Dodaj do ulubionych

Uprawnienia do plikow/folderow Win XP

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.09.05, 10:14
Witam.

Mam taki problem: jest grupa 'wszyscy' liczaca ponad 100 userow. chcialbym
aby tylko 4 userow mialo dostep do wybranych katalogow ale userzy zawieraja
sie w grupie wiec jesli odmowie praw grupie to automatycznie odmowie tym 4
userom. Natomiast odmawianie praw pokolei wszystkiem userom oprocz tych 4
jest zbyt uciazliwe. Czy jest jakas inna mozliwosc rozwiazania tego problemu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Gearbox Re: Uprawnienia do plikow/folderow Win XP IP: *.comitor.com.pl 27.09.05, 11:26
      Budzi moje zdziwienie, że administrator sieci ze 100 userami nie potrafi
      rozwiązać problemu dostępów.
      Sprawa banalnie prosta: zasobom, do których mają mieć dostęp wspomniane 4 osoby
      należy ustawić dostęp w sposób następujący: dla tych 4 osób oddzielna grupa z
      wymaganymi uprawnieniami (oczywiście, nie powinny być to pełne uprawnienia,
      chyba, że chodzi o ustanowienie mini-administratorów tych zasobów), dla grupy
      WSZYSCY zdjąć dostęp do tych zasobów (ale oczywiście, NIE POPRZEZ ZAKAZ dostępu,
      wystarczy po prostu nie przydzielić uprawnień. Zastosowanie zakazu faktycznie
      skończyłoby się fatalnie, bowiem z uwagi na to, że w grupie WSZYSCY są wszyscy
      użytkownicy, nikt nie miałby dostępu, wliczając administratorów). Należy jedynie
      zwrócić uwagę na ewentualne dziedziczenie uprawnień z folderu o poziom wyżej.
      Temat został krótko omówiony w helpie Windowsa (niestety, rozczłonkowany na
      kilka tematow pomocy). Dogłębnego omówienia można szukać w literaturze.
      Zarówno dla początkujących, jak i administratorów przeznaczona jest sympatyczna
      książeczka (ok. 1000 str.) "Windows XP dla ekspertów", autorzy Ed Bott, Carl
      Siechert, która można nabyć w cenie ok. 150 zł, lub w wersji PDF wraz z Chipem
      nr 9/2003 (być może są jeszcze dostępne egzemplarze archiwalne w wydawnictwie,
      cena 16,90 zł). W książce tej bardzo sympatycznie wyklarowano kwestię uprawnień
      do zasobów, jak również wiele innych. Polecam.
      • Gość: Jan Re: Uprawnienia do plikow/folderow Win XP IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 28.09.05, 07:21
        > Budzi moje zdziwienie, że administrator sieci ze 100 userami nie potrafi
        > rozwiązać problemu dostępów.

A kto powiedzial, ze ja jestem adminem :) Jestem zwyklym userem gdybyl byl
        adminem to by wiedzial jak to zrobic. Taki madry to ja tez jestem :)
        • Gość: Gearbox Re: Uprawnienia do plikow/folderow Win XP IP: *.comitor.com.pl 28.09.05, 09:32
          W takim razie bardzo sorry. Jednakże, jeżeli jesteś użytkownikiem, to problem
          przydzialu uprawnień nie powinien dotyczyć Ciebie z trzech powodów:

1. od tego jest admin, któremu należy zlecić wykonanie zadania. On wie jak.
          2. według zasad bezpieczeństwa, osoba, która nie jest administratorem nie
          powinna posiadać uprawnień do przeprowadzenia operacji przydziału uprawnień
          (zasada minimalnych uprawnień). W takim przypadku wiedza, jak to zrobić, nie
          jest w stanie wiele Ci pomóc.
          3. Nie jest rozsądne, gdybyś nawet miał wiedzę jak i wymagane uprawnienia, abyś
          jako użytkownik brał się samodzielnei za czynności administracyjne. Ich
          wykonywanie jest bowiem związane z odpowiedzialnością za bezpieczeństwo zasobów
          informatycznych firmy, zarówno z punktu widzenia tajności, jak i integralności
          danych.

Pozdro,

Gearbox
    • Gość: Gearbox I bój się Boga.... IP: *.comitor.com.pl 27.09.05, 11:29
      ... ustawiać zakaz dostępu do czegokolwiek grupie WSZYSCY. Równoznaczne z
      samobójstwem, możesz utworzyć sobie jakiś testowy folder i na nim tak sprobować,
      żeby przekonać się, jakie to rodzi smutne i nieodwracalne konsekwencje. Tak, dla
      przypomnienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka