Dodaj do ulubionych

Word - ilość znaków na stronie.

IP: *.gliwice.pik-net.pl 22.10.02, 09:04
Błagam o pomoc. Pisze w Wordzie pewny tekst. Muszę mieć 1800 znaków na każdej
stronie. Które polecenie dzieli cały tekst, tak aby każda strona miała 1800
znaków ze spacjami??? JAK TO SIĘ ROBI?????
Obserwuj wątek
    • Gość: antymax@gazeta.pl Re: Word - ilość znaków na stronie. IP: *.studmat.uni.torun.pl 22.10.02, 09:33
      Na pewno musi byc tak restrykcyjne? Dokladnie 1800? A jak wyraz bedzie o literke dluzszy i wyjdzie 1801? Przerzucisz literke na druga strone? A moze caly wyraz - wtedy bedize niedobor! Takie polecenie dokladnie TAK by zadzialalo. A wiec zupelnie bez sensu.

Mozna napisac makro (ale z tym jest roboty duuuuzo). Najprosciej chyba uzyc statystyki tekstu (gdzies w menu file), choc podobno Word lubi oszukiwac przy liczeniu. Jak wroce do domu to sprobuje poeksperymentowac.
      • Gość: mara Re: Word - ilość znaków na stronie. IP: *.gliwice.pik-net.pl 22.10.02, 09:47
        No nie, tak restrykcyjnie nie musi być. Może być 1801, nawet na 1810 się
        zgodzę. Hehe. Natomiast jak korzystałam ze statystyki wyrazów, to coś mi tam
        wychodziło ale nie do końca. Cały czas sprawdzałam statystykę i odpowiednio
        formatowałam tekst (odstęp między wierszami 1,5 i czcionka 14 garamond). Tylko
        jest nie do końca tak, jak być powinno (raz mam na stronie 1900, raz 1850 a
        czasami prawie 2000). Echhhh......
        • Gość: Piotr Re: Word - ilość znaków na stronie. IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 23.10.02, 22:33
          Spróbuj użyć czcionki, która przyjmuje dla każdego znaku taką samą szerokość
          np. Courier.
          Powodzenia.
    • axe Re: Word - ilość znaków na stronie. 23.10.02, 15:50
      A to nie jest czasem tak, że masz napisać: 'tekst na pięć stron (1 strona =
      1800 znaków'? To by oznaczało, że masz napisać 5 stron standardowych
      maszynopisu. Przyjęło się właśnie dla celów przeliczeniowych, że jedna
      standardowa strona ma 1800 znaków. Czyli jeśli napiszesz 18 000 znaków na
      stronie (font 3? ) to i tak standardowych stron masz 10, mimo że się na jedną
      zmieści przy wydruku.
      Sprawdź, może własnie o to chodziło, ja jeszcze nigdy nie słyszałem o takim
      wymaganiu, aby na stronie było właśnie 1800 znaków.

pzdr,
      axe
    • rigel Re: Word - ilość znaków na stronie. 23.10.02, 15:55
      1800 znaków na stronie to 30 wierszy po 60 znaków.
      ustaw marginesy tak, aby przy wybranym foncie i wielkości fonta było 30 wierszy
      na stronie i w wierszu ok. 60 znaków.
      Pamiętaj, że komputer to nie maszyna do pisania i szerokość pojedynczej literki
      może być różna, np. szerokość "W" jest inna niż "i". W normalnej maszynie do
      pisania każda litera i znak jest tej samej szerokości. W komputerze nie jest i
      dlatego ilość znaków w wierszu może być różna ale można ustawić taką szerokość
      strony, żeby było ok. 60 znaków w jednym wierszu.

Założę się, że NIKT nie będzie liczył ilości znaków w wierszu :)
      powodzenia w pisaniu tej pracy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka