Dodaj do ulubionych

problem z kompem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:26
chodzi o to, iz podczas włączania kompa... nic sie nie pokazuje, tylko pali
sie kontrolka dysku(cały czas) na monitorze nic... tak samo jak z
głosniczkiem biosu... zadnego dzwieku. wiecie moze o co chodzi? juz
odłanaczałem wszytki i nic... i czasem komputer wcale sie nie włancza po
nacisnieciu przycisku... chociazby ze jest podłączony do prądu...

jakby co takie problem,y zaczeły sie dziac przy próbie podłaczenia
dodatkowego ramu. inni mi radzili zeby wyciągnąc ten ram... i tak zrobiłem.
ale nic! nadal nie dział... wszsytko po odłanczałem oprócz procka... i nadal
nic! wie ktos moze o co moze chodzic i jak to naprawic?

Płyta to
Kobian KOB KT266A FSX Motherboard (na pudełku napis MERKURY)
prosze o szybką odpowiedz!
Obserwuj wątek
    • gobi03 nic nie widać, nic nie słychać 24.02.06, 22:31
      jak odłączyłeś głośniczek systemowy, to nie dziw się, że nie słychać sygnałów od BIOSu.
      gdyby było podłączone zasilanie płyty głównej, to BIOS musiałby pisnąć na znak, że nie ma pamięci albo karty graficznej... Dla różnych BIOSów są tabele sygnałów POST, to byś wiedział, co mówi.
      Skoro świeci kontrolka dysku, to chyba jest zasilanie płyty sprawne?
      • Gość: grabos Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 22:46
        no niby tak ale głsonicka akurat nie odłanczałem... a płyta własnie nie daje
        zadnych znaków ale sie uruchamia... a poza tym nic wiecej... moze ktos ma jakis
        pomysł?
        • Gość: BS Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 24.02.06, 23:37
          spróbuj wyjąć na jakies pieć minut baterie systemową. To spowoduje uruchomienie
          kompa na parametrach fabrycznych.Jeżeli nie pomoże to sprawdz przewody...czy
          wiatraki sie krecą. To ważne bo jesli nie to znaczy że albo są padniete albo
          nie mają zasilania. A skoro pali sie dysk i nie kracą wentyle to ....coś z
          płytą lub dzxiała zabezpieczenie...tylko jakie to cieżko powiedziec.
          • Gość: grabos Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.06, 23:51
            moze z tą baterią by cos dało... ale teraz nie moge uruchomic kompa... dochodze
            do wniosku ze jak wyłącze nawet na chile liste to pózniej przez jakis czas nie
            mogę włączyć kompa... nie wiem dlaczego. dziwne to... ale zobaczymy jeszcze
            rano... bo ta bateria moze pomoze... a macie jeszcze jakies pomysły?
            • Gość: BS Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 24.02.06, 23:56
              oj oj oj. Kurcze skoro jest tak jak piszesz czyli właczasz nic poza diodą na
              dysku<dobrze rozumuje?>a nastepnie już nie możesz nawet właczyć by zapaliła sie
              ta dioda,to znaczy że napewno włacza sie zabezpieczenie tylko że w takim razie
              w zasilaczu<???>>
              Nic nie strzeliło...jak do tego doszło po czym...
              • Gość: grabos Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 00:04
                wszytko zaczeło sie chrzanic po podłączeniu nowego ramu.. jak sie pózniej
                okazało o innym taktowaniu... ale mniejsza... jak juz włozeyłem ten ram, to
                przy włanczaniu kompa paliła sie tylko kontrolka dysku (h.d.d. led) wiec go
                zrestartowałem... ale nadal to samo... wiec wyłączyłem listwe i włączyłem
                ponownie... ale komp juz sie niechciał uruchomic... dopiero po pewnym czasie...
                pózniej znowu wyłaczyłem listwe... i znów nie mogłem go uruchomić ale znów po
                pewnym czasie było to mozliwe... no i tak samo teraz - chciałem isc juz sac
                wiec wyłączyłem listwe... i niemoge go narazie uruchomic, a chciałem wyciągnąć
                tą baterie i sprawdzić czy to pomoze... no ale bedzie trzeba z tym poczekać do
                rana...

a co masz mianowicie na mysli mówiąc "włączyły sie zabezspieczenia"... bo jak
                juz komp zaskoczy (cudem sie włącz) to wszystkie wiatraczki sie kręcą... napedy
                sie wsówają... ale na monitorze nic sie nie pokazuje... kontrolka sie od dysku
                sie cały czas swieci i nic wiecej... Dlaczego?
                • Gość: BS Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 25.02.06, 00:18
                  no teraz coś już wiadomo...skoro odpala to juz dobrze. Jeżeli nie zrobiłeś
                  nigdzie zwarcia to musi być ok.
                  1. Monitor dostaje jakikolwiek sygnał po kablu od strony kompa?>>>sprawdz
                  polączenie dotknij i dokreć wtyczke<<<
                  2.Jakim dysponujesz sprzetem. tj jaka włażyłespamieć do jakiej plyty gł. i z
                  jaka pamiecia ja sparowałes.?
                  3teraz odpalasz bez tego ramu?
                  4. Jeżeli dałeś kostke o innym taktowaniu to nic złego bo i tak dopasuje sie do
                  tego co trzeba...chyba że...i tu może być wna.Czyli faktyczne wyczyszczenie
                  CMOS'u może pomuc.
                  Swoją drogą dziwne >albo dałeś walniety ram i coś poszło,albo bios dostał
                  jebla,albo dotknąłeś czegoś i zgobiło sie małe wyładowanko.
                  • Gość: grabos Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 00:26
                    odp:
                    1. nie monitor nie dostaje zadnego sygnału. pokazuje sie na nim wiadomosc "no
                    sygnal"
                    2. Płyta to
                    Kobian KOB KT266A FSX Motherboard (na pudełku napis MERKURY)
                    procek: 1200 GHz Intelceletron
                    pamiec: stara 128 MB DDR (266MHz) i nowa 512 DDR (400 MHz)
                    grafika: ATI Radeon 9500
                    dysk 40 gb niepamietam firmy
                    naped dyskietek, cd-rom i dvd-rom

wyczyszczenie CMOS'u - czyli poprzez wyjecie bateri nie?
                    • Gość: BS Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 25.02.06, 00:41
                      widze że na kazdym forum masz posty...hihihi...
                      Powiedz kto Ci sprzedał taki ram do tej plyty...KT266 obsłuuje maxx DDR266 wiec
                      DDR400 za h*** Ci nie polezie. Myk z baterią powinien pomuc.
                      • Gość: grabos Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 00:46
                        na jakim kazdym? hehe tylko na jeszcze jednym... :P

a gosciu w sklepie pewnie nie widziedział do jakiego kompa... bo to komp mojej
                        ciotki i ona kupowała... ja tylko miałem zamontować jej a sam nie zwóciłem
                        uwagi... ale raczej z wymianą ramu niebedzie problemu (chyba) a tak poza tym to
                        sprawdze rano czy z tą baterią wystarczy...
                        • Gość: BS Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 25.02.06, 00:51
                          zdaj jutro relacje. Tylko wiesz tamten ram DDR266 włóż do tego slotu co był
                          kiedyś. A DDR400 nie wkładaj...ale to chyba oczywiste.:-)
                          • Gość: grabos Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 00:56
                            no pewnie ze oczywiste :P a jak myslisz jaka róznica cenowa by byla miedzy 266
                            a 400 ? bo ta 400 - 512 DDR podbniez była za 140 z czyms
                            • Gość: BS Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 25.02.06, 00:57
                              obawiam sie w sklepie nie kupisz takiego antyku pozostaje raczej jakiś komis.
                              • Gość: grabos Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 01:00
                                a niema zadnej szansy zeby wlozyć jakis inny? bo jeszcze jakies PC1600 i Pc2000
                                obsługuje i do tego chyba 166... (moglem cos pomieszać skleroza)
                                • Gość: BS Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.lan / *.qnet.krakow.pl 25.02.06, 01:03
                                  kurcze . Jak masz 266 i włozysz np. 200 to obie pamieci beda pracowac jako
                                  DDR200,wiec wolniej.Czy warto domysl sie .Jeżeli masz 266 to kupuj tylko 266!!!
                                  • Gość: grabos Re: nic nie widać, nic nie słychać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 01:06
                                    dorba to jutro sie pomysli i sie przejade po sklepach... i napisze co udło mi
                                    sie załatwic narazie dzieki. pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka