Dodaj do ulubionych

Mandreak zamiast XP ? - pytania

10.10.05, 12:21
Mam pytanie czy pliki głównie z worda i excela bęą działać pod tą
dystrybucją i jej pakietem biurowym ?

Czy są problemy z drukowaniem, sterownikami do urządzeń ?

Czego się wystrzegać i na co uważać przy instalacji i użytkowaniu ?
Obserwuj wątek
    • bokaj Re: Mandreak zamiast XP ? - pytania 10.10.05, 21:29
      witam.
      używam Mandrake od ok. 2 lat. stale.
      na dziś wiąże się to jednak z pewnymi ograniczeniami w stosunku do możliwości XP.
      pliki worda w zasadzie da się otworzyć, jednak niektóre elementy formatowania mogą się "zgubić"; ponoć OpenOffice 2.0 ma to zdecydowanie poprawić (OO jest domyślnym pakietem biurowym w Mandrake) - mnie nie przeszkadza, bo osobiście używam wyłącznie Open'a, uważam, że edytor tekstu jest tam lepszy niż Word; co do excela - nie wypowiem się, sporadycznie używam odpowiednika z OO.
      na Mandrake jest jeszcze AbiWord, on tez radzi sobie nieźle z plikami Worda.

problemy z drukowaniem mogą być, ale niekoniecznie - zależy od sprzętu; najgorzej z Lexmarkami, najlepiej ponoć z HP, z Canonami nieźle (sam mam Canona i działa)
      podobnie ze skanerami, winmodemami (zależy od sprzętu);

inny sprzęt w zasadzie działa bez trudności (sieciówki, aparaty cyfrowe itp.);
      bardzo dobry jest Mandrake pod względem multimediów - subiektywnie oceniam, że lepiej niż w windows.

czego się wystrzegać? ZNIECHĘCENIA!
      linux jest inny niż winda, opanowuje się go powoli, cierpliwie, na początku trzeba trochę "pogooglać", wykorzystać fora linuksowe - ale to się opłaca: komp jest bezpieczny w necie, wirusy się go nie łapią itp.
      ponoć (sic) najsłabiej jest z grami - ale sam nie używam, więc może inni doprecyzują, czy to prawda?

sama instalacja jest banalna, szybsza i prostsza niż np. XP (trzeba tylko pamiętać o utworzeniu minimum trzech partycji: "/boot", "/" i "swap" - z właściwym systemem plików)
      • qosek1 :D Mandreak zamiast XP ? - pytania 10.10.05, 22:02
        Ja sie zgadzam chce jeszcze dodac do gier . Odpalac mozna gry windowsowe
        (emulowac je) w zasadzie nie tylko gry ale i inne programy windowsowe za pomoca
        wine . Do gier ktore obslugoja Dx9 ... uzywa sie wineX lub i to est dobre cedegi
        probowalem i dziala calkiem ok :) . Oczywiscie mozna dopasc wersje gier
        przekompilowane pod Linuxa i tu np. Quake 3 Arena , doom3 , HL itd (te bradziej
        znane :D) ... a te mniej w cededze . Jest jeden szczegol . Ja nie wiem :D , ale
        spotkalem sie z opiniami innych :D , ze cedega i winex ma problemy z crakami i
        innymi nakladkami pozainstalacyjnymi {i tu szukaj w www.google.pl :D} . Ale to
        informacja kompletnie nie uzyteczna :D .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka