Dodaj do ulubionych

defragmentacja dysku-czy mozna przerwac?

IP: *.gdynia.mm.pl 30.09.05, 11:05
Kochani internauci! Pomóżcie proszę!
ok. 35 godzin temu, a wiec przedwczoraj puscilam defragmentacje dysku w
nadziei ze przyspieszy to kompa troche i ze w ogole mu sie poprawi. Puscilam
na noc, ale rano (wczoraj rano!) byl komunikat ze dopiero zdzialal 43%.
Wczoraj do wieczora zdzialal do 56%, a dzis jest 58% (sic!). No bystry to on
nie jest!
Czy on sie zapetlil? Czy moge mu przerwac bez skutkow ubocznych?
Wciaz wykonuje nastepujace czynnosci:
1. Zawartosc dysku zmienila sie: rozpoczynanie od poczatku.
2. Odczytywanie informacji o dysku (do ok. 10%)
3. Defragmentowanie systemu plikow (dochodzi najwyzej do punktu 58%, dalej
dzis ani rusz. Czasem dochodzi tylko do kilku % a czasem do innego poziomu,
np. 30% Itd
W trakcie tego procesu wczoraj skorzystalam z funkcji "wstrzymanie" aby wejsc
do netu, sprawdzic, wyslac poczte itp. Potem kliknelam "Wznów" Czy to
zabronione?
Zreszta aby do was napisac, zastosowalam ta sama funkcje.
A teraz sie zastanawiam czy nie przerwac calkiem, bo nie ma postepu i wyglada
ze sie zapętliło :( Tylko zastanawiam sie czy w trakcie trwania tego procesu
moge przerwac? czy nie zaszkodze defrasgmentowanemu dyskowi? Ktory z tych 3
etapow jest jabezpieczniejszy zeby przerwac? Moze "Odczytywanie"?
Prosze bardzo o pomoc
a/ czy moge przewrac ten proces? z jakim ew. skutkiem?
b/ jaka jest wasz diagnoza na opisany wyżej przypadek? i jak dlugo to powinno
trwac? czy zawsze trwa tydzień? ;)
Obserwuj wątek
    • fugazzi Re: defragmentacja dysku-czy mozna przerwac? 30.09.05, 11:31
      Gość portalu: kobitka napisał(a):

> b/ jaka jest wasz diagnoza na opisany wyżej przypadek? i jak dlugo to powinno
      > trwac? czy zawsze trwa tydzień? ;)

U mnie defragmentacja partycji o rozmiarze 40 MB trwa około 8 minut.
      Defragmentacja partycji systemowej 14 MB około 10 min. Windows XP plus
      Diskeeper.

Pozdrawiam, Fugazzi...
    • Gość: Skrym Re: defragmentacja dysku-czy mozna przerwac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 11:36
      Oj bidulka z Ciebie :]
      a/ czy moge przewrac ten proces? z jakim ew. skutkiem?
      > b/ jaka jest wasz diagnoza na opisany wyżej przypadek? i jak dlugo to powinno
      > trwac? czy zawsze trwa tydzień? ;)

1.Proces można przerwać bez skutków ubocznych
      2.U mnie defragmentacja trwa przeważnie około 5 godzin !!!, dokładnie nie
      pamiętam, ale w granicach tylu.
      3.Tydzien omg to za duuuużoo tak nie może być :[

Zapewne używasz systemowego defragmentatora, spróbuj zrobić to Na Programem
      Norton Untilities > speed disk

Jakiego Windowsa używasz?
      • Gość: kobitka Re: defragmentacja dysku-czy mozna przerwac? IP: *.gdynia.mm.pl 30.09.05, 11:59
        dziękuje wam baaardzo za odpowiedz!
        najważniejsze że mogę przerwać bez skutków ubocznych :)
        rzeczywiscie używam defrag. systemowego,
        Używam Win98, bo podejrzewam że mój komputer nie uciągnie nic więcej.
        Czy NU Speed disk znajdę w sieci za free?

Zaraz przerwę tą pętle i puszczę na weekend potem raz jeszcze, wyjeżdżam więc
        może dojdzie :))
        • Gość: Skrym Re: defragmentacja dysku-czy mozna przerwac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 14:10
          Sprawdź jeszcze czy masz dyski i napęd ustawione na DMA (Win 98 nie włącza tego
          domyślnie). Jeśli nie masz to dyski strasznie powoli się mulą, to może być
          rónież przyczyną. Sprawdzisz to w:
          Panel Sterowania > System > potem zakładka menedżer urządzeń > z listy urządzeń
          wybierasz Stacje Dysków > I wchodzisz na (beda dwa lub wiecej, urzadzenia w
          chodzisz w te które ma w nazwie Disk : u mnie jest to np: Generic IDE disk...)
          > potem zakładka ustawienia > i w tej zakładce mósi być dziubkiem zaznaczone
          DMA.

A co do NU speed disk to jest płatny program :]
          • Gość: kobitka DMA IP: *.gdynia.mm.pl 30.09.05, 23:37
            no ustawiłam DMA, dzięki. Ale ostrzeżenie było że moge cos zniszczyć??? Mam
            nadzieje że dobrze mi doradziłes :) Poszłam na całość :)
            • Gość: Skrym Re: DMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 10:58
              Troche się cofne w przeszłość :
              >no ustawiłam DMA, dzięki. Ale ostrzeżenie było że moge cos zniszczyć??? Mam
              > nadzieje że dobrze mi doradziłes :)
              Ostrzeżenie wyskakuje to fakt, przy ponownym uruchomieniu komputera jeśli
              sprzęt nie obsłuży tego DMA to je automatycznie wyłączy, a więc nie ma powodów
              do obaw :]
              Sprawdź po ponownym uruchomieniu czy DMA jest dalej włączone, to ma istotne
              znaczenie :]
              No i defragmentuj dysk na systemowym programie, norton płatny jest, a to
              wszystko działa i tak, tak samo :] Tak jak ktoś napisał wcześniej, różnica w
              czasie może być jedynie :D
              • Gość: kobitka Re: DMA IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.05, 17:21
                DMA nadal pozostaje odhaczone :) Dzięki.
        • Gość: Chłopisko Re: defragmentacja dysku-czy mozna przerwac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 14:45

> najważniejsze że mogę przerwać bez skutków ubocznych :)
          > rzeczywiscie używam defrag. systemowego,

I DOBRZE !

Po co Ci dodatkowy program, który będzie dublował narzędzia systemowe ???

> Używam Win98, bo podejrzewam że mój komputer nie uciągnie nic więcej.

> Zaraz przerwę tą pętle i puszczę na weekend potem raz jeszcze, wyjeżdżam więc
          > może dojdzie :))

NAJPIERW zapuść programik zwany: "ScanDisk" ,czyli skanowanie dysku.
          Ten programik w Windows 98 jest obok "Defragmentator dysków" :)

Prawdopodobnie masz jakieś pliki uszkodzone i dlatego defragmentacja trwa tyla
          czasu.

W tym programie "ScanDisk" w "Typ testu" zaznacz "Standardowy" a w okienko o
          nazwie: "Automatycznie naprawiaj błędy" wstaw fajeczkę - uaktywnij tę opcję .

Po skanowaniu dopiero uruchom defragmantację dysku, ale tak żeby w tle NIE
          CHODZIŁY żadne programy antywirusowe lub było aktywne połączenie internetowe !

• Gość: iden Re: defragmentacja dysku-czy mozna przerwac? IP: *.telpol.net.pl 30.09.05, 22:36
      "1. Zawartosc dysku zmienila sie: rozpoczynanie od poczatku"
      myślę, że to może być przyczyna przeciągającej się defragmentacji. Jakieś
      programy działają w tle i zapisując dane na dysku powodują przerwanie
      defragmentacji i rozpoczęcie jej od nowa.
      • Gość: wertel Re: defragmentacja dysku-czy mozna przerwac? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 22:58
        Gość portalu: iden napisał(a):

> "1. Zawartosc dysku zmienila sie: rozpoczynanie od poczatku"
        > myślę, że to może być przyczyna przeciągającej się defragmentacji. Jakieś
        > programy działają w tle i zapisując dane na dysku powodują przerwanie
        > defragmentacji i rozpoczęcie jej od nowa.

To musi być to. Powyłączaj wszystkie programy chodzące w tle.
        • Gość: kobitka Re: defragmentacja dysku-czy mozna przerwac? IP: *.gdynia.mm.pl 30.09.05, 23:35
          a jak mam sprawdzić które to są wszystkie?
      • Gość: kobitka Re: defragmentacja dysku-czy mozna przerwac? IP: *.gdynia.mm.pl 30.09.05, 23:02
        iden i chłopisko!! jakie cenne uwagi!! Wielkie dzięki!!!!!
        no więc musze odłączyc sieć, wyłączyć Avast! a czy firewall też? jak sieć
        będzie martwa, to firewall chyba też? nawet nie wiem jak tego outposta
        wyłączyć? może niech sobie jest, bo potem trzeba go będzie włączyć ;)

Scan Disc uruchamialam jakies 10 dni temu, ale może znów sie coś posuło, albo -
        tak jak pisze iden - programy chodzące w tle zapisuja sobie coś!!
        No jakie to wszystko teraz czytelne i do wyobrazenia! :) nawet dla mnie! ;)
        Dzięki! teraz mam nadzieję na sukces :)
    • maestro_xp PRZED defragmentacją dysku należało 30.09.05, 23:09
      A. go oczyścić z plików:
      1. tymczasowych internetowych+historia+ew.hasła
      2. plików tymczasowych: *.tmp i ~*.*
      3. WYKASOWAĆ WSZYSTKO Z KATALOGU c:\windows\temp TAM SĄ TYLKO ŚMIECI

B. sprawdzić np. Scandiskiem lub Norton Disk Doctorem

swoją drogą może już to powyższe przyśpieszy kompa...
      a do defragmentacji lepiej używać Speed Disk firmy Symnatec (z pakietu Norton)
      niż Defrag Microsoftu. SpeedDisk szybszy i bardziej efetywnie układa zawartość
      dysku.
      a! w tym nortonowskim pakiecie jest też programik optmalizacji systemu !
      • Gość: kobitka Re: PRZED defragmentacją dysku należało IP: *.gdynia.mm.pl 30.09.05, 23:26
        czy pakiet nortonowski jest free? bo zdaje się że nie (ktos tu pisał).
        dziękuję ci maestro za ważna odpowiedz, faktycznie trzeba oczyścić z temporarów!
        to potrafie :)
        oj czuję że po tych waszych poradach będzie chodził jak burza!! poczekam
        jeszcze, bo tyle cennych uwag dostaję :) za wszystkie dziękuję :))
        • Gość: bΞLLiCoﻜΞ Re: PRZED defragmentacją dysku należało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 23:40
          www.powerdefrag.com
          o systemowym defragmentatorze w win98 lepiej zapomnij
          • Gość: kobitka łączę wątki :) IP: *.gdynia.mm.pl 01.10.05, 00:02
            jest jeszcze jeden wątek na ten temat:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=29769083&v=2&s=0
            chyba namieszałam pisząc dwa razy? :)))) sorki :))
            ale teraz mamy wszystko razem.

No i teraz co mam wybrać?
            POWERDEFRAG - od BELICOSE?
            SPEED DISK NU - od SKRYM i MAESTRO (ciekawe ile kosztuje i jak go zdobyć?)
            czy to co proponuje HENIEKWGAZECIE?
            A moze defrag systemowy - jak piszą inni?
            • bellicose Re: łączę wątki :) 01.10.05, 00:09
              Może już zamiast tyle pisać wypróbuj po prostu jakas metode. sciagniecie
              powerdefrag tudziez programu opisanego przez heńkacostamcostam dużo ci nie
              zajmie. Speed Disk NU nie wiem czy jest darmowy wiec tu juz ze sciagnieciem moga
              byc problemy (no i twoje wlasne kwestie moralne)
              • Gość: kobitka Re: łączę wątki :) IP: *.gdynia.mm.pl 01.10.05, 00:15
                tak, tak, masz rację, dzieki za zachetę, zaczełam nawet próbę na linku Henia,
                zanim mnie tu zachęcałeś :) ale znów utknęłam
                ale sie nie zrażam, pewnie ktos odpowie :)
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=29769083&a=29806660
                • Gość: kon Re: łączę wątki :) IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.10.05, 01:28
                  Tylko uważajcie jeśli dobrze pamiętam to diskeper miesza w rejestrach.Nie da
                  rady już uruchomić z powrotem systemowego XP,nawet po odinstalowaniu.
                • Gość: etam Re: łączę wątki :) IP: *.c205.msk.pl 01.10.05, 04:03
                  Juz tu ktos pisal o tym - powylaczaj wszystkie programy pracujace w tle i za
                  kikadziesiat minut bedzie po defragmentacji
                  Ctrl+Alt+Delete i zakoncz wszystko oprocz Explorer
                  • Gość: kobitka ratunku! no nic juz nie rozumiem !!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.gdynia.mm.pl 06.10.05, 02:54
                    tak dobrze żarł i zdechł!
                    ScanDisk nie znalazł żadnych błedów na dysku.
                    Defrag początkowo sobie szedł jak burza (w końcu kilka dni temu 58% się
                    poukładało!). Podem stanął w miejscu, więc przerwałam mu zeby sie nie kręcił w
                    kółko (pouczona poprzednio, ze przerwanie defragmentacji niczym nie grozi)
                    Poszło znów, ale nagle pojawił sie komunikat jak poprzednio, że nastapiły
                    zmiany na dysku i musi zacząć od nowa! Zatrzymałam żeby sprawdzić czy aby na
                    pewno wszystko jest wyłączone, ale rzeczywiście po Alt-Ctrl-Del pokazał się
                    tylko Explorer, a systray był właściwie czysty (pozostały 2 ikony: Avast z
                    zatrzymana ochrona dostępową oraz VRDB z Avasta z wyłączonym generowaniem
                    VRDB). Siec odłączyłam fizycznie przełączając modem w standby, więc z sieci tez
                    nie mógł nic ciągnąć. Co więc mogło się jeszcze przypałętać?
                    Puściłam defrag po raz trzeci, ale juz tym razem nie poszedł jak burza. Ani tym
                    razem, ani w następnych próbach. Kręci sie w kółko na poziomie "Sprawdzanie czy
                    dysk nie zawiera błędów" - dochodzi do "wykonano 2%" lub 3% i... zaczyna od
                    nowa, od 0%!!!!!!!!!!!!
                    Ratunku! teraz wymiekłam na całego. Nie wiem co się dzieje. Wyłaczyc kompa nie
                    mogłam nawet normalnie tylko guzikiem restart, czyli z kopa.

No i jeszcze taki mały drobiazg - pytanko, co to może być: przy bootowaniu
                    kompa przed uruchomieniem Windows zatrzymuje się i miele w jednym miejscu (od
                    wczoraj tak mam), a potem odpuszcza to miejsce i tylko wpisuje komunikat:
                    "PXE-E53: no boot filename received". Może to ma jakiś związek?

Czy ktos jeszcze może mi pomóc w obecnej sytuacji? Proszę!!
                    • Gość: kobitka Re:do diabła tasmańskiego i in. IP: *.gdynia.mm.pl 07.10.05, 00:07
                      diabel-tasmanski napisał:

> chodzi ci o ciągłe zaczynanie sprawdzania dysku i o tym że jakaś aplikacja
                      > zapisała coś na dysku jak rozumiem.
                      >
                      > Przyczyną problemu jest pamiec stronicowana systemu windows. System zapisuje
                      > jakąś strone na dysk a scandisk to wykrywa.
                      > Rozwiązanie:
                      >
                      > Panel sterowania -> system -> zaawansowane -> wydajność -> usta
                      > wienia
                      > ->zaawansowane -> zmień
                      >
                      > tutaj nalezy zmienieć dysk gdzie jest plik wymiany.
                      > Jeżeli masz tylko dysk C możesz wyłączyc pamiec wirtualna ( wbrew tego co
                      piszą
                      > wcale nie zawiesza sie system jeżeli masz co najmniej 256 MB ram)
                      >
                      > Potem będziesz musiala zresetowac. I po wylączenieu wszystkich procesów
                      > rozpoczać skanowanie.

Diable Tasmański - czy te wszystkie uwagi odnoszą się również do defragmentacji
                      czy tylko do skanowania, jak piszesz? Bo ze skanowaniem nie mam problemów.
                      Uzywam defrag. systemowego. Mam Win98. Sprzęt słaby (Duron 600 i RAM64). Mam 2
                      partycje C: i D:.
                      Na jaki dysk mam zmienic? tzn gdzie jest plik wymiany?
                      U mnie widzę następujące kroki:
                      Panel sterowania -> system -> wydajność -> ...
                      i tu w ustawieniach zaawansowanych są 3 opcje do wyboru:
                      -> system plików
                      -> grafika
                      -> pamięć wirtualna
                      Jeśli wejde w system plików, to tam są kolejne 5 zakładek:
                      dysk twardy
                      stacja dyskietek
                      CD-ROM
                      dysk wymienny
                      rozwiązywanie problemów

Którą opcję mam wybrać? i co tam zmienić, bo twój opis nie pasuje do mojego
                      systemu Win :(( Nie ma tu mowy o pliku wymiany :(:(:( niestety :(
                      >
                      • Gość: kobitka c.d. IP: *.gdynia.mm.pl 07.10.05, 11:25
                        spróbowałam ponownie - defrag systemowy puściłam na noc, skutek identyczny:
                        kręci sie w kółko.
                        czy macie jeszcze jakieś pomysły, a może diabeł tasmański pomoże mi wykonac to
                        co proponował powyżej, bo narazie nie znajduję u siebie takiej scieżki :(( A
                        więc nie zastosowałam jego metody :(
                • Gość: Chłopisko Re: łączę wątki :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 06:57

> tak, tak, masz rację, dzieki za zachetę, zaczełam nawet próbę na linku Henia,

A ja nadal obstaję przy swoim !

NIE INSTALUJ dodatkowych programów, które robią TO SAMO co te systemowe !!!

Zwłaszcza, że ten "Defragmentator" systemowy jest na licencji...SYMANTEC, czyli
                  producenta pakietu NORTON - o czym mało kto już pamięta :)

A defragmentacja to nie jakieś czary-mary wymagające "silnego" programu :)

To, że inny zrobi defragmentację szybciej o te 5 minut to nie znaczy, że
                  jest "lepszy" od systemowego narzędzia :)

Wyniki działania są TAKIE SAME !
                  Różnica może być jedynie w szybkości działania.

• Gość: T-800 Re: łączę wątki :) IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.10.05, 18:48
                    Gość portalu: Chłopisko napisał(a):

> Zwłaszcza, że ten "Defragmentator" systemowy jest na licencji...SYMANTEC,

A nie Intela?
                    • mapmuh Re: łączę wątki :) 06.10.05, 21:45
                      Chłopisko to w ogóle mądry gość. Dostał z sytemem Notatnik i Wordpada i teraz tworzy w nich dokumenty, przemierza bezkresne połacie Internetu IE, a zdjęcia z wakacji retuszuje w MSPaint, by potem oglądać je znów w IE...
        • maestro_xp sprawdź także JAKIE programy chodzą "w tle" 01.10.05, 09:20
          może to one spowalniają system i należałoby je wyinstalować

i coś jeszcze.... MASZ WIRUSY??? sprawdzałaś???

zapomniałaś także dodać na jikim sprzęcie i systemie pracujesz...

hehehe jeśli WinXP zainstalowałaś na 486 DX2.... hehehe
          TO POMOŻE TYLKO DEFRAGMENTACJA TWOJEJ KIESZENI, czyli zakup porządnego kompa
          • Gość: kobitka Re: sprawdź także JAKIE programy chodzą "w tle" IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.05, 17:51
            maestro, poruszasz wazne aspekty
            Moj sprzet jest nie najnowszy (he, he!)
            kieszen zaczelam defragmentowac juz wczoraj z powodu naglej awarii CDR :(
            Kupiłam CDR-W marki LG, a wiec chyba dobrze ;)
            Na większe zakupy narazie brak kasy. Defragmentacja kieszeni by się
            zawiesiła:)))
            Musze sobie radzić z tym co mam.
            Mam procesor Duron 600MHz, więc jako tako, ale slabo u mnie z pamiecia RAM i to
            moze jest przyczyna? Moze jak sie ma 64 pamieci (zamiast 512!!!) to
            defragmentacja moze isc 3 dni? jak sądzisz?
            Oczywiscie sprobuje dzis raz jeszcze szczescia, bo poczyscilam tempsy (nie wiem
            czy dokładnie, bo się bałam wszystko ciąć, pytałam o to poniżej) i ScanDisk
            poszedl bez błędu (i standardowy i gruntowny) na obu partycjach. Jaki mam dysk?
            ATA66? Mówi ci to coś?
            Po wczorajszej instalacji modemu (na którym do stałki internetowej dołączyli mi
            telefon - po łączach tv kablowej) mój system zaczął wariować (może magicy
            którzy tu grzebali są niedoskonali?) i straciłam nawet sterownik do drukarki.
            dzis będziemy instalować go ponownie. A po tej instalacji drukarki pójdzie
            defrag. Wtedy nadejdzie chwila prawdy :)
            ile potrwa na tym sprzecie? ;) ktoś ma pojęcie?
            aha! wirusów nie mam - jak mi się wydaje - bo Avast pracuje nad tym, a czasem
            puszczam Ad-Aware dla czystości kompa. Ten zawsze znajdzie jakieś śmieci!
            polecam!
            jeszcze na koniec pytanie - czy po wyczyszczeniu temporary internet files
            historia w IE powinna się zachować? czy nie? bo nadal ja mam :)
        • maestro_xp ZAPOMNIAŁEM dodać 01.10.05, 09:22
          sprawdzić JAKIE CHODZĄ możesz poprzez ŁĄCZNE, jednoczesne wciśnięcie klawiszy:
          Ctrl Alt Delete

widzisz wtedy uruchomione procesy

Norton jest płatny, ale jakość kosztuje!
          • Gość: Skrym Re: Defragmentacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.05, 11:08
            Ja bym obstawiał za przepustowość dysku. Nawet działające programy w tle nie
            wydłużą defragmentacji do kilku dni, to panaroja przecież !!!
            Jaki masz sprzęt?jaki dysk? No i sprawdź jeszcze np: ile Ci się kopiuje film
            700mb z płyty na dysk.
            Ja miałem przypadek u gościa: miał w biosie udma pomieszane, w windowsie DMA
            wyłączone i kopiowałem płyte 700mb na dysk ok 15 minut !!! Już nie wspomne o
            defragmentacji przy której dysk ma chodzić na najwyższych obrotach, a których
            tam nie było :D

A z tym wyborem programu do defragmentacji to co ma piernik do wiatraka.
      • Gość: kobitka Re: PRZED defragmentacją dysku należało IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.05, 14:15
        witam wszystkich szlachetnych pomocników.
        Nie było mnie przez kilka dni, więc dopiero teraz wracam do waszych cennych
        uwag i mojego grzebania w kompie.
        Miałam wczoraj niezłe kongo bo instalowali mi modem z sieci tv na telefon i
        strasznie mi się wszystko pomieszało, włączniue z tym że padł CDR i nowy
        wczoraj instalowalismy! Więc może będe instalowac Win98 ponownie, ale jeszcze
        nie teraz, więc tymczasem póki co...
        zabrałam się za kasowanie temp'sów.
        I juz mam pytanie - jako ostrozna kobitka :) - w katalogu TEMP nie wyświetlaja
        się pliki systemowe i ukryte. Moge je wyswietlic oczywiście, i skasować, jak
        pozostałe, ale czy powinnam? systemowe i ukryte? a po co one są?
      • Gość: kobitka Re: PRZED defragmentacją dysku należało IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.05, 14:19
        nie moge usunąć z TEMP pliku JET1FE2. Co to za plik?
        • Gość: kobitka Re: PRZED defragmentacją dysku należało IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.05, 14:33
          plików JET8.temp jest wiele więcej. Nie można ich usunąć i maja wartość 0
          bajtów. Co to? czy ktos wie?
          • Gość: kobitka Re: PRZED defragmentacją dysku należało IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.05, 14:34
            miałam oczywiscie napisać JET*.temp
            ;)
          • Gość: kobitka Re: PRZED defragmentacją dysku należało IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.05, 14:50
            OK, wszystkie JET'y udało się po kolei usunąć oprócz JET1FE2.
            co to?

w kat. TEMP są podkatalogi różne, pozostawiłam (narazie).
      • Gość: kobitka Re: PRZED defragmentacją dysku należało IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.05, 14:38
        kolejne pyt o tempsy:
        jest trochę plików *.temp w kat.:
        C:\Program Files\Microsoft Office\Office\Pasek skrótów.
        Wszystkie (za wyjatkiem jednego) są o wartosci 0 bajtów.
        Czy sa mi potrzebne? skrótów nie chcialabym stracić :)
        • Gość: dziki Re: PRZED defragmentacją dysku należało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.05, 19:50
          W katalogach temp i tmp tnij wszystko jak leci:
          jawne, tajne, system itp.
          Niektóre, te aktualnie używane, są zablokowane i ich nie ruszysz.

> C:\Program Files\Microsoft Office\Office\Pasek skrótów.
          > Wszystkie (za wyjatkiem jednego) są o wartosci 0 bajtów.

Przenieś je chwilowo gdzieś do innego katalogu (np. C:\rezerwa) a zobaczysz czy
          są potrzebne. Jeśli wszystko będzie działać, to można je usunąć.

Z tą defragmentacją to nie przesadzaj - nie jest to tak strasznie ważne.
          Wystarczy zrobić to raz na miesiąc/dwa.
          W koncu nie po to kupuje się komputery, aby je ciągle czyścić, defrag.,
          odwirusowywać, ...
          • Gość: kobitka Re: PRZED defragmentacją dysku należało IP: *.gdynia.mm.pl 05.10.05, 20:18
            dzięki, ale ja nie robiłam defrag od b.dawna :))
            chcę teraz zrobić to jak najlepiej i bez szkód. Ale nie poszło jak trzeba, więc
            sie tu znalazłam z moimi pytaniami komputerowej blondynki :))
            dziekuję za wszystkie podpowiedzi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka