Dodaj do ulubionych

DIV-x wymagania minimalne

IP: *.tlsa.pl 12.11.02, 14:54
Mam takie oto pytanie: Jakie powinny byc m i n i m a l n e wymagania
sprzetowe aby moc bez problemu (bez skakania klatek) odtwarzac filmy DIV-x w
rozdzielczosci 1024x768? W szczegolności chodzi mi o:
- ilość RAM
- prędkość procesora
- parametry karty graficznej (np. 4MB czy wiecej)
Bede wdzieczy za odpowiedz...
Obserwuj wątek
    • Gość: wow Re: DIV-x wymagania minimalne IP: 212.182.18.* 12.11.02, 15:16
      ja mam AMD K6II S3VIRGa 8MB i kazdy film mi jak na razie chodzi ....
    • Gość: wow Re: DIV-x wymagania minimalne IP: 212.182.18.* 12.11.02, 15:18
      to jaz znowu dopisuje : K6II 300MHz + dobra plyte + dysk UDMA 66
      • Gość: mhg Re: DIV-x wymagania minimalne IP: proxy / *.radio.com.pl 12.11.02, 16:42
        minimum to 600-700 MHz, żeby nie miec ZADNYCH kłopotów. Jeśli procesor jest
        wolniejszy, to trzeba kombinowac:
        1. koniecznie przenosic film z cd na twardy dysk (i włączyc tryb DMA)
        2. wyłączy wszystkie inne probramy, które właczaja się razem z windowsem
        3. zainstalowac różne "magiczne" programiki, które zmniejszają
        prawdopodobieństwo skakania obrazu (poszukaj np. na www.divx.pl)
        4. zainstalowac divx w wersji 5.0 i ustawic najniższą jakośc odtwarzania

jeśli dysk jest szybki (np. ultra DMA 66) to wystarczy nawet 64MB ramu. Karta
        graf. ma mniejsze znaczenie.
      • Gość: mhg Re: DIV-x wymagania minimalne IP: proxy / *.radio.com.pl 12.11.02, 17:01
        minimum to 600-700 MHz, żeby nie miec ZADNYCH kłopotów. Jeśli procesor jest
        wolniejszy, to trzeba kombinowac:
        1. koniecznie przenosic film z cd na twardy dysk (i włączyc tryb DMA)
        2. wyłączyc wszystkie inne probramy, które właczaja się razem z windowsem
        3. zainstalowac różne "magiczne" programiki, które zmniejszają
        prawdopodobieństwo skakania obrazu (poszukaj np. na www.divx.pl)
        4. zainstalowac divx w wersji 5.0 i ustawic najniższą jakośc odtwarzania

jeśli dysk jest szybki (np. ultra DMA 66) to wystarczy nawet 64MB ramu. Karta
        graf. ma mniejsze znaczenie.
    • Gość: Vaterland Re: DIV-x wymagania minimalne IP: *.cc.strath.ac.uk / *.mansci.strath.ac.uk 12.11.02, 16:51
      Gość portalu: ww napisał(a):

> Mam takie oto pytanie: Jakie powinny byc m i n i m a l n e wymagania
      > sprzetowe aby moc bez problemu (bez skakania klatek) odtwarzac filmy DIV-x w
      > rozdzielczosci 1024x768? W szczegolności chodzi mi o:
      > - ilość RAM
      > - prędkość procesora
      > - parametry karty graficznej (np. 4MB czy wiecej)
      > Bede wdzieczy za odpowiedz...

Mialem Cel300@450, 192 MB Ramu i Voodoo Banshee 16 MB i ogladalem filmy divx
      kodowane w rozdzielczosciach od 512 na cos do 768 na cos (nie pamietam ile jest
      to cos), a wiec dobra jakosc. Przy przeskalowaniu do 1024 na 768 mialem procek
      zajety w granicach 60-70% przy filmach w rozdzielczosci blizszej tej dolnej
      granicy. Czym wyzsza rozdzielczosc oryginalna filmu tym blizej bylem granicy
      100%, gdzie filmy zaczynaja sie ciac. "Glupi i glupszy" mialem chyba w
      rodzielczosci 768 na cos i to bylo absolutnie na granicy plynnego odtwarzania.
      Mozna sobie jednak pomoc poprzez ingerencje we wlasnosci odtwarzania. Np. w
      Besplayerze wchodzisz we "wlasnosci" i masz dostep do opcji dekodowania dzwieku
      (przewaznie mp3) i obrazu (divx). Obnizajac jakosc dekodowania mozna troche
      obnizyc prog. W plynne odtwarzanie dobrej jakosci filmow divx (w wysokiej
      rozdzielczosci) na sprzecie typu AMD K6 300 nigdy nie uwierze.
      • Gość: yasny Re: DIV-x wymagania minimalne IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 12.11.02, 19:10
        AMD K6 300 ? czlowieku ty chyba nie wiesz co piszesz
        ja mialem AMD K6 400 i o ogladaniu filmow nie bylo mowy ...
        • Gość: Vaterland Re: DIV-x wymagania minimalne IP: *.cc.strath.ac.uk / *.mansci.strath.ac.uk 13.11.02, 11:26
          Gość portalu: yasny napisał(a):

> AMD K6 300 ? czlowieku ty chyba nie wiesz co piszesz
          > ja mialem AMD K6 400 i o ogladaniu filmow nie bylo mowy ...

Przeciez napisalem ze nie da sie na nim ogladac. Skoro mowisz, ze nawet na 400
          nie pojdzie to na 300 chyba tym bardziej.
          • yasny Re: DIV-x wymagania minimalne 13.11.02, 19:06
            Gość portalu: Vaterland napisał(a):

> Gość portalu: yasny napisał(a):
            >
            > > AMD K6 300 ? czlowieku ty chyba nie wiesz co piszesz
            > > ja mialem AMD K6 400 i o ogladaniu filmow nie bylo mowy ...
            >
            > Przeciez napisalem ze nie da sie na nim ogladac. Skoro mowisz, ze nawet na 400
            > nie pojdzie to na 300 chyba tym bardziej.

w zlym miejscu mi sie kliknelo, uwaga miala byc do wczesniejszego forumowicza ;)
            nie bierz sobie mojej pomylki do serca vaterland ;)
    • Gość: zz Re: DIV-x wymagania minimalne IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 12.11.02, 22:02
      Granica od której zależy czy będą problemy z divx czy
      nie to może być procesor 460 MHz a ponizej wszystko
      może się już chrzanić .
      • Gość: jakitaki Re: DIV-x wymagania minimalne IP: 80.48.252.* 13.11.02, 09:12
        moze sie chrzanic acz nie musi nie kazdy film sie wtedy da obejrzec, ale jak
        pokombinujesz to spora czasc tak, glownie we wlasciwosciach
    • Gość: zdzichu Re: DIV-x wymagania minimalne IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.11.02, 11:07
      Gość portalu: ww napisał(a):

> Mam takie oto pytanie: Jakie powinny byc m i n i m a l n e wymagania
      > sprzetowe aby moc bez problemu (bez skakania klatek) odtwarzac filmy DIV-x w
      > rozdzielczosci 1024x768? W szczegolności chodzi mi o:
      > - ilość RAM
      > - prędkość procesora
      > - parametry karty graficznej (np. 4MB czy wiecej)
      obudowa 450x450x180 płyta w standarcie atx lub at moze byc micrATX ilośc ramu jak najwiecej jak sie da to włóż 4 kośći procesor kwadratowy lub prostokatny karta graficzna na zielonym laminacie ostatecznie na brązowym
    • Gość: zdzichu Re: DIV-x wymagania minimalne IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 13.11.02, 11:22
      co ma wspulnego rozdzielczosc przeciez filmy w divx pakuje sie w rozdzielczościach mniejszych niż 800x600 a jake minimalne wymagania to trudno powiedziec
      widzialem komputer na cel 366 i płycie Aopen i nie mial problemów z odtwarzaniem filmów a taki sam zestaw ale n płycie pcchips juz klaci jak diabli
      wiec do divx dobra płyta głowna a karta nawet 2Mb s3 virge bo na takiej testowałem a ramu no tak zeby system sie uruchomił nawet 32MB a dysk bez różnicy tylko zeby kopiowanie filmu nie trwalo wiecej niz on trwa a co do predkości procesora uwazam ze wiecej niz 366 bedzie dobrze
      • Gość: Vaterland Re: DIV-x wymagania minimalne IP: *.cc.strath.ac.uk / *.mansci.strath.ac.uk 13.11.02, 11:33
        Gość portalu: zdzichu napisał(a):

> co ma wspulnego rozdzielczosc przeciez filmy w divx pakuje sie w
        rozdzielczości
        > ach mniejszych niż 800x600 a jake minimalne wymagania to trudno powiedziec
        > widzialem komputer na cel 366 i płycie Aopen i nie mial problemów z
        odtwarzanie
        > m filmów a taki sam zestaw ale n płycie pcchips juz klaci jak diabli
        > wiec do divx dobra płyta głowna a karta nawet 2Mb s3 virge bo na takiej
        testowa
        > łem a ramu no tak zeby system sie uruchomił nawet 32MB a dysk bez różnicy
        tylko
        > zeby kopiowanie filmu nie trwalo wiecej niz on trwa a co do predkości
        procesor
        > a uwazam ze wiecej niz 366 bedzie dobrze

Co ma wpOlnego rozdzielczosc? Ja ci powiem co ma - przeskalowany obraz musi
        zmiescic sie w pamieci - wieksza rozdzielczosc, wiecej zajetej pamiecie. Koles
        ma Durona 800, 448 MB ramu i TNT 2 32MB. Film, ktory chodzi zarypiscie na
        1024*768 i zajmuje najwyzej 30% tnie sie jak jasna cholera w rozdzielczosci
        1280*1024. Rozdzielczosc ekranu ma podobny wplyw jak rozdzielczosc filmu.
        Gdzies po drodze jest waskie gradlo, przypuszczalnie ramka nie miesci sie w
        pamieci karty graficznej i ta przerzuca obraz do pamieci komputera a to juz
        jest kicha.
    • da.killa Re: DIV-x wymagania minimalne 13.11.02, 13:23
      Co prawda 800x600, ale widziałem płynnie chodzące divixy
      na cel366, 32mb, tnt2 m64 i jakiś strasznie syfiasty
      powolny dysk (a jaka hałasuje!)
      • Gość: noras Re: DIV-x wymagania minimalne IP: sunserver:* / 212.244.59.* 14.11.02, 19:03
        Kiedyś już to pisałem, ale się powtórzę:
        miałem taki zestaw: Płyta PCChips M726, Celeron 333@375, 32 MB RAM, 4 MB Riva
        128 i dysk 15GB IBM (transfer ok. 16 MB/s) i divix-y chodziły płynnie (ale na
        granicy płynności).
        Dołożenie RAM-u i zmiana grafiki (na Voodoo 3 3000) nie zmieniły wiele.
        Przy FSB 66 MHz (czyli celeron 333) szarpie bardzo - więc myślę, że tu idzie
        przede wszystkim o procka. O AMD szczególnie K6 mam jak najgorszą opinię
        (najbardziej problemiaste komputery w pracy to właśnie AMD K6) - K6 450 na moje
        oko nie dorównuje Cel. 400 - może w benchmarkach jest inaczej, ale kto używa
        komputera tylko do benchmarków??
        Spróbuj podkręcić to co masz, może się coś uda, podniesienie FSB= szybsza praca
        CPU, grafiki, RAM-u, dysku - ogólnie wszystkiego.
    • Gość: szeroki Re: DIV-x wymagania minimalne IP: *.com.pl / 10.0.9.* 14.11.02, 21:21
      Ja miałem:
      -Celeron 400
      -128MB RAM
      -8MB grafiki
      i działało w 100%
      • franzmaurer Re: DIV-x wymagania minimalne 14.11.02, 22:43
        Gość portalu: szeroki napisał(a):

> Ja miałem:
        > -Celeron 400
        > -128MB RAM
        > -8MB grafiki

Mialem do niedawna Celeronka 400 + 64MB RAM + S3Virge - tez chodzilo ok ale w
        zaleznosci od filmu - dluzsze filmy maja mniejszy bitrate, calosc jest z
        koniecznosci bardziej upakowana i jest mniej do renderowania.
        Na zestawie jw. filmy w wersjach na 2CD zazwyczaj sie rwaly :((( - po prostu
        dobra kopia ma wglednie duzy bitrate i C 400 nie za bardzo podola temu zadaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka