Dodaj do ulubionych

PEWIEN PROBLEM ---- Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!

23.09.01, 11:46
Witam Wszystkich.
Mój zestaw to: Athlon 1,33 GHz (266), płyta MSI K7T266 Pro (MS-6380),256 MB
(DDR), WinFast GeForse2 GTS Pro 64MB, Creative Sound Blaster Live! (bez
5,1),Seagate Barracuda III UDMA-100, Win98 SE, Dx 8.0 . Temperatura procka 55-
60C po katorgach, a na karcie graficznej Chip Edge 47-50 a Chip Surface 57-61.

Problem polega na tym, że gierki (np Quake3, Max Payne, nowy Wolf i inne) w
dowolnym czasie (po minucie lub po godzinie gry) zawieszają się, a na ekranie
widoczne są pionowe pręgi (paski).!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (triple?)
BIOS'a płyty ustawiłem na High System Performance, wcześniej miałem na Load
Optimized Defaults oraz ustawiony indywidualnie - też nic nie dało. Drivery VIA
są wgrane. Może nowe detonatory coś dadzą (karta graficzna działa na driverach
Leadteka)?
CO MAM ROBIĆ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Janosik Re: PEWIEN PROBLEM ---- Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.union1.nj.home.com 23.09.01, 15:48
      Problem wyraznie wskazuje na karte wideo a dokladnie konflikt w oprogramowaniu:
      w tym co gra od karty chce a co dostaje.
      Wejdz na strone www.microsoft.com, po lewej stronie bedzie napis
      (menu): "Resources" -> "Windows Update" . Kliknij na to. Na nastepnej stronie
      na srodku ekranu bedzie: "Product updates". Kliknij na to. Wyskoczy programek
      sprawdzajacy co masz a co powinienes miec. Z listy jaka sie w konsekwencji
      pojawi najpierw zaladuj: "Critical updates" ("Dowload now").
      Potrwa to chwile ale wszystko bedzie automatyczne.
      Na koniec zapyta Cie czy chcesz teraz zrobic "restart" czyli ponowne
      uruchomienie. Kliknij na "Yes" bo musisz, zeby zaladowane kilka megabajtow
      poprawek do Windows mialo efekt.
      POWTORZ powyzsze jeszcze raz, ale tym razem z listy wybierz "Active X 8a".
      To jest to co prawdopodobnie pomoze. Czasami na liscie proponowanych poprawek
      mozna znalezc "microsoftowe" poprawki do konkretnego sprzetu: modemu, karty
      takiej czy innej. Przegladnij liste dokladnie, bo bedzie ona dotyczyc wlasnie
      Twojego PC.
      (Polskie strony Microsofta powinny miec analogiczne poprawki oprogramowania...)

• rcube Re: PEWIEN PROBLEM ---- Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!! 23.09.01, 16:32
        Niestety - po kliknięciu "Product updates" nie pojawiło mi się "Critical
        updates". No i ta cała aktualizacja jest u mnie po polsku - nie ma żadnych
        poprawek do sprzętu.
        • Gość: er Re: PEWIEN PROBLEM ---- Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.01, 00:06
          taki objaw jest typowy, gdy zegar jest przetaktowany lub napięcie zasilające
          takt za niskie. Innymi słowy na płycie te parametry są nieodbowiednio ustawione
          (sprawdź RAM, czy rzeczywiście 133 MHz) ale to tylko moje gdybanie, bo kiedyś
          miałem podobny problem
          • Gość: Torbram Re: PEWIEN PROBLEM ---- Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 24.09.01, 01:17
            Sprawdz: na jakiej rozdielczosci pracuje monitor(byc moze za
            wysoka),sprobuj:idz do system(przez control panel) kliknij graphic i w hardware
            graphic acceleration bedziesz prawdopodobnie mial ustawione na full.Zmniejsz do
            polowy a jesli nic nie da zmien na none..Jesli masz PCI video card zmien
            slot.Sprobuj,Powodzenia.
        • Gość: Janosik Re: PEWIEN PROBLEM ---- Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.union1.nj.home.com 24.09.01, 04:08
          Cos jest nie tak.
          Najnowsze "critical updates" sa z konca sierpnia.
          Dotycza m.in. spraw zwiazanych z wirusami (robakami) "red/blue code" i
          ostatnimi "nimda" sprzed tygodnia.
          Mialbys te "latki" zainstalowane TYLKO jesli PC-t jest firmowy a nie skladak,
          lub jesli jest skladak, ale zlozony przez naprawde dbalych skladaczy i to PO
          KONCU sierpnia.
          To co potrzebujesz koniecznie - procz tych poprawek "critical" to ActiveX 8a -
          najnowsze poprawki do oprogramowania karty wideo a raczej poprawki do kodu
          Windows do obslugi grafiki.
    • Gość: MarekG Re: PEWIEN PROBLEM ---- Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 24.09.01, 11:22
      z tego co mi mowil kolega - dyrektor firmy komputerowej - VIA i SB-Live sie
      nielubia za bardzo i tylko dfosyc czasochlonne ustawienie sterownikov chipset
      jak i reszty moga doprowadzic do sukcesu.
      tak samo zprawdz zasilanie procesora i pamieci, czy sa odpowiednie czy tez nie.
      nie kazdy procesor nadaje sie do overclockingu i nawet jesli dzxiala u sasiada,
      twoj akurat nie musi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka