Dodaj do ulubionych

KUPIĘ TYLKO CO???????

IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.11.02, 01:01
Niestety mój staruszek stracił cierpliwość i wymyśla jakies błędy związane
z ....... DLL, zamyka mi strony, dlatego postanowiłam kupić coś nowego :)))))
Stąd moja prosba, pomóżcie mi skonfigurować jakiś niby ;) komputer bo za
3000 zł raczej o komputerze pełną gębą nie ma co marzyć. Nie stać mnie na
wiecej, jestem rencistką a internet jest dla mnie oknem na świat, dlatego
jeśli to możliwe podpowiedzcie o co mam się pytać w sklepie. Przy
konfiguracji proszę nie zapomnieć o modemie :))))))))))
Z góry za okazaną pomoc dziękuję !!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: marsjasz Re: dlaczego? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 03:30
      proponuje zostac przy starym, ja nie kupilem komputera od 5 lat i calkiem niezle sie trzyma moj staruszek
    • Gość: Doki Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.51-136-217.adsl.skynet.be 18.11.02, 09:25
      Masz niepowtarzalna okazje przesiasc sie na iMACa. Wykorzystaj ja!
    • Gość: zdzichu Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 09:28
      do netu nie trzeba szybkich komputerów.Ale jak chcesz do 3000 komputer to proponuje taki zestaw płyta gigabyte GA 7VA -420zł procesor AMD 1700BOX 410zł 256MB ddr 333 kingston 370zł obudowa long 150zł (300W)stacje dyskietek przełożysz ze starego komputera Segate Baracuda IV 40GB -440 zł cd-rom 100 zł i do tego jakiś 17" monitor a i karta grafiki jakiś GeForce MX440 64MB DDR za jakięś 300 zł możesz kupić w internecie www.age.pl lub www.komputronik.pl
    • Gość: zielona Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 18.11.02, 11:43
      Do Marsjasza : Mój ma niestety 7 latek:(((( nie wymieniałabym gdyby nie błędy z
      DLL.
      Do Doku: Pewnie nie zwróciłeś uwagi na mój nick, który odzwierciedla moją
      faktyczną wiedzę o komputerach:)))))) Niestety nie mogę pozwolić sobie na kursy
      bo wózek inwalidzki skutecznie ogranicza pole manewru:))))))
      Do Zdzicha: Stacja dyskietek jest skopana, muszę kupić nową :((( ale za to mam
      już monitor ;))))nie wiem czy dobry jakiś samsung 755 DFX czy muszę go
      zmienić????? no i zapomniałeś o modemie :((((((((
      Najważniejsze, nie mogę kupować części jedyne co mogę to zadzwonić do sklepu
      żeby mi skonfigurowali jakieś cacko i dostarczyli dlatego proszę znawców w tym
      temacie o pomoc z czego najlepiej mają to złożyć:))))))) oczywiście
      ograniczając pole manewru kwotą, którą mogę na to przeznaczyć.
      • Gość: Doki Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.51-136-217.adsl.skynet.be 18.11.02, 12:13
        Gość portalu: zielona napisał(a):

> Do Marsjasza : Mój ma niestety 7 latek:(((( nie wymieniałabym gdyby nie błędy z
        >
        > DLL.

Zacytuje pewnego fachowca:
        "Those things that you can hit with a hammer (not advised) are called hardware. Those instructions and code you can only curse at, are called software."
        Twoj problem lezy w software. Zmiana komputera pomoze, bo software bedzie zainstalowany na nowo, ale to zbyt radykalne lekarstwo, cos jak leczenie bolu glowy przez jej obciecie.

> Do Doku: Pewnie nie zwróciłeś uwagi na mój nick, który odzwierciedla moją
        > faktyczną wiedzę o komputerach:)))))) Niestety nie mogę pozwolić sobie na kursy
        > bo wózek inwalidzki skutecznie ogranicza pole manewru:))))))

Do Macintosha zadne kursy nie sa potrzebne. Wyjmujesz z pudelka, podlaczasz kabelki (a kazdy z nich pasuje tylko tam, gdzie powinien) i juz. Dlatego wlasnie proponuje Maca. Minimum klopotu, maximum pozytku.

> Najważniejsze, nie mogę kupować części jedyne co mogę to zadzwonić do sklepu
        > żeby mi skonfigurowali jakieś cacko i dostarczyli dlatego proszę znawców w tym
        > temacie o pomoc z czego najlepiej mają to złożyć:))))))) oczywiście
        > ograniczając pole manewru kwotą, którą mogę na to przeznaczyć.

Dzwonisz do sklepu z Macami i wybierasz jeden z trzech modeli Imaca. Wszystko. Polecam!
        • makryba Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? 18.11.02, 12:16
          tylko najtańszy iMac kosztuje gruuubo ponad 3 tysiące.
          • Gość: Doki Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.51-136-217.adsl.skynet.be 18.11.02, 12:35
            Rzeczywiscie.
            The Apple store Belgium podaje (ceny z VATem):
            iMac od 1572 euro.
            eMac: od 1451 euro.
            iBook: od 1330 euro.
            Tylko ze to jest cena "all inclusive": sporo oprogramowania, no i gdyby chciec kupic tak wyposazonego peceta, to tez by tyle kosztowal.
      • franzmaurer Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? 18.11.02, 12:19
        Gość portalu: zielona napisał(a):

> Mój ma niestety 7 latek:(((( nie wymieniałabym gdyby nie błędy z DLL.
        DLL to bledy zwiazane obsluga bibliotek windowsa
        Moze po prostu przeinstaluj windowsa - jezeli komputer ma 7 lat
        to pewnie jest to cos klasy Pentium 166 + 16 RAM...
        Do stron mozesz np uzywac mniej pamieciozernych programow - Opera jest
        rewelacyjna - polecam

> temacie o pomoc z czego najlepiej mają to złożyć:))))))) oczywiście
        > ograniczając pole manewru kwotą, którą mogę na to przeznaczyć.

Za 3000 mozesz skonfigurowac juz niezla bestie typu Pentium 4 ale jezeli
        korzystasz glownie ze stron to nie ma takiej potrzeby.

W konkretnym przypadku moze lepiej poszukac czegos przez ogloszenie??
        Ja sie ostatnio pozbylem kompjuterka na celeronie 500 + 256 RAM + nagrywarka
        za 1000 zlotych :))
        Do samego internetu wystarcza absolutnie ze sporym zapasem...
        W sklepie wcisna Ci na maxa bo "takie sa trendy" - jezeli to ma byc 'maszyna do
        pisania z poczta i Internetem' to zestaw jw. wystarczy.
        • Gość: zdzichu Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 14:13
          No do tego zestawu co wyzej proponowałem stacja dyskietek 35zł a moden PCI od
          60 do 100zł a monitor wsam raz do tego zestawu Nie kupuj Mac bo go w
          przyszłósci nie rozbudujesz tak jak PC i w polsce ciezko z oprogramowaniem do
          mac(do netu mozesz kupic tansza karte grafiki i dysk np segate U5 i procesor
          chodzby durona)
          • Gość: Doki Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.51-136-217.adsl.skynet.be 18.11.02, 14:25
            Gość portalu: zdzichu napisał(a):

Nie kupuj Mac bo go w
            > przyszłósci nie rozbudujesz tak jak PC

Zdaje sie, ze "zielona" jest zielona i nie ma zamiaru niczego rozbudowywac, wiec ten argument jest pusty.

i w polsce ciezko z oprogramowaniem do
            > mac

Alez wszystko, co potrzebne, jest zapakowane razem z komputerem.
            • Gość: zdzichu Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 17:37
              doki wiesz ile kosztuje € a ile maja kasy emeryci? wiec jak mac kosztyje 1200€
              to przerasta możliwości finansowe zielonej a ja jej polecam kompa za max 600€ a
              do pc są darmowe oprogramowania za które nie musi płacić np openoffice według
              mnie najłatwiejszy program biurowy (anie office xp któy kosztuje zaleazy od
              wersji 200-700€)A mac polecam tylko do obróbki grafiki i do składania
              textu.Czego zielona nie będzie robić
              • Gość: Doki Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.51-136-217.adsl.skynet.be 18.11.02, 22:32

> doki wiesz ile kosztuje ?

Wiem, przeciez czytam "Gazete"

> a ile maja kasy emeryci?

Bardzo roznie maja, ale co to ma do rzeczyn czy zielona to emerytka? Wiemy tylko, ze porusza sie na wozku.

wiec jak mac kosztyje
                > 1200?
                > to przerasta możliwości finansowe zielonej

Tego nie wiemy, chociaz ona sama cos takiego sugerowala.

a ja jej polecam kompa za max 600
                > 364;

Z ktorym bedzie miala zawracanie glowy, jak z kazdym pecetem, zreszta juz teraz ma zawracanie glowy, inaczen nie pytalaby na forum.

> do pc są darmowe oprogramowania za które nie musi płacić np openoffice według
                > mnie najłatwiejszy program biurowy

Ktory jednak ma klopoty z kompatybilnoscia z MS Office, co ma znaczenie gdy musisz przygotowac np prezentacje, artykul do publikacji itp. Wiem, bo to przerabialem. Ale to dygresja.

A mac polecam tylko do obróbki grafiki i do składania
                > textu.

I tu tkwi nieporozumienie. Do takich zadan sluzy PowerMac G4, a nie iMac, ktory jest typowym komputerem dla uzytkownika, ze swietnym designem, wysoka jakoscia wykonania i bajecznie prosta obsluga.
                • Gość: zdzichu Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 10:10
                  Ja sie nie upieram ze mac jest zły ale drogi. Zielona wyra źnie napisała max 3000 zł Więć polecam jej najlepsze części do tego komputera i niebędzie z nimi miałą problemu.Jak zauważyłeś jej komputer zaczął sie psuć po 7 latach użytkoweania (tyle lat użytkowania życze MAC-owi)A to ze openOffice nie kontatybilny z office szanownego microsoftu to nie wina openoffica.(wkoncu kody żródłowe microsoftu są tajne).Peceta byle łepek z osiedla skonfiguruje a mac-a?
                  • Gość: Doki to juz poboczna dyskusja. IP: *.51-136-217.adsl.skynet.be 19.11.02, 10:26

> Ja sie nie upieram ze mac jest zły ale drogi.

Jest troche drozszy, ale co za jazda! No i lepiej wykonany, estetyczniejszy, stabilniejszy, po prostu lepszy. Jakosc kosztuje.

Zielona wyra źnie napisała max 30
                    > 00 zł Więć polecam jej najlepsze części do tego komputera i niebędzie z nimi mi
                    > ałą problemu.Jak zauważyłeś jej komputer zaczął sie psuć po 7 latach użytkowean
                    > ia (tyle lat użytkowania życze MAC-owi)A to ze openOffice nie kontatybilny z of
                    > fice szanownego microsoftu to nie wina openoffica.(wkoncu kody żródłowe microso
                    > ftu są tajne).Peceta byle łepek z osiedla skonfiguruje a mac-a?
                  • Gość: Doki Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.51-136-217.adsl.skynet.be 19.11.02, 10:31

> Ja sie nie upieram ze mac jest zły ale drogi.

Jest troche drozszy, ale co za jazda! No i lepiej wykonany, estetyczniejszy, stabilniejszy, po prostu lepszy. Jakosc kosztuje.

Zielona wyra źnie napisała max 30
                    > 00 zł Więć polecam jej najlepsze części do tego komputera i niebędzie z nimi mi
                    > ałą problemu.

Z kazdym pecetem sa problemy.

Jak zauważyłeś jej komputer zaczął sie psuć po 7 latach użytkowean
                    > ia (tyle lat użytkowania życze MAC-owi)

Maki sa trwalsze od pecetow. Jeszcze 2 lata temu pracowalem na oryginalnym Apple II c z 1984 roku. Rozwiazania wtedy przyjete przez Apple byly nadal nowoczesne.

A to ze openOffice nie kontatybilny z of
                    > fice szanownego microsoftu to nie wina openoffica.

Oczywiscie, ze nie. Poniewaz jednak to MS Office jest de facto standardem (zajrzyj na strone instrukcji dla autorow dowolnego czasopisma: prosza o nadsylanie artykulow w formacie Worda, pojedz na konferencje: jesli Twoja prezentacja jest w Power Poincie: no problem), trzeba z tym zyc.

>Peceta byle łepek z osiedla skonfiguruje a mac-a?

A mac konfiguruje sie sam. Mac jest w kazdym calu bardziej przyjazny uzytkownikowi. Powiedzmy, ze w temacie przyjaznosci niewtajemniczonemu uzytkownikowi
                    • Gość: Doki trzecia proba wyslania calosci IP: *.51-136-217.adsl.skynet.be 19.11.02, 10:32
                      Gość portalu: Doki napisał(a):

> Gość portalu: zdzichu napisał(a):
                      >
                      > > Ja sie nie upieram ze mac jest zły ale drogi.
                      >
                      > Jest troche drozszy, ale co za jazda! No i lepiej wykonany, estetyczniejszy, st
                      > abilniejszy, po prostu lepszy. Jakosc kosztuje.
                      >
                      > Zielona wyra źnie napisała max 30
                      > > 00 zł Więć polecam jej najlepsze części do tego komputera i niebędzie z ni
                      > mi mi
                      > > ałą problemu.
                      >
                      > Z kazdym pecetem sa problemy.
                      >
                      > Jak zauważyłeś jej komputer zaczął sie psuć po 7 latach użytkowean
                      > > ia (tyle lat użytkowania życze MAC-owi)
                      >
                      > Maki sa trwalsze od pecetow. Jeszcze 2 lata temu pracowalem na oryginalnym Appl
                      > e II c z 1984 roku. Rozwiazania wtedy przyjete przez Apple byly nadal nowoczesn
                      > e.
                      >
                      > A to ze openOffice nie kontatybilny z of
                      > > fice szanownego microsoftu to nie wina openoffica.
                      >
                      > Oczywiscie, ze nie. Poniewaz jednak to MS Office jest de facto standardem (zajr
                      > zyj na strone instrukcji dla autorow dowolnego czasopisma: prosza o nadsylanie
                      > artykulow w formacie Worda, pojedz na konferencje: jesli Twoja prezentacja jest
                      > w Power Poincie: no problem), trzeba z tym zyc.
                      >
                      > >Peceta byle łepek z osiedla skonfiguruje a mac-a?
                      >
                      > A mac konfiguruje sie sam. Mac jest w kazdym calu bardziej przyjazny uzytkownik
                      > owi. Powiedzmy, ze w temacie przyjaznosci niewtajemniczonemu uzytkownikowi Mac tak sie ma do Windowsow jak windowsy do Linuxa
      • Gość: marsjasz Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.02, 00:03
        opera + 486 sprawdza sie calkiem niezle
        wlasnie testuje :)
    • Gość: Vaterland Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.cc.strath.ac.uk / *.mansci.strath.ac.uk 19.11.02, 10:59
      Jezeli upierasz sie przy nowym kompie, a nie reinstalacji systemu (chociaz w
      przypadku tak starego komputera bedzie mu sie juz tylko pogarszalo) to ja
      proponuje taki zestaw w firmie Proline - www.proline.com.pl:
      1) procesor AMD XP 1700+ : 265
      2) plyta glowna Gigabyte Ga-7va Kt400/333 AGP8x : 405
      3) pamiec DDRAM 256MB 2700 Pc333 : 349
      4) obudowa (niech chlopaki z proline cos poleca, bo dla Ciebie bardzo dobra,
      czyli drozsza obudowa jak modecom fine II nie jest potrzebna) : okolo 140
      5) wentylator na procesor Super Silent 2500 Ball (artic Cooling) bardzo cichy :
      55
      6) twardy dysk Seagate 40GB UDMA100 7200 Obr. (3 Lata) Barracuda IV : 429
      7) karta graficzna Gainward Gf4 440 OEM TV-Out : 355 (albo wez jeszcze tansza)
      8) modem Zoltrix Sagitta PCI Wew. 56k : 145 (jeden z drozszych albo bardzo
      dobry)
      9) ewentualna karta muzyczna Sound Blaster Live Player 5.1 : 139

razem : 2282 (z karta dzwiekowa), 2143 (bez karty dzwiekowej)
      Proline zlozy i wysle do Ciebie. Jesli kupisz troche drozszy wentylator za 89zl
      to transport za darmo, w przeciwnym wypadku kosztuje to chyba 20 zl. I na
      koniec cos czego nauczylem sie dopiero w Szkocji - uzywanie legalnych
      programow :). System Windows XP home edition : 415. Ja bym sie zastanowil nad
      kupnem tego systemu... To tyle.
    • Gość: ben Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: proxy / *.radio.com.pl 19.11.02, 12:21
      przede wszystkim wejdź na stronę www.wgk.waw.pl i sprawdź najnowsze ceny na
      giełdzie komputerowej (to najlepszy sposób, żeby nikt Cię później nie wykiwał).
      W jakim mieszkasz mieście? Jeśli w warszawie, to mogę Ci da parę sprzedawców
      nie-złodziei ;)
      Do czego potrzebujesz komputera? Jeśli do internetu/pisania itd, to nie wywalaj
      pieniędzy na takie głupoty, jak karta graficzna za 500zł!
      oto moja propozycja:
      -procesor AMD Duron 1,3 GHz (190zł)
      -płyta główna firmy ECS (280zł), z wbudowaną kartą muzyczną
      (jescze lepiej, jesli zapytasz sprzedawcę, czy ma płytę z wbudowanymi: kartą
      graficzną, muzyczną, a może nawet modemem- wychodzi taniej, niż kupowanie
      wszystkiego oddzielnie)
      -jeśli karta graficzna ma byc oddzielnie, to kup najtańszą na giełdzie
      komputerowej (poproś kogoś-nie musi byc fachowcem-ma kupic "karte S3 Virge, na
      PCI za 25-30zł) -taka karta W ZUPELNOSCI wystarczy, chyba, ze chcesz grac w
      najnowsze gry.
      -dysk twardy Seagate Barracuda 40 gigabajtów (430zł) -cichy, szybki i niezawodny
      -CD-ROM ze starego komputera (jesli był), ale proponuje "zaszalec" i kupic
      połączenie nagrywarki CD z odtwarzaczem DVD (360-450zł). Bedziesz mogła
      nagrywac muzykę ściągniętą z Internetu i oglądac filmy na DVD (super sprawa:)
      -nie daj się naciągnąc na modem droższy, niż 60-70zł! (zoltrix scorpius
      wystarczy)
      -mysz i klawiatura oczywiscie ze starego komputera. Obudowa- niestety nie. Nie
      daj się naciągnąc na droższą, niz 110-130zł
      Masz więcej pytań- napisz: zdaleka@hotmail.com
      Pa Pa!
      • Gość: ben Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: proxy / *.radio.com.pl 19.11.02, 12:25
        zapomniałem o pamięci: ostatnio są STRASZNIE DROGIE. Nie kupuj więcej, niż 128
        MB- pamiętaj,że jak stanieją, to możesz dokupic kolejną kostkę pamięci.
        -zapytaj o "płytę pod Durona, do której można włożyc zwykłe SDRamy, a nie DDR-
        y (to ważne! porównaj sobie ceny na www.wgk.waw.pl_
      • Gość: Vaterland Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.cc.strath.ac.uk / *.mansci.strath.ac.uk 19.11.02, 13:20
        Za przeproszeniem, ale to jest chlam, a nie komputer. Poleganie na najtanszych
        czesciach to najwiekszy blad jaki mozna zrobic. Ja nie wiem jak on by mial
        chodzic stabilnie majac za podstawe plyte ECS, firma ktora za czasow 486
        montowala puste imitacje pamieci cache.
        • Gość: ben Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: proxy / *.radio.com.pl 19.11.02, 14:04
          widzę, że masz informacje z czasów 486-ek! ECS na chipsecie SIS jest BARDZO
          stabilna!
          oto fragment recenzji z www.tomshardware.pl :

"Tym razem Elitegroups zbiera mnóstwo pochwał. Przede wszystkim, wykazali się
          odwagą, pierwsi wypuszczając swoją płytę SiS 735. Po drugie, z płyty będzie
          zadowolona ogromna większość użytkowników, dzięki oferowanym funkcjom - nawet
          mimo, iż zarówno SiS, jak i ECS uważają tę płytę za low-endowy produkt. Po
          trzecie, K7S5A cechuje się zarówno doskonałą wydajnością, jak i stabilnością,
          co jest warunkiem koniecznym dla produktu, chcącego uzyskać wysokie noty. "

no i co mądralo? używam tej płyty zawodowo do nieliniowego montażu wideo, a
          tam , jak wiadomo, stabilnośc się bardzo liczy.
          Jeśli TY walisz godzinami w quake'a, to nie znaczy, że musisz rencistce polecac
          geforce4 4600! zastanów się!
          • Gość: Vaterland Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.cc.strath.ac.uk / *.mansci.strath.ac.uk 19.11.02, 16:00
            No, jak uzywasz taka super plyte do montazu nieliniowego to gratulacje. Nic,
            tylko pozazdroscic odwagi. To, ze Tom dostal dobry egzemplarz to nie oznacza,
            ze jest to dobry producent. Statystycznie uzytkownik przejedzie sie na tej
            firmie czesciej niz na Asusie. Z reszta, rob co uwazasz...
    • Gość: zdzichu Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 19.11.02, 19:24
      jak by ECS produkował płyte na chipsecie VIA kt 400 to bym tą płytą polecił ale nie produkuje to polecam gigabyte.Ja złożyłem kilka kompów na tej płycie i uzywam płyty tej firmy i nie mam problemu.Ciekawe dlaczego ci co płyt tej firmy na oczy nie widzieli mówią żę złom a ci co mają jakoś NIE NARZEKAJĄ na ECS
      • Gość: Pri ECS IP: mieszko.pl.u* 20.11.02, 07:25
        Sprawa jest prosta.
        Jesli znasz kogos kto "produkuje" wiecej niz kilka kompow.
        Powiedzmy jakies 10 kompow dziennie i w przypadku plyt glownych zwroty zdarzaja
        sie wlasciwie tylko w przypadku ECS'ow, 5 plyt na kazde sprzedane 50. TO chyba
        jasne jest ze cos z tymi plytami jest niewporzadku prawda?
    • Gość: Pri Mac'i lepsze - PC'ty w zasiegu ludzi.... : ( IP: mieszko.pl.u* 20.11.02, 08:05
      Droga Zielona (a moze -o albo -ko? :P), jak widzisz po postach powyzej
      wybor masz ogromny od AMD po INTELA, od ECS (sic!) po ASUSUA i przede wszystkim
      od zloma znaczy PC'ta po APPLE'a.
      Jesli chodzi o ten ostatni dylemat to problemem jest tu tylko kwestia
      finansowa. Nie ma sie co oszukiwac, blaszaki w zaden sposob nie sa w stanie
      dorownac Mac'om. Komfortem pracy, wyposazeniem, oprogramowaniem jak i estetyka
      bija na glowe PC'ty.
      W mojej poprzedniej "pracy" mialem okazje byc na szkoleniu prowadzonym
      przez pana z APPLE Europe i zaraz po nim bylo szkolenie prowadzone przez pana z
      INTELA. Pan z Apple mial ze soba Power Booka i MacOSX. Podlaczyl do niego
      kamere cyfrowa, zgrywal i kompresowal "w locie" obraz z niej, puscil mp3, a na
      nagrywarce nagrywal jakies glupoty i dzialo sie to wszystko "NA RAZ" i nic sie
      nie powiesilo, nie wysypalo, nie zepsulo... Cale potrzebne oprogramoanie
      otrzymuje sie wraz z komputerem. Pozniej pan z INTELA, przekonywal nas, jakie
      to ich procki sa super ah i och, tyle ze na pierwszej prezentacji "swietny"
      blaszak (PIV 1.8, 1 GB RIMM, wszystko INTEL) posypal sie - i d....a wyszla nie
      prezentacja. Pozniej zaczal mowic jak to intel dazy do tego aby ich sprzet
      byl "centrum cyfrowego swiata" jak to ladnie zauwazyl jeden z kolegow - czyli
      to co apple ma juz od 10 lat... Gosciu sie prawie obrazil...khie khie.
      Cooz, pisze bez sensu a mialem powiedziec co kupic. Najlepiej Mac'a -
      ale... wiadomo, "kasa bubu". W przypadku PC'ta, IMHO zastanow sie co bedziesz
      robic, jesli najwaznieszy jest internet + edycja tekstow itp. Raczej nie ma
      sensu pchac sie w gieFORSA (czyli Forsa w g....o wrzucona) i inne takie cuda.
      Najwazniesze to DOBRA PLYTA i DOBRY PROCESOR (nie koniecznie super szybki),
      ktos napisal ze pamieci sa drogie - BZDURA. za 100 zl mozna miec 256 MB
      SDRAM'ow - a po co ci DDRAM'y? IE chodzi na nich lepiej? BZDURA. Na sdramach
      mozesz sporo zaoszczedzic a wartosc uzytkowa dla Ciebie sie nie zmieni, problem
      jest taki ze 95% "skladaczy" nie jest w stanie sprzedac Ci naprawde DOBREGO
      sprzetu - po prostu nie sa w stanie przetestowac kazdego komponentu
      - sa w stanie to zrobic DELL, HP, IBM ... itp - ale ich ceny zblizaja sie do
      Mac'ow a wartosc uzytkowa znacznie nizsza... Masz dylemat, powazny, wedlug
      mnie, pomyslec powinnas nad Maciem jesli zas cena jest nie do przeskoczenia,
      kup PC'ta ale komponenty raczej Asus niz ECS, pamiec SDRAM a nie DDRAM, grafika
      na plycie albo jakies proste ATI, procek dowolny choc intel wydaje sie
      stabilnieszy w pracy, ktos napisal ze klawiature i myszke ze starego - IDIOTA -
      raz ze standardy sie nie zgadzaja, dwa ze wygodna klawiatura i mysz to
      podstawa - OEM'owy Logitech bedzie na miejscu jak najbardziej, monitor? hmm
      lepiej nowa 17'nastka. dysk - najwazniejsze zeby mial 3 lata gwarancji jaki?
      wszystko jedno - paradoksalnie polecalbym Szajsunga dlaczego? Cena dobra, a
      awaryjnosc stosunkowo mala - wyliczenie z poprzedniej firmy - Samsungi padaly
      co 50, maxtory co 10, a seagaty co 30.
      Mylse ze spokojnie zmiescisz sie w 3000, i mozesz kupic naprawde niezly (jak na
      zloma) sprzet. Powodzenia

Duzo i bezsensu.
    • Gość: zdzichu Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 10:19
      na moim sprzęcie (PC) wypalam płytke i jednocześnie gram w gta III a system mi sie od 6 miesiecy nie wysypał(tyle mam nowy dysk)a za 1500? mozna złożyc kompa z panelem LCD i obódową której nawet mac pozazdrości i dodatkowo dyski w macierzy raid.(jezeli chodzi o wygląd)Ludzie wy zyjecie w czasach kiedy pc byly w prostokątnych białych obódowach.A firmowe częsci renomowanych producentów będą i muszą ze sobą współgrać po to są standardy (normy) i nikt mi nie powie z pamięć kingstona nie bedzie działac stabilnie na gigabycie z dyskiem segate i krtą g4 lub ati 9000pro.A płyty na SD-ram
      to trzeba sie troche cofnąć wstecz bo jak mi sie zdaje już nikt ich nie produkuje opróćz ECS.
      • Gość: Pri Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: mieszko.pl.u* 20.11.02, 10:37

> na moim sprzęcie (PC) wypalam płytke i jednocześnie gram w gta III
        Chcialbym to zobaczyc. Naprawde.

> a system mi sie od 6 miesiecy nie wysypał(tyle mam nowy dysk)
        Chwalisz sie czy zalisz? Powiedz ile, albo nie. Powiedz co masz w srodku.

>a za 1500? mozna złożyc kompa z panelem LCD i obódową której nawet mac
        >pozazdrości i dodatkowo dyski w macierzy raid.
        Mu mowimy o zlotowkach, ty o funtach szterlingach - to sie nie liczy.
        A na powaznie to o jakiej walucie ty mowisz?????
        > (jezeli chodzi o wygląd)Ludzie wy zyjecie w czasach kiedy pc byly w pro
        > stokątnych białych obódowach.
        Wiesz, nie kazdy chce 2000zl na obudwe wywalic. Sorry.

>A firmowe częsci renomowanych producentów będą i muszą ze sobą współgrać po to
        > są standardy (normy) i nikt mi nie powie z pamięć
        > kingstona nie bedzie działac stabilnie na gigabycie z dyskiem segate i krtą
        > g4 lub ati 9000pro.
        Swietnie. Tylko porownaj sobie ceny. A pozatym, mam w przyklad w tej chwili
        pracy, firmowy DELL (piekny wszystko na INTEL'u) a nie dziala na nim 128 SDRAM
        z Kingstona. A INFINEON dziala.... tadddam!

> A płyty na SD-ram
        > to trzeba sie troche cofnąć wstecz bo jak mi sie zdaje już nikt ich nie
        > produku je opróćz ECS.
        Wystarczy poszukac.
        • Gość: zdzichu Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 10:55
          ja mówie o euro u mnie wyświetla ten znaczek ????? a u ciebie widocznie nie MAc kosztuje 1500 euro a obódowe kupie do max 300zł z zasilaczem bez wiatraków i montowana na zatrzaski bez srób .A co do mojego kompa to mam(ECS K7S5A 128+256MB ram durona 800Mhz i smieszna karte S3 SAVAGE 4PRo 32 MB Nagrywarke 12x10x32 NEC cdrom 52Nec system windows ME).A pamięć kupuje się dedykowaną do płyty głównej(znam gosci którzy kupują pamiec z ECC do płyt które tego nie obsługują i mówia ze to wina pamieci bo inna działa a ta była taka droga i nie działa)(w ramie nie liczy sie tylko MHz i standart ale cykle dostepu do pamięci itp i wstarszych płytach np nowe sdramy nie pujdą bo są budowane na innej zasdzie i komp w dobrym przypadku bedzie widzial polowe pamięci)
          • Gość: Pri Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: mieszko.pl.u* 20.11.02, 11:35
            Nie wyswietla.

>A co do mojego kompa to mam(ECS K7S5A 128+256MB ram durona 800Mhz i smieszna
            >karte S3 SAVAGE 4PRo 32 MB Nagrywarke 12x10x32 NEC cdrom 52Nec system windows
            >ME).
            I dalej uparcie twierdzisz ze chodzi ci GTAIII i Nagrywarka jednoczesnie???
            >A pamięć kupuje się dedykowaną do płyty głównej
            Powaznie?
            >(znam gosci którzy kupują
            >pamiec z ECC do płyt które tego nie obsługują i mówia ze to wina pamieci bo
            >inna działa a ta była taka droga i nie działa)
            To zrozumiale.
            >(w ramie nie liczy sie tylko MHz i standart ale cykle dostepu do pamięci itp i
            > w starszych płytach np nowe sdramy nie pujdą bo są budowane na innej zasdzie
            > i komp w dobrym przypadku bedzie widzial polowe pamięci)
            Ale zes mnie oswiecil....WOW
            A ze smieszniejszych rzeczy to powiem ci ze ta pamiec byla dedykowa dla tego
            DELLA. Proste no nie?
            Aha. I za 300 zl nie kupisz obudowy ladniejszez niz iMac...Choc piekno to rzecz
            wzgledna.
    • Gość: zielona Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 20.11.02, 14:51
      Moi mili :)))))
      Gdybym miała kasę jak jej nie mam :(((( to kupiłabym wszystkie zaproponowane
      konfiguracje, żeby sprawdzić jak działają:))))
      Niestety muszę wybrać jedną, dlatego mam prośbę spróbujcie wspólnymi siłami z
      tych wszystkich propozycji stworzyć jedną, którą byście wszyscy zaaprobowali.
      Jak pisałam mam 3000 zł (wyobraźcie sobie ile musiałam składać mając 337 zł.
      renty :))))), to dlatego mój rzęch ma tyle lat)Do mojego staruszka mam :
      Monitor Samsung SyncMaster 755 DFX, klawiaturę Logitech iTouch 1.83, myszka też
      Samsung optical whell mouse driver ver. 1.05( to jest na dyskietce;). Napiszcie
      czy musi to być zmienione? Wyjaśnie jeszcze do czego mi potrzebny komp.
      Oczywiście najbardziej mi zależy na internecie(kontakty z ludźmi)korzystam z
      Worda, Exela,bawię się power pointem, chciałabym przy okazji przesiadywania
      przed monitorem posłuchać muzyki, ściągnąć MP3( z tego mogę ostatecznie
      zrezygnować :), i to chyba najważniejsze funkcje.
      Dodam, że mój rzęch był formatowany, ale niestety błąd pozostał :(((((
      • Gość: Pri Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: mieszko.pl.u* 20.11.02, 16:12
        Masz swietny monitor. Klawiatura i myszka tez zostaja.
        Hmm.
        HDD SEAGATE 80 GB BARRACUDA IV
        MINT ATI 7000 64MB DDR TV DVI-I
        DVD NAPĘD LG GCC-4320B 32/10/40/D16
        FDD TEAC 1,44MB - 45ZŁ
        OBUDOWA ATX TRACER TRO-505 IVORY
        DDRAM 256 MB PC 266
        PROCESOR INTEL P4 1.8 478/400/512/BOX
        PŁYTA EPOX 4BDAE I845D S478 DDR + DŹWIĘK -
        +/- 2900zl
      • Gość: zdzichu Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 20.11.02, 18:36
        procesor AMD athlonXP 1800BOX 410zł 256MB ddr 333 kingston 370zł obudowa long 150zł (300W)stacje dyskietek 40zł Segate Baracuda IV 6oGB-500 zł LG dvd-rom 210 zł Ati900 64Mb 430zł Modem koło 100zł PCI razem Max 2250zł (100zł drozszy jest athlon 2000);(ostatnio częsci skoczyły do góry a procesory w dół)
        • Gość: Mirek Re: KUPIĘ TYLKO CO??????? IP: *.xlan.pl / 213.195.187.* 20.11.02, 22:18
          Jeżeli zamierza Pani przenieść system operacyjny ze starego komputera to
          proponuję taki zestaw:
          procesor PIV 1.8GHz Northwood BOX 750
          płyta Asus P4S533 500
          pamięć 128 DDR 266Hz Kingston 190
          dysk Seagate Barracuda 40GB 7200 410
          grafika GeForce4 440Tv-out Microstar 350
          napęd LG Combo 32/10/40/16 460
          obudowa 150
          modem 100
          FD 1.44 50
          razem: 2960 zł.
          Jeżeli jednak chciałaby Pani z nowym komputerem kupić także system operacyjny
          (w wersji Oem) to trzeba będzie zmienić platformę na AMD i wtedy proponuję:
          procesor Athlon 2000 XP BOX 520
          płyta MSI KT3 Ultra2 420
          CD-RW LG 48/16/48 280
          Windows XP Home Edition 440
          + jak w poprzednim wariancie- razem: 2910 zł.
          Obie konfiguracje oparte są na solidnych płytach głownych, które umożliwią w
          przyszłości wymianę (za 2-3 lata) procesora lub pamięci.W tej chwili 128 RAMu
          wydaje się być wystarczające dla Pani zastosowań.Można też stary system
          zainstalować na komputerze w wariancie drugim a zaoszczędzone pieniądze
          przeznaczyć np. na drukarkę.
          Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka