IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.05, 15:21
mam takie pytanie:szlag mnie trafia jak chcę coś ściągnąć przez emule i
status ściąganego pliku to zawsze waiting i waiting. czy mogę coś zrobić żeby
to jakoś szło? ktoś wspomniał kiedyś jednym słowem że najlepiej kopiować sumy
kontrolne i cośtam, nie wiem o co chodzi, a tym bardziej jak to zrobić. czy
jakiś nieco bardziej doświadczony użytkownik programu mógłby mi pomóc. nie
chce mi się wierzyć że trzeba bezradnie czekać jakiś tydzień zanik w końcu
uda się ściągnąć cały plik
Obserwuj wątek
    • Gość: triss Re: emule IP: *.chello.pl 07.09.05, 18:06
      Jeżeli oczekujesz, że eMule lub jakikolwiek inny program p2p ściągnie Ci w krótkim czasie KAŻDY plik, to jesteś w błędzie. Owszem, eMule potrafi ściągnąć w ciągu dnia nawet kilka albumów z piosenkami, ale regułą to nie jest. Przede wszystkim zależy to tego, czy plik jest popularny - wtedy ma b. dużo źródeł i ściągnie się szybko. Ważna jest także szybkość łącza zarówno Twojego jak i tych użytkowników, od których ściągasz. Na początku używania programu transfer może być niski ponieważ musisz wyrobić sobie tzw. kredyty u innych użytkowników. Sciągając sam musisz też udostępniać swoje pliki innym. Kilka lub kilkanaście gigabajtów. Serwery Emule i eDonkey preferują duże pliki, tzn. całe albumy, filmy. Musisz w ustawieniach programu zaznaczyć, które foldery udostępniasz. Pliki do udostępniania - jeżeli masz całe albumy - w powinny być udostępniane w formacie zip lub rar, gdyż wtedy serwer traktuje je jako całość. Inaczej każdą piosenkę zhashuje jako odrębny plik a takiej drobnicy inni użytkownicy mogą nie chcieć brać. Jeżeli więc chcesz sam coś ściągnąć, to musisz najpierw na to zapracować (całkiem słusznie zresztą, bo te pliki nie biorą się z powietrza).Sciągać należy kilkanaście do kilkudziesięciu plików jednocześnie (można bez obawy nawet do 40), jeżeli pozwala na to limit. Dodawac trzeba różne pliki w zależności od tego co tam kogo interesuje. Nie ma sensu ściąganie jednego czy dwóch plików. Do szybkiego ściągania służą inne programy np. Azureus, chociaż i tam często ściąganie idzie wolno, bo użytkownicy mają wolne łącza i często po ściągnięciu pliku usuwają go z komputera zadowoleni, że sami ściągnęli. Często można pozostać z plikiem ściągniętym w 99,3% bez szansy na dokończenie. Emule jest programem bardzo dobrym i albo nauczysz się cierpliwości albo szukaj alternatywy w postaci np. syfiastej Kaazy. Co do dodawania sum kontrolnych do eMule to po prostu przy włączonym programie klikasz na wybrany link znajdujący się na stronie, np. www.osloskop.net/ i dodajesz go do ściągania. Jako użytkownik eMule powinieneś zacząć odwiedzać fora i strony związane z tym programem. Tam dowiesz się dużo pozytecznych rzeczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka