Dodaj do ulubionych

Trwałość płyt cd i dvd

23.09.05, 10:46
Po wprowadzeniu na rynek płyt cd-r ich trwałość szacowano na 100lat. Po
wprowadzeniu cd-rw - trwałość 1000nagrań. A co możemy o tym powiedzieć teraz?
roczne płytki cdr się utleniają (i to bez znaczenia jest firma - jak narazie
sporo płytek emtec, dysan, lg, esperanza i hawk mi nawaliło).
Płytki rw (verbatim) wytrzymują 100 nagrań.

Czy znacie jakieś godne zaufania płyty (konkretny produkt) zarówno cd jak i
dvd???
Co sądzicie o płytach z warstwą odblaskową ze złota? (czy złote dvd też
istnieją?)
Poradźcie jakieś płytki które wytrzymają min. 20 lat...
Obserwuj wątek
    • Gość: noname Re: Trwałość płyt cd i dvd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 11:05
      Napisz jaką masz nagrywarkę i program do nagrywania. Czy płytki które nie czyta
      były nagrywane tylko na tej nagrywarce i z jaka predkością nagrywane. Jak je
      przechowujesz?
      Pozdrawiam
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: Trwałość płyt cd i dvd IP: *.toya.net.pl 23.09.05, 19:10
        TDK, VERBATIM - jedyne dobre!!!!
        • Gość: dzizys Re: Trwałość płyt cd i dvd IP: *.isko.net.pl / *.k1.isko.net.pl 23.09.05, 20:46
          Witam. Kiedys byl taki watek i duzo ciekawych rzeczy sie dowiedzialem :D
          sprawdzilem wszystko co wtedy ludzie mi pisali i naprawde wyszlo ze TDK i
          Verbatim sa najlepsze, wlasciwie to polecalbym jeszcze Emteca. Trwalosc to
          pojecie wzgledne...wszystko zalezy od nagrywarki i od tego jak przechowywane sa
          plyty...nie mozna oczywiscie powiedziec ze wszystkie maja podobna trwalosc. Z
          mojego doswiadczenia wiem ze jezeli chodzi o nagrywarke i plyty - cena jednak
          dyktuje jakosc :D w tym przypadku szczegolnie. Pozdrawiam
          • Gość: steve 13 Re: Trwałość płyt cd i dvd IP: 156.17.92.* 24.09.05, 14:38
            Niekoniecznie wysika cena=jakość. Poza esperanzami, hawkami i lg utleniło mi
            się też parę płytek EMTECa!!! Po roku czasu!!!
            Dlatego teraz szukam płytek z warstwą odbijającą ze złota (złoto się nie
            utlenia) Ale znalazłem jedynie płytki cd emtec gold photo za 4,50zł
            Niestety nie ma jeszcze na rynku złotych płyt dvd... Chyba że ktoś z was takie
            zauważył????
            • Gość: niktabc@vp.pl Re: Trwałość płyt cd i dvd IP: *.toya.net.pl 24.09.05, 15:18
              co do gold CD jest jeszcze philips!!!!!
              • Gość: Obywatel Re: Trwałość płyt cd i dvd IP: *.ists.pl / *.ists.pl 24.09.05, 21:13
                W płytach CD-R warstwą czynną jest organiczna substancja cyjanina lub
                ftalocyjanina. Jeśli ona się utleni, to płyta będzie nieczytelna niezależnie od
                tego czy warstwa odblaskowa była z aluminium, srebra, złota czy platyny. A
                przeważnie utlenianie tej warstwy jest powodem "padu" płyt. Ona się nie tylko
                utlenia, ale może stanowić pożywkę dla bakterii, jeśli płyta jest "nieszczelna".
                Dlatego ważne jest właściwe przechowywanie.
                • steve13 Re: Trwałość płyt cd i dvd 27.09.05, 09:58
                  Ja narazie spotkałem się tylko ze zniszczeniem warstwy odblaskowej poprzez jej
                  utlenienie (widoczne jako matowe lub wręcz przezroczyste kółka na powierzchni
                  płyty), i jest to dość częste zjawisko wynikające z coraz niższej jakości płyt.
                  Stare płyty - 4-6 letnie praktycznie były pozbawione tych wad, a obecne???
                  Nawet roczny emtec sie utlenia...
                  Ps. Jak wygląda utlenienie barwnika na płycie?
                  • kromkojad Re: Trwałość płyt cd i dvd 28.09.05, 10:43
                    Trudno opisać jak wygląda utlenianie barwnika bez oglądania tego pod
                    mikroskopem. Płyta wygląda zupełnie naturalnie. I nawet nie pożółkła. Na
                    pierwszy (a nawet drugi) rzut oka nic nie wskazuje na to, że nie da się jej
                    kompletnie odtworzyć. W skrajnym przypadku napęd jej nie widzi.
    • Gość: BR Re: Trwałość płyt cd i dvd IP: 212.182.97.* 28.09.05, 11:10
      Żywotność płyty CD zależy w dużym stopniu od stanu tylnej powierzchni płyty(tej
      strony na której jest nadruk). Po tej stronie płyty jest bardzo cienka
      warstewka lakieru, która zabezpiecza warstwę odblaskową przed utlenianiem.
      Jeśli lakier ten będzie porysowany, wtedy tlen ma dostęp do powierzchni
      odblaskowej powodując jej utlenianie a więc zmatowienie. Natomiast z "przodu"
      płyta jest dobrze chroniona przez 1mm warstwę przeżroczystego tworzywa.
      Dbać należy przede wszystkim o tę tylną stronę płyty, a wtedy płyta wytrzyma
      długie lata. Mam ponad 200 płyt nagranych przed kilku laty i do tej pory ani
      jedna nie zawiodła, a używam ich codziennie.I są to zwykłe, tanie płyty z
      hipermarketu takie po 80 gr.
      I jeszcze jedna ważna sprawa - prędkość nagrywania.Jeśli komuś zależy na
      trwałości płyty, nie powinien stosować dużych prędkości zapisu. Ja wszystkie
      płyty nagrywałem z predkością 8x.
      • patrykstepa Re: Trwałość płyt cd i dvd 28.09.05, 11:22
        Witam.
        EMTEC wypuscił plyty DVD pozłacane w cenie ok 9 zl za sztuke juz w lipcu. Takze
        TDK wypuscił serie plyt DVD o zwiekszonej trwałosci.
        • Gość: steve 13 Re: Trwałość płyt cd i dvd IP: 156.17.92.* 28.09.05, 12:24
          Ma ktoś może namiary na te złote dvd????
    • Gość: adaś Re: Trwałość płyt cd i dvd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.05, 11:40
      moi rodzice od 2 lat zapisują codziennie w pracy dane na CD-RW
      do dziś już około 400 razy użyli tej samej płyty i działa
      w firmie w której pracują są płyty które mają już 4-5 lat i są w pełni sprawne

ja mam płyty CD-R tanie które mają 4 lat i są w 100% sprawne

mój kolega stracił dane na płycie po 4 tygodnowym trzymaniu jej na parapecie
      mało kto wie że płytom szkodzi światło słoneczne, dokładniej UV
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka