justynah82 14.12.06, 20:17 gdzie najlepiej leczyc łuszczyce lub atopowe zapalenie skóry??czy jets w polsce jakis specjalistyczny szpital luk klinika gzie dadza sobie z tym rade?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marta Re: łuszczyca IP: *.chello.pl 14.12.06, 20:21 ja mam atopowe zapalenie skory. w naprawde ostrym stanie-z ranami na rękach i nogach trafilam do pani dermatolog( w warszawie, tu mieszkam) ktora postawila diagnoze(wreszcie!) i dala odpowiednie leki. to bylo kilka lat temu. teraz jest prawie ok. cialo mam w porzadku. problem pozostal z powiekami. nie moge sie pozbyc tej czerownej i suchej skory na nich. zaleczam na chwile i po chwili znowu wraca. ale poza tym naprawde jest w porzadku-jesli tylko stosuje odpowiednie kosmetyki rzecz jasna. o łuszczycy nic nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
justynah82 Re: łuszczyca 14.12.06, 20:24 prosze mi powiedziec jakie leki pani stosowala??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: łuszczyca IP: *.chello.pl 14.12.06, 21:10 do mycia ciala-DERMED, potem przemywalam wszytskie te rany i miejsca zapalne solą fizjologiczną(taką do oczu), nastepnie masc ELOCOM. w ostrych stanach stosowalam tez-masc TRIDERM i DIPROGENTA(tej ostatniej nazwy nie jestem pewna czy dobrze pamietam). loratadyna doustnie, wapno-takie specjalne, wzmocnione-na recepte. na powieki-OXYCORT lub CORTINEFF. musialam tez ograniczyc zywnosc z konserwantami(glownie chodzilo o konserwy w puszkach wlasnie) i cytrusy(są podobno bardzo sypane i czesto uczulają i zaostrzają wypryski) plus kosmteyki z apteki wlasnie dla osob z atopowym zapaleniem skory. bo wazne jest zeby oprocz tych lecznich masci skore caly czas natluszczac i nawilzac. i zeby nie dostac uczulenia trzeba wlasnie stosowac te specjalne kosmetyki. kiedys stosowalam serie BALNEUM i OILATUM. teraz juz nie. przerzucilam sie na A-DERME i serie ERIS-A-dla alergikow i to wszytsko pomoglo. nie od razu. tzn. pomoglo dosc szybko ale po odstwieniu tego wszytskiego jeszcze kilka razy wracalo. ale juz slabsze. teraz jak juz mowilam wszystko ok. Musisz uzywac specjalnych kosmetykow, plynow do mycia, balsamow-polecam A-derme(drogie ale nie uczulają). musisz zadbac o siebie i zmienic tryb zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
justynah82 Re: łuszczyca 16.12.06, 12:10 dziekuje za odpowiedz. z tego co mi pani npaisala wnioskuje ze ja nie mam chyba tego atopowego zapalenia skory,chiociaz jedne lekarz to stwierdzil a drugi stwierdzil luszczyce. u mnie jets to kilka czerwonych miejsc na skorze glowy. tez stosuje elocom, ale boje sie troche to to silne ale uzywalm sterydow juz od 5 lat. wcale nie widac poprawy i mysle ze to bylo blad ze lekarz od poczatku choroby zapisal sterydy, mysle ze to znacznie pogorszylo sprawe. teraz juz mi tylko to pozostalo,ale skora tez sie przyzwyczaja i nie reaguje tak jak powinna na te sterydy. Odpowiedz Link Zgłoś
justynah82 Re: łuszczyca 16.12.06, 12:10 Nie mam zadnych ran a skora na twarzy tez jest w porzadku,wiec co to moze byc??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: łuszczyca IP: *.bulldogdsl.com 16.12.06, 20:14 elocom wcale nie jest taka silna sterydowa mascia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: łuszczyca IP: *.chello.pl 16.12.06, 20:32 Ja mam atopowe zapalenie skóry i używam maści protopic jest droga ale bez sterydów, w moim przypadku skuteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: łuszczyca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 00:37 Przez ponad rok smarowałam stopy (spora łuszczyca) i dłonie (minimalne objawy) maścią "Laticort" (na receptę). Efekty żadne tak naprawdę, ale stan skóry bez pogarszania się. Dwa miesiące temu nagle stan zapalny = niestety, ze stopami tak jest i .. zmieniłam lekarza, bo miałam już dość nieskutecznego "Laticortu". Przy stanie zapalnym załapałam antybiotyki oraz krem "Dermovate" i dość szybko wróciłam do stanu normalnego. W stanie normalnym mój nowy lekarz przepisał mi do dłoni "Cutivate" (maść) a do stóp: na dzień Flucinar N (maść), a na noc maść robioną wg jego przepisu (czekałam na zrobienie w aptece dobę). Póki co - nie narzekam, ale pogodzona jestem z tym, że ścierwa tego nie wyleczę (nie nie da się wyleczyć łuszczycy), a jedynie zaleczę. Świetne efekty dawał krem "Dermovate" ale lekarz kazał mi go odstawić - podobno zbyt silny i zalecany jedynie w stanach zapalnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justynah82 Re: łuszczyca 17.12.06, 12:48 w sumie to ja nie wiem na co cierpie. kazdy lekarz stwierdzil co innego. ja dlonie i stopy i w ogole cale cialo mam bez zadnych zastrzezen, jest ok. tylko na glowie kilka plam. ale luszczyca jets genetycznie uwarunkowana czy bierze sie znikad??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki Re: łuszczyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.12.06, 13:55 Ja mam łojotokowe zapalenie skóry. Część dermatologów mówiło, że to łuszczyca, ale się mylili. Miałam okropny łupież i zaczerwienioną skórę. Na reszcie ciała żadnych zmian (nie licząc zaczerwienienia na brwiach). Do głowy używałam specjalnej oliwy (SALICYLOL - oliwka salicylowa). Po jej zmyciu łupieżu było znacznie mniej. Punktowo stosuję do tej pory FLUCINAR (jest dostępny na receptę) - zwykle żel, bo po maści prócz skóry włosy też były tłuste (więc na głowę nie za bardzo...). Teraz moja choroba jest mało widoczna. Łupież pojawia się w okresie jesiennym, ale po 2 miesiącach znika. Z pewnością nie jest tak uporczywy jak kiedyś (z roku na rok jest lepiej ). A co do twojego pytania o łuszczycę: "Niestety, ale jak dotąd nie udało się jednoznacznie podać przyczyny jej powstawania. Na ogół podaje się tło genetyczne. Jednak przypuszcza się, że istnieje wiele innych przyczyn - np. zaburzenia autoimmunologiczne i neurogenne, awitaminozy, zaburzenia przemiany tłuszczowej w organizmie, niekorzystne czynniki w miejscu zamieszkania i pracy, a nawet silne czy też przewlekłe stresy" - znalezione w sieci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Elle Re: łuszczyca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 22:31 Lekarze, których pytałam twierdzą, że przyczyny nie są medycynie znane co mnie od początku załamało, bo uważam, że jeśli nie zna się przyczyn to wyleczyć też nie można. Pytałam również czy jakoś sama przyczyniłam się do powstania (u mnie w rodzinie nawet tej dalszej nikt nigdy nie miał) albo czy mogłam zapobiec.. Nie, nie mogłam i nie przyczyniłam się. Potwierdzam natomiast, że objawy się nasilają w sytuacjach stresowych - tak naprawdę nie powinnam się w ogóle denerwować a mnie ponosi z różnych przyczyn bardzo bardzo często, niestety. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
justynah82 Re: łuszczyca 18.12.06, 20:43 ja tez zakupilam ta oliwke ale powiem szczerze,ze mnie to juz chyba nie pomaga. skore mam taka wysuszona tymi mascmi, bo stosowalam ich wiele. ten Flucinal to naprawde jest taki skuteczny?? ile on kosztuje? u mnie sa wlasnie takie czerwone plamki ktore znikna ale jak sa to wygladam strasznie. wstydze sie tego i nie musze wspominac o tym, ze wstydze sie chodzic do fryzjera. czy moglaby mi pani podac sklad tego Flucinalu??? czy to jets steryd??? poprosze lekarza rodzinnego o ten lek, bo gdy zwracam sie do dermatologa z problemem to mowi mi zawsze " tego sie nie wyleczy,to nie wyglada tak zle,trzeba z tym zyc" acha dodaje jeszcze ze nie wiem co mi moze dac zeby pomoglo i wychodze z pustymi rekoma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki Re: łuszczyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 16:49 Nie, to nie jest steryd. Kosztuje około 9zł i według mnie jest skuteczny - gdy pojawia mi się zaczerwienienie za uszami, albo na czole (górna część czoła) szybko się nim smaruje i nie ma problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki Re: łuszczyca IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.06, 16:55 Pomyłka... Jest sterydem. Ale bardzo delikatnym. Tym bardziej Flucinar żel Odpowiedz Link Zgłoś