Dodaj do ulubionych

nie działa CD-audio

01.09.05, 11:25
Nie moge pod Mandrake 10 uruchomic płyt z muzyką. Przy próbie montowania
poleceniem "mount /mnt/cdrom" (nie działa tylko na cd-audio) wyświetla się
komunikat:

/dev/hdc: Input/output error
mount: /dev/hdc: can't read superblock

Nie bardzo rozumiem skąd tam "/dev/hdc" jak przecież to twardy dysk chyba
oznacza.

Prosił bym o nie skomplikowaną pomoc, bo jestem niedoświadczony, i
objaśnienia. Dziękję.
Obserwuj wątek
    • otsoa Re: nie działa CD-audio 01.09.05, 16:09
      Witam!

szybi napisał:

> Nie moge pod Mandrake 10 uruchomic płyt z muzyką. Przy próbie montowania
      > poleceniem "mount /mnt/cdrom" (nie działa tylko na cd-audio) wyświetla się
      > komunikat:

Żeby posłuchać płyt z muzyką nie trzeba ich montować. Wkładasz płytkę,
      uruchamiasz swój ulubiony program do odtwarzania i tyle.

> Nie bardzo rozumiem skąd tam "/dev/hdc" jak przecież to twardy dysk chyba
      > oznacza.

Zależy od konkretnej konfiguracji.

Pozdrawiam, otsoa
    • mrowkolew Re: nie działa CD-audio 01.09.05, 23:47
      a w jaki sposób uruchamisz tą płytkę CD-tak jak napisałeś czyli poleceniem w
      konsoli?
      system mandrake/mandriva jak wiele nowszych dystrybucji ma juz "automagiczne"
      montowanie napędów,dysków twardych
      płytę CD audio(a więc z plikami w formacie audio a nie np.mp3)można odtworzyć w
      madraku za pomocą programu KsCD-albo uruchamiając program-z "menu start" KDE,w
      zakładce multimedia>dżwięk,ale zwykle tak jak w windows w "typach plików",tak w
      linux Konqueror jako menedzer plików też ma ustawione skojarzenia plików z
      programami do ich odtwarzania,więc gdy kliknie sie na ikonkę(skrót) do CD-romu
      na pulpicie(o ile masz zanzaczone we włascicwościach pulpitu pokazywanie
      podmontowanych napędów)-to domyślnie powinien się otworzyć program KsCD

mozna to zrobić jeszcze od innej strony-np.otwierając manedzer plików Konqueror
      (cały czas mam na myśli linux z okienkami KDE a nie np.Gnome)-wejsć do
      katalogu /mnt-tam zawsze szukamy podmontowanych napędów lub innego twardego
      dysku)-klikamy na "cdrom" raz prawym przyciskiem,wyswietla się pasek z menu-
      m.in.<otwórz w> i tam jesli jest zainstalowany KsCD mozna go wybrać

jeśli to płytaz mp-trojkami to te z kolei można odtworzyć innym programem a w
      zasadzie trzema? co najmniej-xmms(odpowiednik winamp windowsowego),xine oraz
      mplayer-tez powinna zostać taka płytka cd otworzona domyślnie przez jeden z
      tych programów(ustawic można jesli ma sie wszystkie te programy który ma być
      używany do odtwarzania w ustawieniach<skojarzenia plików>-lepiej niż w windows
      bo wystarczy dac na <do góry> o ile pamiętam i wtedy wybrany program z trzech
      przesuwa sie na pierwszą kolejność jako odtwarzający dany typ pliku
      jeśli zaś jakoś się nie otwiera po kliknieciu na ikonke cdrom na pulpicie to
      można otworzyć inaczej-tzn.jak poprzednio-programy xine,mplayer i xmms też
      powinny być w "menu start" w zakładce multimedia-i też wskazujemy im
      lokalizacje podmontowanej cd-czyli katalog /mnt/cdrom(linuxowe programy do
      audio i wideo też maja tzw.playlisty jak w windows,zwykle jednak playlista to
      pliki zlokalizowane na twardym dysku w jakims katalogu)

jak nie masz programu KsCD w zakładce multimedia to po prostu tzeba go
      doinstalowac z płytek(najlepiej)mandraka lub z netu,to samo z Xine(też ma fajne
      wizualizacje do odtwarzania audio-podobnie jak winamp:) czy xmms dla
      odtwarzania mp3

jak coś to pytaj jeszcze(acha-nie trzeba też odmontowywać potem cd czy
      dyskietki-nowsze dystra linux robią to też same,chyba że jako root wyłączy się
      funkcje automatycznego podmontowywania:)
      • mrowkolew Re: nie działa CD-audio 02.09.05, 00:18
        co do nazewnictwa napędów,dysków pod linux to chyba dosć przystępnie opisane
        tutaj:
        linux.gery.pl/dzialy/podstawy/uzytkowanie/dyski
      • szybi Re: nie działa CD-audio 02.09.05, 12:44
        Po włożeniu płyty CD-audio płyta sama się nie montuje, ale uruchamia się KsCD.
        Wykrywa nawet ile jest na płcie utworów i ich czas trwania, ale nie chce grać.
        Jak się kliknie odtwarzanie, to leci czas, wszystko jak należy, tylko głosu nie
        ma. Próbowałem też Totemem. Klikałem "Odtwarzaj Audio CD" i wtedy wyświetlał
        się komunikat, że aplikacja została przerwana z powodu poważnego błędu.
        • mrowkolew Re: nie działa CD-audio 03.09.05, 22:22
          odpisywałam wczoraj,ale z dysku siostry z windows i niestety jakiś trojanik czy
          adware podmienił stronę w czasie wysyłania odpowiedzi,ach ten windows;)
          ale może i dobrze bo teraz sprawdziłam u siebie na mandrake

jesli chodzi o KsCD to skoro otwiera się i przesuwa wskaxnik czasu a nie słychać
          to musi byc chyba jakiś błąd wyjścia dźwięku-moze wystarczy zmienić ustawienia
          siły dxwięku dla CD używając programu KMix

jeśli chodzi o xine(z nakładką Totem) to ja teraz nie używam Totema,bo jakieś
          takie nie pełne właścwości xine mógł obsługiwać a chyba lepsze jest xine-ui też
          z płytki instalacyjnej mandarynki(z xine-ui xine wygląda podobnie jak mplayer na
          przykład)-może stad wyskakuje ten błąd-możesz też sprobowac uruchomić xine z
          nakładką totem wpisując to w konsoli jako zwyły user tzn.małymi literami chyba
          trzeba wpisac po prostu totem-i z tak uruchomionego normalnie spróbować
          odsłuchac CD mając cały czas zostawione włączone okno konsoli-wtedy jezeli jest
          jakiś błąd to powinno coś zostac wypisane w konsoli dokładniej przez xine-totem
          (swoją drogą teraz dopiero się dowiedziałam,ze xine odtwarza tez
          CDaudio:)wczesniej tego nie zauważyłam choć przycisk CD jak byk obok DVD i
          VCD:D:D:D,do sporadycznego odtwarzania plików audioCD używałam domyslnego KsCD)

tak na pierwszy rzut oka to jednak raczej problemy z wyjściem dxwięku bo tych
          chyba tzw.serwerów dxwięku jest pod linuksem kilka-ALSA,Arts i mogą robic konflikty
    • qosek1 Re: nie działa CD-audio 27.09.05, 01:22
      Jak koledzy pisza wczesniej jest ok ale ja proponuje fajniutki program
      (beep-media-player) || analogicznie dziala i wyglada jak xmms ale radzie sobie
      slicznie z CD-audio (xmms sie wylancza) , kscd nie ma equ. // poprostu wsadzasz
      cd wybierasz ladowanie katoalowgow (/mnt/cdrom -przypuszczalnie) i juz :D {jezu
      ale zamotalem :D}

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka