Dodaj do ulubionych

64 bitowe dylematy

28.10.05, 10:38
Mam Bartona 2500 i chciałbym kupić kartę graficzną ale na AGP (z braku
obłsugi PCI-E).
Jest sens? Czy Vista nie ruszy na 32 bitowym procesorze?
O ile dobrze pamiętam nie było takich problemów za czasów Windowsa 3.11 i
95...
Obserwuj wątek
    • Gość: Laki_luke Re: 64 bitowe dylematy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.05, 10:54
      takie sa mniej wiecej wymagania systemowe Visty
      Wymagania systemowe Windows Vista beta 1:
      procesor: 2.4 GHz Intel Pentium 4 lub szybszy; 1.6 GHz AMD Athlon/Opteron/Athon
      64 /Pentium M.
      karta graficzna: Nvidia GeForce FX5200 lub szybsza / ATI Radeon 9500 lub szybsza
      pamięć RAM: 512 MB lub więcej
      wolne miejsce na dysku twardym: 8 GB

Czyli raczej nic z tego chociaz to nie bity stoja na przeszkodzie.
      • roger_moore Re: 64 bitowe dylematy 28.10.05, 11:09
        Ciekawe, kiedy zostanie ogłoszony realny koniec 32 bitów i obecny sprzęt będzie
        złomem?
        Ach ten Bill...
        • kell99 Re: 64 bitowe dylematy 28.10.05, 22:43
          na razie nie ma jakichkolwiek powodow by domowy uzytkownik korzystal z 64bitow.
          nawet bill g. nie jest taki szalony, bo od tego ile kopii sprzeda zaleza dochody
          i szczescie akcjonariuszy. najwiekszy zysk jest na oeamach (tu jest masa tanich
          komputerow) i klientach korporacyjnych, a ci nie beda wydawac $$$ na cos czego
          nie potrzebuja
          • Gość: roger_moore Re: 64 bitowe dylematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 09:18
            Zapytam zatem wprost.
            MSI K7N2 Delta, Barton 2500@3200, 1GB ram.
            Jest sens zakupu GF 6600GT 128/128 AGP?
            Chciałbym zmienić komputer gdy ceny AMD 64 X2 zejdą z poziomu absurdu.
            • Gość: Laki_luke Re: 64 bitowe dylematy IP: 80.51.247.* 29.10.05, 11:14
              ja bym w takim razie poczekal. Vista i tak bedzie dopiero za rok a biorac pod
              uwage ze pierwsza seria Widnowsow z reguly jest dziurawa jak sito wiec na
              pelnospsprawny syetem Vista trzeba bedzie ciut poczekac. A do tego czasu ceny
              procesorow napewno poleca w dol do akcetpowalnej ceny. Wtedy kupisz sobie tez
              karte grafiki na PCIE zamiast AGP.
            • kell99 Re: 64 bitowe dylematy 29.10.05, 18:13
              tak, sens jest, bo imho jak poczekasz jeszcze troche to i 6600gt przestanie byc
              atrakcyjna karta. co do visty, to zaloze sie, ze efekty 3d beda tak upiedliwe (a
              z tego co bylo w wersji alpha w wiekszosci sa), ze wiekszosc swiadomych userow i
              tak przlaczy sie na skorke znana z win2k (tak samo jest zreszta w win xp by nie
              ogladac niebieskiego paskudztwa). jaki jest sens kupowanie karty 3d by sobie
              poogladac falujace okienka. inne systemy operacyjne robia to lepiej na 3-4
              letnich gpu....
              • Gość: roger_moore Re: 64 bitowe dylematy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.05, 20:34
                Hehe..., też się boję tej Visty.
                Nie chodzi o zmianę sprzętu, ale extra dodatki obciążające komputer oraz "nowinki".
                Mam jedynie nadzieję, że IE 7 będzie lepszy. Mimo, że na codzień uzywam FF to
                chętnie powróciłbym do IE...:)
                • kell99 Re: 64 bitowe dylematy 29.10.05, 21:55
                  naiwnie jest myslec, ze ie7 bedzie lepszy. wersja w visty jest lekko badziewna
                  (dziwne przyciski nawigacji i 0 mozliwosci konfiguracji wygladu).

to naiwnie liczyc, ze ie7 bedzie super,skoro zmiany sa tylko kosmetyczne a
                  interface zmierza do nieuzywalnego (ms zepsulo juz media playera ktory w kazdej
                  kolejnej wersji jest wg mnie coraz mniej przyjazny). co mnie bardzo dziwi, to
                  podejscie microsoftu do bezpieczenstwa. wez sobie np opere czy firefoksa.
                  przegladasz www i masz poczucie bezpieczenstwa .teraz wez sobie ie7, gdzie na
                  kazdym kroku masz mase ostrzezen o niebezpiecznych witrynach, skryptach,
                  popupach i innych pie..ch. microsoft wywoluje wsrod swoich uzytkownikow
                  sztuczne poczucie braku bezpieczenstwa.

co mi sie bardzo w viscie nie podoba,to wszedobylskie skorki. kazdy program
                  wyglada inaczej. do tego jest masa niedorobek, ikony sa OBRZYDLIWE! czemu
                  microsoft tkwi przy bitmapach,skoro mozna uzywac sliczne, skalowalne ikony
                  wektorowe jest dla mnie nie do zrozumienia. podobnie jak czemu nie zatrudnia
                  grafika ktory wykona im ladne ikony. skonczy sie tak, ze wiele ikon bedzie tak
                  jak w xp rozmytymi, chamsko przeskalowanymi bitmapami. i konczac na fontach i
                  hintingu (cleartype), ktory produkuje grube, rozmyte fonty. nie mozna bylo
                  dolaczyc opcji by user wybral sobie jaki ma byc rodzaj algorytmu (crt albo lcd i
                  jak bardzo alogrytm ma "wygladzac" krawedzie). inne systemy potrafia. microsoft
                  oczywiscie nie daje uzytkownikowi wyboru.

eh, patrzac na graficzna strone visty to lapy opadaja, bo wystarczy porownac to
                  do np gtk2 + cairo + clearlooks i wektorowe ikony gnome by zobaczyc ze obecnie
                  to microsoft musi ostro gonic inne systemy, a nie odrwotnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka