Dodaj do ulubionych

OpenOffice 2.0: polskie czcionki - problem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 19:35
Zainstalowałem finalną wersję OO 2.0 z ux'a - i w ogóle nie mogę pisac tzw. "polskich czcionek" (ą,ę,ż,ź itp.). w wersji beta wszystko było ok. wersja finalna robi taką niepodziankę. czy u was też tak jest?
może ktoś coś poradzi?!
z góry dzięki!
Obserwuj wątek
    • Gość: misiek Re: OpenOffice 2.0: polskie czcionki - problem IP: 83.238.200.* 13.11.05, 21:01
      W mojej wersji nie działa jedynie "ł". Dlaczego - nie wiem. Takie już są te
      darmowe programy...
      • Gość: niktabc@vp.pl Re: OpenOffice 2.0: polskie czcionki - problem IP: *.toya.net.pl 13.11.05, 21:07
        u mnie działa wszytko poprawnie - jakiej czcionki używasz??? w Arial, Courier ,
        Tahoma wszystko jest OK (u mnie) wiec spróbuj może ponownie zainstalować pakiet
        ( po uprzednim odinstlaowaniu)

a co do Ł (pewnie masz wgranmy ATI wraz z panelem a narzekasz na naprawde dobre
        programy? dla MS pracujsz??
    • hippeastrum Re: OpenOffice 2.0: polskie czcionki - problem 13.11.05, 23:00
      Używam OO.o 2.0 PL z UX'a (na domyślnych ustawieniach) oraz angielskiej wersji portable z pendrive'a - w obu przypadkach jest O.K. Zobacz, czy w ustawieniach językowych masz dla domyślnych zachodnich ustawiony PL - u mnie tak jest.
      • Gość: bodo Re: OpenOffice 2.0: polskie czcionki - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 01:34
        niestety - odinstalowanie i ponowna instalacja nie pomogły. ustawienia języka mam poprawne: polski jako domyślny (w językach zach. - w Opcjach).
        co to może być?
        Beta (Ux'a) działała poprawnie. wgrałem - z rozpaczy, bo pisać muszę! - wersję 1.1.4 (też Ux'a), i pracuje prawidłowo.
        jakas niepojęta dla mnie zagadka. a szkoda. nigdy nie używałem Worda, zawsze tylko Open'a, miałem o nim jak najlepszą opinię. a tu taki zonk. i to w wersji, która zapowiadała się rewelacyjnie!
        • hippeastrum Re: OpenOffice 2.0: polskie czcionki - problem 14.11.05, 15:46
          Sprawdzałem na trzech różnych komputerach (WinXP SP2) obie wersje (stacjonarna UX(PL) i portable(En)) i nie napotkałem na błędy. Stawiam na to, ze jednak wina jest po stronie ustawień Twojego OS'a. Jaka? - na odległość niestety trudno orzec.

A nie masz czasem w Domyślnych ustawieniach językowych zaznaczonego 'Tylko w bieżącym dokumencie'?

• Gość: bodo Re: OpenOffice 2.0: polskie czcionki - problem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 16:57
            "A nie masz czasem w Domyślnych ustawieniach językowych zaznaczonego 'Tylko w bieżącym dokumencie'?"

niestety nie. też bym chciał, żeby okazało się, ze popełniłem jakis głupi błąd, ale posprawdzałem wszystko - i nic. powtórzę tylko, że "OO" stosuję od dawna (praktycznie jest to jedyny znany mi dobrze pakiet biurowy - Office'a z MS nie stosowałem nigdy), ustawiam go sobie zawsze poprawnie - tak przynajmniej było do wersji 2.0 beta. W wersji oficjalnej nie zmieniłem niczego (w stosunku do poprzednich ustawień, w tym językowych, czcionek itp.) i sam pojąć nie mogę co się dzieje (beta chodziła poprawnie).
            dzięki za zainteresowanie.
            ktoś może ma jakies jeszcze domysły?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka