Dodaj do ulubionych

LCD a wzrok

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 11:54
Czy to prawda, że monitory LCD są mniej szkodliwe dla oczu, bo słyszałem
rózne opinie. Np. że bardziej szkodzi 'świecenie' na wzrok i dlatego są nawet
bardziej szkodliwe.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomcio Re: LCD a wzrok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 13:05
      Gość portalu: 6am napisał(a):

> Czy to prawda, że monitory LCD są mniej szkodliwe dla oczu, bo słyszałem
      > rózne opinie. Np. że bardziej szkodzi 'świecenie' na wzrok i dlatego są nawet
      > bardziej szkodliwe.

Kineskopowe monitory jeszcze kilka lat temu też były szkodliwe a wszyscy ich
      używali - LCD jeszcze nie było na świecie.

Teraz o LCD wszyscy się zachwycają jakie to one nieszkodliwe - brak
      promieniowania.
      Tylko jeszcze nikt na świecie nie używał 10 lat monitora LCD - więc skąd te
      opinie o ich NIEszkodliwości. :)
      • Gość: Robert Re: LCD a wzrok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.06, 13:22
        Zgadzam sie, nawet jezeli sa szkodliwe nikt nie jest zainteresowany publikowaniem tych danych. Dlugie przebywanie przed komputerem tez jest szkodliwe i to nie tylko z powodu monitora. We wszystkim nalezy zachowac umiar.
        Mozna to porownac do wody, szklanka wody jest nam niezbedna do zycia, ale w oceanie mozna sie utopic.
    • fugazzi Re: LCD a wzrok 14.01.06, 13:57
      W zasadzie to wszystko jest szkodliwe. Podobno chorobą zawodową inforatyków, a
      może raczej programistów, jest odparzona dupa. Nasuwa się wniosek, że siedzenia
      też są szkodliwe dla zdrowia.

Pozdrawiam, Fugazzi...
      • Gość: 6am Re: LCD a wzrok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 18:57
        Ale to jest chyba tak jak z telewizorami, ze podobno ciekłokrystaliczne są
        mniej szkodliwe od tych z kineskopami.
        • fugazzi Re: LCD a wzrok 14.01.06, 21:04
          Powtórzę jeszcze raz - wszystko jest szkodliwe. Kineskopy, konserwanty,
          zanieczyszczenie środowiska, wódka, nikotyna, komórki, sztuczne barwniki
          itd...itd...
          Wszystko w odpowiedniej dawce jest do przeżycia. Kiedyś ktoś odkryje że LCD
          szkodzą. W dawnych czasach palenie papierosów reklamowano w amerykańskiej TV
          jako wyjątkowo zdrowe. Zmieniają się czasy i mody. No i oczywiście nie można
          zapomnieć o różnych grupach nacisku na konsumenta.

Mam LCD od dwóch lat ( i to dość dobrej marki) i nie widzę jakiejś wybitnej
          poprawy zdrowia. Poprzednio miałem CRT i po 10 godzinach dziennie spędzonych
          przed nim nie miałem żadnych dolegliwości. Tak że chyba nie końca wszystko jest
          takie jak to opisują.

Pozdrawiam, Fugazzi...
          • Gość: Greg Re: LCD a wzrok IP: *.acn.waw.pl 14.01.06, 21:51
            Fugazzi - spróbuj w drugą stronę, posiedzieć teraz tych 10h przed CRT -
            gwarantuję ból głowy... Sam do niedawna korzystałem z całkiem niezłego CRT
            Samsunga (753DFX), ale po miesiącu wakacji z pracą przy LCD sprawiłem sobie
            monitor Belinei (a więc średniaka - choć na matrycy Samsunga) i teraz niestety
            mam tak, jak na wstępie...
            • fugazzi Re: LCD a wzrok 15.01.06, 02:18
              Sugerujesz że teraz CRT mi zaszkodzi? Jakieś uzasadnienie proszę.

Pozdrawiam, Fugazzi...
            • Gość: T-800 Re: LCD a wzrok IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.01.06, 10:12
              Dobry CRT (oczywiście chodzący na 85-100 Hz) jest lepszy i mniej szkodliwy na
              wrok niż badziewiasty LCD.
            • Gość: ja Re: LCD a wzrok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.06, 10:53
              > gwarantuję ból głowy... Sam do niedawna korzystałem z całkiem niezłego CRT
              > Samsunga (753DFX),

Cóż Samsung 753 to akurat nie jest najlepsze porównanie, zresztą od pewnego
              czasu bardzo ciężko jest znaleźć dobry monitor CRT. Dla przykładu jedyny monitor
              samsunga o sensownych parametrach tj. 797MB jest od pewnego czasu nie do
              zdobycia. A i to nie była wcale żadna rewelacja. Fabryki pełną parą produkują
              teraz wątpliwej jakości matryce LCD i dobrego CRTka trzeba ze świecą szukać.

Moim zdaniem technologia LCD jest jeszcze niedopracowana. Za najtańsze g...
              trzeba dać 1000 zł. Jak na urządzenie które przy pomocy świetlówek wali po
              oczach przejasrawionym obrazem, smuży, ma słabe kąty widzenia a wszystko to jest
              przyprawione ryzykiem wystąpienia uszkodzonych pikseli w ciągu kilku pierwszych
              dni, to takie ceny są według mnie nie do zaakceptowania. Paneli jest w tej
              chwili milion rodzajów do wyboru, tymczasem nawet za jakieś resztkowe 15" LCD
              trzeba słono płacić i to jest według mnie po prostu śmieszne. Teraz wszyscy lecą
              kupować LCD ale uważam że dopóki rynek się nie nasyci i producenci nie spuszczą
              z tonu jeśli chodzi o ceny to nie ma co kupować. Bo LCD to żadna rewelacja.
    • Gość: are Re: LCD a wzrok IP: *.clubnet.pl 15.01.06, 01:08
      Jak sie odchyli glowe o pikostopień od prostopadlego do srodka ekran, to juz
      obraz robi sie niewyrazny i kolory zdychaja. To pewnie meczy wzrok i ja tu bym
      sie dopatrywal szkodliwosci na oczy.
      • kell99 Re: LCD a wzrok 15.01.06, 04:53
        ja raczej zasugerowalbym lepszy lcd;)
        • Gość: are Re: LCD a wzrok IP: *.clubnet.pl 15.01.06, 11:42
          A sa w ogole takie? Te co z ciekawosci sam niedawno ogladalem - wszystkie tak
          mialy. No ale one nie byly z tych najdrozszych.
          • Gość: Szpaq Re: LCD a wzrok IP: 212.160.196.* 15.01.06, 12:24
            Jezeli chodzi o promieniowanie elektromagnetyczne to wiecej go daja CRT z tym ze
            sa dobrze ekranowane i na zewnatrz obudowy monitora jest go zdecydowanie mniej
            niz przy LCD, producenci cieklokrystalicznych nie przykladaja sie zbytnio do ich
            zabezpieczenia bo liczy sie cena i szybkosc produkcji, zreszta kto sprawdza
            promieniowanie kupujac monitor czy to LCD czy CRT. Dopuki to sie nie zmieni to
            zdrowsze beda crt.

Co do wzroku to jest wazna zasada: nie mozna w nocy siedziec przed monitorem
            przy zgaszonym swietle, dla wzroku najbardziej meczace sa wszelkiego typu cienie
            i duze roznice w intensywnosci swiatla, swiatlo powinno byc rozproszone i
            rownomiernie rozswietlac sciane za monitorem, biurko i klawiature, czym jasnosc
            monitora bardziej zblizona do oswietlonego otoczenia tym lepiej. Ekran musi byc
            czysty zadnych smug czy kurzu. Na ekranie nie moze sie odbijac swiatlo czy to z
            lampki czy z okna.

Co do promieniowania elektromagnetycznego najmniej go jest przed ekranem,
            najwiecej za monitorem, srednio po bokach, promieniowanie jest odwrotnie
            promorcjonalne do kwadratu odleglosci. Nasuwa sie samo zeby siedziec wzglednie
            oddalonym od ekranu, nigdy nie ustawaic monitora tak zeby byl odwrucony do ludzi
            w pomieszczeniu.
            • m.gregor Re: LCD a wzrok 15.01.06, 16:31
              A teraz powiedz wszystkim: co promieniuje elektromagnetycznie w monitorze LCD?
              • Gość: Szpaq Re: LCD a wzrok IP: 195.116.211.* 15.01.06, 18:11
                Promieniowanie elektromagnetyczne jest wytwrzane praktycznie w kazym elemencie
                przez ktore plynie prad
                • m.gregor Re: LCD a wzrok 15.01.06, 22:09
                  I rozumiem ze uwazasz ze kilu woltowy tranzystor daje tyle promieniowania em co
                  kilku albo kilkunasto kV dzialo elektronowe i cewki odchylajace tak? Bo jakos
                  nie widze w monitorze LCD zadnych wysokonapieciowych elementow.
                  • mipp Re: LCD a wzrok 01.02.06, 09:29
                    www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_111788.html
              • Gość: Greg Re: LCD a wzrok IP: *.acn.waw.pl 15.01.06, 21:02
                A światło to co? Pies? Przecież to też fala elektromagnetyczna (wiem, jestem
                złośliwy...).
    • bartoszpar Re: LCD a wzrok 15.01.06, 14:03
      To może tak:
      Zarówno CRT jak i LCD szkodzą akomodacji oka (tzn. dlugotrwala praca bez przerw)
      gdyz obraz znajduje sie na tej samej odleglosci wiec "nastawa" oka sie nie
      zmienia tak jak to ma miejsce podczas normalnego "ogladania swiata", a z racji
      tego ze np. obraz filmowy czy gier niekiedy bazuje na perspektywie, glebi
      ostrosci i tym podobnym zjawiskom to mozg probuje sie dostosowac do jak
      najlepszego odbioru (co jest niemozliwe gdyz ustalonego zapisu obrazu nie
      przeskoczy ale sie stara powodujac zmiane ustawienia ostrosci widzenia tak jak
      np. kamera wideo w trybie automatycznym, tyle ze bez efektu - poza zmeczeniem
      wzroku i mozliwym rozregulowaniu tak zlozonego aparatu widzenia jak oczy-mozg
      przy widzeniu przestrzennym). Wiec jedyna na to metoda sa przerwy w pracy przed
      monitorami co powinno zawierac BHP stanowiska pracy ;) (to samo zalecenie do
      odparzonej d... informatykow ;) )
      Co do mniej lub bardziej szkodliwych zrodel obrazu.... Monitory CRT generuja
      obraz na zasadzie oszukania oka opierajac sie o tzw. jego bezwlad, czyli
      niemozliwosc "zczytywania" pelnej "klatki" z siatkowki wiecej niz n razy na
      sekunde, dlatego tak wazna jest wysoka czestotliwosc odswiezania obrazu na
      kineskopach, aby wogole uniemozliwic rozpoznanie widzianego obrazu jako cos co w
      sumie nie istnieje (bo widzimy tylko wiazke promieni z dziala elektronowego).
      Jezeli ten warunek nie zostanie spelniony mamy bole glowy pewne a czasem i
      lzawienie oczu-ten uklad caly czas dziala bez naszej swiadomosci i probuje
      najlepiej sie dostosowac, ale rezultaty sa wtedy kiepskie tzn. glownie narasta
      zmeczenie ;p
      Nie siedze w specyfikacjach TCO, ale za kazda ich odslona producenci musza
      stosowac coraz wieksze rygory do swoich produktow (zarowno ekologiczne jak i
      zdrowotne) ale od poczatku kineskopu powstawaniu obrazu towarzyszylo
      promieniowanie rentgenowskie i tego chyba nie przeskoczyli nawet dzisiaj ;) co
      najwyzej dawka jest mniejsza niz np. 20 lat temu :)
      Przy obrazie LCD zarowno odswiezanie jak i promieniowanie RT nie jest problemem
      (ale patrz wyzej - problem akomodacji pozostaje)
      Na pewno komfort pracy podnosi sie (czytaj mniejsze zmeczenie wzroku) kiedy jest
      to dobry monitor o odpowiednim kontrascie, przekatnej odpowiedniej od odleglosci
      od odbiorcy, ograniczonym efekcie smuzenia itd.
      Podstawowa wada LCD jest wymuszona ich praca w natywnej rozdzielczosci matrycy,
      gdyz w innych obraz jest nieostry itd... Co do innej ich szkodliwosci to na
      razie naukowcy sie nie bawia w jej stwierdzenie, ale zapewne kiedys to nadrobia ;)
      No i to tyle :)
      • m.gregor Re: LCD a wzrok 15.01.06, 16:35
        To ja jeszcze dodam ze oczy bola i pieka nie od promieniowania czy migotania ale
        od tego ze...zapominamy mrugac i spojowka wysycha...
        • Gość: niktabc@vp.pl Re: LCD a wzrok IP: *.toya.net.pl 15.01.06, 22:20
          a ja powiem tak

WOLE dob re CRT - np MAG 796PF

niż tandetne LCD

- na tandetnych LCD oczy bolą mnie już po ok 20 min pracy!!!
          • kell99 Re: LCD a wzrok 16.01.06, 04:20
            wiesz co, tak napisales jakby dobrych lcd nie bylo. zaloze sie, ze po 20
            minutach pracy, 9 z 10 osob wybierze nawet przecietne lcd...
            • Gość: programmer Re: LCD a wzrok IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 13:21
              Od 2 lat pracuje na 2x NEC1880SX, a więc całkiem dobre LCDki. Siedzę po 8-12
              godzin dziennie, wię już sporo tego się nazbierało. Rezultat: oczy powoli mi
              wysiadają, niby minusy sięnie pogłębiają, ale jakoś niewiele widzę na
              odległość. Jazda samochodem staje sie problemem. Pewnie ktoś powie, aby mniej
              siedzieć przy kompie. A co mam robić? Za łopatę się wziąść? A może wzorem
              górników, progamiści też powinni iść na emeryturę po 20 latach? Mam nadzieję
              dostać rentę od Kaczorów...
              • Gość: Szpaq Re: LCD a wzrok IP: 212.160.196.* 30.01.06, 14:10
                Jak siedzisz przed kompem pare godzin to wstawaj na chwile co jakis czas i
                popatrz sobie troszki przez okno, patrzysz na parapet potem na najdalej oddalony
                punkt przez okno i spowrotem na parapet pare razy tak machnij wzrokiem
              • fugazzi Re: LCD a wzrok 30.01.06, 14:55
                Nie piszesz ile masz lat, ale czy to nie jest aby normalne pogorszenie wzroku
                związane ze "starością"? U mnie minusy nie tylko, że się nie powiększają, to
                mają tendencję spadkową, ale za to muszę mieć trzy pary szkieł do różnych
                dystansów.

Pozdrawiam, Fugazzi...
                • aq123456 Re: LCD a wzrok 01.02.06, 00:02
                  Jeśli chodzi o zmęczenie oczu - bez różnicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka