Gość: marc IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 22.09.02, 14:39 czesc moze mi ktos pomoze, wlasnie kupilem sobie 128 MB pamiec (SDRAM) a moj nie najnowszy komputer czyta je jako 64 MB gdzie moze tkwic problem? pozdrawiam Link Zgłoś Obserwuj wątek
mir-elka Re: problem z pamięcią 23.09.02, 01:24 Hej, nie jestem wybitnym specjalistą w zakresie sprzętu komputerowego (hi, hi - tak naprawdę to jestem zielona), ale wydaje mi się, że aby rozwiązać swój problem musisz najpierw sprawdzić w biosie, czy Twoja płyta obsługuje pamięć RAM powyżej 64 Mb, jeśli nie - to popraw /enable-disable, jak ja to uwielbiam/. Jeżeli nie tu jest pies pogrzebany, to: pamięci SDRAM występują w trzech wersjach zegarowych: PC66 /najstarsze/, PC100 oraz PC133. Jeśli Twoja płyta obsługuje SDRAM PC100, a Ty kupiłeś SDRAM PC133 - to będzie widziała tylko połówkę tego, co obsadzisz w banku (64 MB ze 128). Nie pytaj dlaczego, bo nie wiem, natomiat wiem na pewno że tak jest, bo kiedyś sama z tym wojowałam. Zresztą myślę że jeszcze wypowiedzą się na ten temat lepsi ode mnie specjaliści :) Pzdr. mir-elka Link Zgłoś
Gość: bano Re: problem z pamięcią IP: 80.48.114.* 23.09.02, 08:12 mir-elko, zgadzam sie z toba, tylko moze cos od siebie. Jesli plyta nie obsluzy standardu 133 to ram pojdzie na 100. Inna kwestia to fakt, ze niektore starsze plyty maja faktycznie problem z pamiecia wieksza niz 64. Moze tez byc kwestia tego, ze w drugi bank jest wlozona pamiec 100 a w pierwszy 133, czego sie nie robi, ze wzgledu na mozliwosc rozszczepienia pamieci (rzadkie ajwisko ale jednak). Jesli podlaczamy dwa banki to pierwszy (o ile maja rozna predkosc) musi byc bezwglednie pamiecia wolniejsza (w tym wypadku 100) Cos jeszcze, moze tez byc spowodowane niewlasciwym typem pamieci. W obecnych dimmach kroloje pamiec lx, starsze mialy pamiec typu bx. To rowniez moze byc powodem problemu pytajacego. Pozdro Link Zgłoś
Gość: marc Re: problem z pamięcią IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 23.09.02, 09:14 od siebie dodam, ze plyta obsluguje pamiec o czestotliwosci 66 do 133, wiec z tym nie powinno byc problemu, poza tym zmienialem kolejnosc kostek i nic z tego, nawet po wlozeniu jedynie nowej pamieci i tak wyskakuje jedynie 64 poza tym pisze w instrukcji ze plyta powinna spokojnie obslugiwac kostki 128 MB w biosie nie mam mozliwosci zmiany pojemnosci pamieci w kazdym razie dzieki za zainteresowaniem sie moim problemem Link Zgłoś
Gość: bano Re: problem z pamięcią IP: 80.48.114.* 23.09.02, 09:59 nie ma za co, u mnie raz na jakies dwa miesiace dysk dostaje szajby i przestaje sie wykrywac przy starcie, tez do tej pory nie wiem dlaczego, pomaga restart :))), a moze sprawdz kostke u jakiegos znajomego, ile tam wykryje. jak 64 to masz ram walniety jak 128 to niestety cos ze zlaczem dimma na plycie. pozdro Link Zgłoś
Gość: bjbax Re: problem z pamięcią IP: 213.186.93.* 23.09.02, 11:21 Problem jest zgoła prosty. Twój kompek zapewne nie obsługuje pamięci dwustronnych a taką kupiłeś. Widzi tylko jedną stronę czyli 64MB. Rozwiązanie: wymień kość na jednostronną. Link Zgłoś
buh Re: problem z pamięcią 23.09.02, 23:30 na odwrót. kup dwustronną. jednostronne są teraz produkowane. miałem niedawno dokładnie ten sam problem. na jednostronnych widział połowę. na dwustronnej widzi całość. Link Zgłoś
Gość: marc Re: problem z pamięcią IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 23.09.02, 12:35 w miedzyczasie zrobilem to co radził bjbx wymienilem kosc na taka o innej architekturze teraz wszystko dziala wszystko przez moja stara plyte glowna...... pozdrawiam Link Zgłoś