.
      • gray Re: Mi na ten przykład... 13.09.05, 19:53

do wysyłania w tej wersji chello masz jedynie megabit, ja pytam o 12Mbps do
        użytkownika.
        • Gość: czesiu Re: Mi na ten przykład... IP: *.citymedia.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.05, 23:19
          Własnie chodzi o ściąganie, nie zapomnij ,że internet nie kończy sie na
          przeglądaniu stron www do których wystarczy wolne łącze, a takie to juz
          przeszłość!!! Przyszłość internetu i różnych usług to multimedia i itp. o
          jakich jeszcze nie sniło się wielu teraźniejszym internautom, niestety do tych
          nowych usług bedzie wymagane szybkie łącze, szybsze nawet niż te 12Mbps! To tak
          jak nie sniło się nam jeszcze przed paroma laty ,że każdy z nas bedzie mógł być
          posiadaczem telefonu komórkowego z cyfrowym aparatem, radiem, MP3 itp!
          Zapiszcie sobie ten wątek i pogadamy w 2010tym roku....
    • gray Re: 12Mbps dla użytkownika 14.09.05, 12:04

ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz. być może nie wszyscy wiedzą ale komunikacja w
      protokole TCP (a głównie tego protokołu używamy w połączeniach internetowych)
      nie jest nalewaniem z jednego wiaderka w drugie ale opiera się na obustronnej
      wymianie informacji pomiędzy, nazwijmy to plikobiorcą i plikodawcą. i tak na
      przykład mamy pakiety ACK, które służą do potwierdzania, nawiązania komunikacji
      odbioru pakietu itd. itp. na początku transmisji ustalany jest tzw. rozmiar okna
      (window size) czyli ilości pakietów, które mogą zostać przesłane pomiędzy jednym
      potwierdzeniem a drugim. i tu nasuwa się pytanie - czy rozmiar okna może być
      odpowiednio duży ażeby przy transmisji 12Mbps pakiety ACK wysyłane od
      plikobiorcy na żądanie plikodawcy nie wysyciły kompletnie tego 1Mbps, który
      plikobiorca ma na wyjściu?
      ciągle zabieram się do policzenia tego ale jakoś nie mam czasu posiedzieć...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka