Gość: mara IP: *.gliwice.pik-net.pl 22.10.02, 09:04 Błagam o pomoc. Pisze w Wordzie pewny tekst. Muszę mieć 1800 znaków na każdej stronie. Które polecenie dzieli cały tekst, tak aby każda strona miała 1800 znaków ze spacjami??? JAK TO SIĘ ROBI????? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: antymax@gazeta.pl Re: Word - ilość znaków na stronie. IP: *.studmat.uni.torun.pl 22.10.02, 09:33 Na pewno musi byc tak restrykcyjne? Dokladnie 1800? A jak wyraz bedzie o literke dluzszy i wyjdzie 1801? Przerzucisz literke na druga strone? A moze caly wyraz - wtedy bedize niedobor! Takie polecenie dokladnie TAK by zadzialalo. A wiec zupelnie bez sensu. Mozna napisac makro (ale z tym jest roboty duuuuzo). Najprosciej chyba uzyc statystyki tekstu (gdzies w menu file), choc podobno Word lubi oszukiwac przy liczeniu. Jak wroce do domu to sprobuje poeksperymentowac. Link Zgłoś
Gość: mara Re: Word - ilość znaków na stronie. IP: *.gliwice.pik-net.pl 22.10.02, 09:47 No nie, tak restrykcyjnie nie musi być. Może być 1801, nawet na 1810 się zgodzę. Hehe. Natomiast jak korzystałam ze statystyki wyrazów, to coś mi tam wychodziło ale nie do końca. Cały czas sprawdzałam statystykę i odpowiednio formatowałam tekst (odstęp między wierszami 1,5 i czcionka 14 garamond). Tylko jest nie do końca tak, jak być powinno (raz mam na stronie 1900, raz 1850 a czasami prawie 2000). Echhhh...... Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Word - ilość znaków na stronie. IP: *.mpsz.pl / *.gdynia.mm.pl 23.10.02, 22:33 Spróbuj użyć czcionki, która przyjmuje dla każdego znaku taką samą szerokość np. Courier. Powodzenia. Link Zgłoś
axe Re: Word - ilość znaków na stronie. 23.10.02, 15:50 A to nie jest czasem tak, że masz napisać: 'tekst na pięć stron (1 strona = 1800 znaków'? To by oznaczało, że masz napisać 5 stron standardowych maszynopisu. Przyjęło się właśnie dla celów przeliczeniowych, że jedna standardowa strona ma 1800 znaków. Czyli jeśli napiszesz 18 000 znaków na stronie (font 3? ) to i tak standardowych stron masz 10, mimo że się na jedną zmieści przy wydruku. Sprawdź, może własnie o to chodziło, ja jeszcze nigdy nie słyszałem o takim wymaganiu, aby na stronie było właśnie 1800 znaków. pzdr, axe Link Zgłoś
rigel Re: Word - ilość znaków na stronie. 23.10.02, 15:55 1800 znaków na stronie to 30 wierszy po 60 znaków. ustaw marginesy tak, aby przy wybranym foncie i wielkości fonta było 30 wierszy na stronie i w wierszu ok. 60 znaków. Pamiętaj, że komputer to nie maszyna do pisania i szerokość pojedynczej literki może być różna, np. szerokość "W" jest inna niż "i". W normalnej maszynie do pisania każda litera i znak jest tej samej szerokości. W komputerze nie jest i dlatego ilość znaków w wierszu może być różna ale można ustawić taką szerokość strony, żeby było ok. 60 znaków w jednym wierszu. Założę się, że NIKT nie będzie liczył ilości znaków w wierszu :) powodzenia w pisaniu tej pracy Link Zgłoś