Dodaj do ulubionych

Router potrzebny zasilacz

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.05, 19:24
Mam router, ale niestety nie mam do niego zasilacza.na obudowie nie ma
zadnych danych, ani nawet firmy zebym mogl sie dowiedziec o jakich
parametrach jest potrzebny zasilacz. Czy ktos mi moze poc jakos ustalic te
parametry??? Zdejmujac obudowe z poszczegolnych chipsetow mozna odczytac:
RTL8305SB; 39390A1
TMC TM54S4 16T-6
CONEXANT CX82310-14
AM29LV16ODB
HN4464S

dZIEKUJE Z GORY ZA POMOC!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: w++ Re: Router potrzebny zasilacz IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 17.11.05, 02:38
      Gość portalu: Jasko napisał(a):

> Czy ktos mi moze poc jakos ustalic te
      > parametry??? Zdejmujac obudowe z poszczegolnych chipsetow mozna odczytac:

Rodzaj kostek dużo nie mówi o zasilaczu, ważniejsze jest co znajduje się między
      gniazdem zasilacza a całym układem routera. Jeśli zasilacz jest typu wtyczkowego
      to zwykle nie jest on stabilizowany i w obudowie routera będzie tam jakiś
      stabilizator np. w postaci kostki zamocowanej na blasze lub jakieś niepozornej
      małej kostki stabilizatora impulsowego.
      Trudno bez oglądnięcia Ci coś pomóc.
      • Gość: Jasko Re: Router potrzebny zasilacz IP: *.pw.plock.pl 17.11.05, 14:06
        moge go rozkrecic i wyslac zdjecie na maila.obym znalazl w miaree szybko do
        niego zasilacz.Dzieki.jak cos to czekam na adres mailowy iwysle
        • Gość: w++ Re: Router potrzebny zasilacz IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 17.11.05, 14:45

> moge go rozkrecic i wyslac zdjecie na maila.

To może lepiej wrzuć jakieś fotki tego routera razem z widokiem ogólnym na coś w
          rodzaju

www.imageshack.us/
          www.imagevenue.com/
          www.image-upload.org/index.php
          xs.to
          i daj linkę. Więcej osób popatrzy. Może ktoś akurat rozpozna model i będzie
          bardziej z górki.
          • Gość: Jaśko Re: Router potrzebny zasilacz IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.05, 19:57
            oto link do zdjeci routera

[URL=img101.imagevenue.com/img.php?loc=loc203&image=f45_PB170718.JPG]
            [IMG]img101.imagevenue.com/loc203/th_f45_PB170718.JPG[/IMG][/URL]

zalaczam to pierwszy raz.mam nadzieje ze sie uda
            • Gość: Jaśko Re: Router potrzebny zasilacz IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.05, 19:59
              Dobra cos nie wysezlo. jeszcze raz:

img101.imagevenue.com/img.php?loc=loc203&image=f45_PB170718.JPG
              img44.imagevenue.com/img.php?loc=loc184&image=f73_PB170719.JPG
              • byfauch Re: Router potrzebny zasilacz 17.11.05, 21:05
                www.tomshardware.de/network/20040430/claxan-03.html
                • Gość: Jasko Re: Router potrzebny zasilacz IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.11.05, 22:59
                  jezeli znalazlem ten model co w linku(a troche ciezko mi odczytac tam
                  wiadomosci poniewaz sa w jezyku niemieckim.to na zdjeciu nie jest on podobny
                  (przynajmniej wo obudowie do mojego).Nie wiem co zrobic...
                • Gość: w++ Re: Router potrzebny zasilacz IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 17.11.05, 23:23
                  byfauch napisał:

> www.tomshardware.de/network/20040430/claxan-03.html

Ten jest zasilany "Power Jack - 12VDC/3A Center Positive", ale jednak nie
                  całkiem mi to wygląda na tego claxana, choć może być bardzo zbliżony funkcjonalnie.

Patrząc na tyl tego claxana:

media2.arp.com/prb/460x460/P511857.jpg

widać w porównaniu z płytką Jaśka zupełnie inne położenie przycisku reset i
                  wyłącznik zasilania którego nie ma na płytce. Poza tym rozkład lampek i kształt
                  płytki sugeruje jakąś półokrągłą obudowę z przodu.

Do Jaśka:
                  Po oglądzie zdjęć mam podejrzenie że też jak w powyższym clanaxie zasilacz ma
                  plus w środku (gniazdko). Co do napięcia to będzie prawdopodobne jakieś
                  niestabilizowane i niezbyt krytyczne pod względem dokładności, bo widzę coś co
                  wygląda dokładnie na stabilizator impulsowy, mała kostka 8 nogowa po lewej,
                  oznaczona U3, prawdopodobnie 34063 lub podobna (niestety nie widać na zdjęciu).
                  Górny limit napięcia zasilania można by pośrednio wywnioskować z wartości (w V)
                  napisanej na kondensatorze (ten największy czarny wałek blisko gniazda zasilania
                  oznaczony C18) Napięcie zasilania będzie wyraźnie mniejsze od tego napisanego na
                  tym kondensatorze.
                  Osobiście podejrzewam (przeczucie) że oryginalny zasilacz będzie miał między 7,5
                  a 12V.
                  • Gość: Jasko Re: Router potrzebny zasilacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.05, 19:13
                    Niestety podobno to musi byc dokladniejsza informacja.nie mam pojecia
                    • byfauch Re: Router potrzebny zasilacz 18.11.05, 19:52
                      Słuchaj, kup uniwersalny zasilacz z regulowanym napięciem i zacznij jechać od 5V
                      do góry.
                      W tej chwili router Ci nie działa.
                      Więc cóż gorszego może się stać ponad to, że dalej nie będzie dzałał?
                    • Gość: w++ Re: Router potrzebny zasilacz IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 18.11.05, 21:27

> Niestety podobno to musi byc dokladniejsza informacja.nie mam pojecia

Rozumiem Twój problem, nie jesteś akurat biegły w tych sprawach.
                      Co do napięcia zasilacza to jak mówiłem nie jest ono krytyczne bo w routerze
                      jest stabilizator impulsowy zasilający chipset. Mam tu np. switch z praktycznie
                      identycznie rozwiązanym stabilizatorem, który przy gniazdku zasilającym ma napis
                      7,5V. Zrobiłem test i okazało się że chodzi bez problemu od 4,5V do 14V, nie
                      grzejąc się itp. . Wyżej nie sprawdzałem bo na tym kondensatorze, o którym
                      poprzednio pisałem, było oznaczenie 16V. Twój router pewno też nie będzie miał
                      żadnych problemów przy nieco innym niż fabrycznym napięciu.
                      Druga sprawa moc zasilacza. Na pewno minimum jak na router to będzie z 5 watów,
                      czyli nie taki mały zasilacz do walkmana itp. tylko większy, cięższy.

Może nawet masz akurat taki zasilacz przy czymś, np. większe głośniki
                      komputerowe, telewizorek turystyczny itp. . Ważne jest aby miał plus w środku
                      jak to tutaj wyraźnie jest oznaczone:

tinyurl.com/7uoj9
                      , napięcie powiedzmy 8 do 12V, moc czyli napięcie razy max natężenie prądu (np
                      w powyższym przykładzie 10V 850mA (=0,85A) czyli 8,5W ) co najmniej 5W.
                      Może spróbuj podłączyć o ile wtyczka wejdzie, bo są czasem różne średnice. Jeśli
                      jakieś lampki się zaświecą na routerze i będzie sprawiał wrażenie poprawnej
                      pracy to dobrze. Potem trzeba tylko koniecznie sprawdzić czy się zasilacz za
                      bardzo nie grzeje po pewnym czasie.
                      • Gość: Jasko Re: Router potrzebny zasilacz IP: *.pw.plock.pl 21.11.05, 09:45
                        Wlasnie znalazlem opis tego mojego routera to jests ar41/2.

www.aceex.com.tw/test1/product/ar412.htm

jest tam info o "power`ze" 9v i 1,5A
                        Prosze jeszcze juz na koniec czy dobrze wywnioskowalem ze to te informacje
                        ktorych szukalem

pozdrawiam
                      • Gość: Jasko Re: Router potrzebny zasilacz IP: *.pw.plock.pl 21.11.05, 09:47
                        trzeba kliknac na MANUAL i wtedy zapisac plik z opisem dokladnym urzadzenia
                        • Gość: w++ Re: Router potrzebny zasilacz IP: *.ruda-slaska.sdi.tpnet.pl 21.11.05, 16:17

> Prosze jeszcze juz na koniec czy dobrze wywnioskowalem ze to te informacje
                          ktorych szukalem

No to już wszystko wiesz (napięcie, prąd, biegunowość wtyczki) , oprócz może
                          średnicy wtyczki ale to można już bez problemu dopasować.
                          Zasilacz jak wcześniej pisałem nie musi mieć dokładnie takiego napięcia bo i tak
                          w routerze jest wewntrzny stabilizator a poza tym chodzi o zasilacz
                          niestabilizowany, którego napięcie bardzo zależy od napięcia w sieci i
                          obciążenia. Maksymalny prad wyjściowy zasilacza ( w instrukcji 1,5A) też
                          oczywiście może być większy, od biedy może być też nieco mniejszy ale wtedy
                          trzeba koniecznie sprawdzić czy zasilacz nadmiernie się nie nagrzewa (musi
                          wytrzymać przecież pracę non-stop).
                          Taki zasilacz nowy może kosztować ok 50zł. Można też dostać dużo taniej, albo
                          używany z jakiegoś innego sprzętu (giełda komputerowa itp.) albo nawet nowy
                          (widziałem w markecie np. telewizor na baterie razem z zasilaczem który by
                          podszedł w sumie za 40zł :) ).
                          Może spróbuj w jakimś serwisie rtv pogadać, tym bardziej jeśli trzeba będzie np.
                          wtyczkę wymienić czy biegunowość.

Na marginesie. Znalazłem też instrukcję do Twojego routera z rozdziałami (np.
                          faq) których nie ma w tej instrukcji którą znalazłeś a moga Ci się przydać:

forums.thetechguys.com/archive/index.php/t-1447.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka