Dodaj do ulubionych

Trza mi speca od HD....:)

28.11.02, 12:58
Mam twardy dysk w ramce(wymienny), na ktorym mialem dane swoje
(mam...??).Ostatnio zasponsorowalem mojemu kompowi nowy twardy dysk, tak ze
ten, o ktorym mowie jest teraz slave.Problem: zaczalem sukcesywnie wywalac -
moim zdaniem niepotrzebne - dane, programy itp. No i stalo sie - moj komp
blednie rozpoznaje wielkosc dysku, i po otwarciu pokazuja mi sie foldery o
jakis smiesznych nazwach (oczywiscie blednych i nie do otwarcia). A mialem
takie fajne zdjecia, programy, muzyki tez bylo troche..
Ktory spec mi pomoze? Mam xp pro
Z gory dziekuje ( mail 118811@wp.pl )
Obserwuj wątek
    • Gość: merien Re: Trza mi speca od HD....:) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.11.02, 16:51
      albo undelete odzyskanie danych ktore moze nie zostaly jescze skasowane lub instalacja windows once more ewentualnie selektywnie plikow ktorychbrakuje a tam zawsze czegos brakuje :)
      • Gość: zdzichu Re: Trza mi speca od HD....:) IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 28.11.02, 18:30
        taki przypadek jest jak bios nie rozpoznaje prawidłowo dysku ustaw recznie w
        biosie dysk i pamietaj ze musi byc lba jak bedzie cos innego beda wyskakiwac
        zamiast nazwy plików smiesne wzorki itp.Zdarza sie tak jak masz stara plyte i
        nowy dysk to wtedy stare rozpoznaje nieadekwatnie do rzeczywistego stanu.
    • armstrong Parę pytań: 28.11.02, 20:03
      - czy nowy i stary dysk są na wspólnym kanale?
      - czy dyski są tej samej firmy, typu, jakie są ich pojemności?
      - czy pracują w tym samym trybie i w jakim?
      - czy przed zamianą położenia master/slave - odinstalowałeś dysk w systemie?
      C.D.N. :)
      • Gość: rifi Re: Parę pytań: IP: *.5.12.vie.surfer.at 29.11.02, 21:49
        Moze sie nieprecyzyjnie wyrazam - z gory przepraszam, ale po ostatniej
        instalacji wszystko dzialalo ok, tzn. uklad jest taki ze jest jeden twardy na
        stale(master), i dwa w ramkach.Jak pisalem, do momentu gdy zaczalem usuwac
        dane wszystko dzialalo w porzadku. Proba zainstalowania z cd (xp), czy ew.
        naprawy instalacji skonczyla sie tym, ze dostalem meldunek, ze dysk zostanie
        sformatowany, czego chcialbym, szczerze mowiac, uniknac. Dyski, o ktorych
        mowa, sa w miare nowe, tzn.primary 40GB, slave 30GB. W systemie nie grzebalem
        nic, problem wyniknal po dezinstalacji kilku rzeczy, moim zdaniem
        niepotrzebnych:)Dziekuje wszystkim za zaineresowanie , i nadal prosze o pomoc.
        Pozdrawiam
        • Gość: merien Re: Parę pytań: IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.11.02, 23:17
          przenies dane na bezpieczna partycje (inna niz C).
          C sformatuj i zainstaluj winxp
          • Gość: rifi Re: Parę pytań: IP: *.5.12.vie.surfer.at 30.11.02, 22:16
            nic z tym nie moge zrobic - skopiowac , przeniesc, otworzyc tym bardziej - nie
            czyta tych danych - tu jest problem
            • Gość: robas Musisz sprobowac jakichs utilities. IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 01.12.02, 01:48
              Najlepiej miec o/s na jednym dysku, zainstalowac np. Ontrack Easy Recovery, lub
              Get Data Back i skanowac drugi dysk, z ktorego chcemy odzyskac dane.
              Jesli system w ogole widzi hd, tzn, jest detektowalny w biosie i w o/s, to masz
              duza szanse na odzyskanie danych, nawet jesli partycja juz nie istnieje.
            • Gość: N Re: zadanie domowe IP: proxy / *.cpe.net.cable.rogers.com 01.12.02, 03:11
              Uzyj jakikolwiek scandisk i jesli w czasie pracy scandisk zechce robic
              jakiekolwiek zmiany nie pozwol mu tylko zapisz co chce zrobic.Spawdz tez czy
              nie masz dir o dziwacznych nazwach z symbolami i najprzerozniejszymi
              znaczkami.Sprawdz jaka jest wielkosc dir czy tez sa rowne 0.Do otwarcia uzyj
              np.QuickView Plus v.7.0.
              Sprobuj uzyc np.Lost and found (program do odzyskiwania danych) czy bardziej
              rozbudowany Easy recovery Pro v.6.0.
            • Gość: merien Re: Parę pytań: IP: 217.99.231.* 01.12.02, 21:54
              to odpal kompa pod samym dosem i skopuiuj sobie pliki z twojego dysku jakie chcesz.
              • Gość: rifi Re: Parę pytań: IP: *.5.12.vie.surfer.at 17.12.02, 22:43
                Ok, A wiec bylo to tak: Komp mial 2 dyski – C(operacyjny) i D. Nowy dysk –
                nazwijmy go E zostal na stale zamontowany, i na nim jest teraz program
                operacyjny. D oraz C sa teraz w ramkach, przy czym D sformatowalem, i nie ma
                problemu, zas C, hmm… no wlasnie… Tam mam (mialem) wszystkie programy zdjecia
                itp. Postanowilem kiedys w “amoku alkoholowym” systematycznie sprawdzac, co na
                nim jest, oraz systematycznie usuwac to co - moim skromnym zdaniem – juz nie
                bedzie potrzebne.No i stalo sie… powyrzucalem rzeczy, ktore jednak nie byly
                tak do konca zbedne… teraz zas przy starcie co prawda moj komp znajduje zen
                dysk, ale blednie pokazuje jego wielkosc, no i naturalnie nie moge nic
                otworzyc, bo i niby jak, skoro moje dane maja jakies komiczne nazwy nagle jak
                np: □a□ , □b□ ,□c□ itd. w ten desen. Mam szczera nadzieje ze da sie z tym cos
                zrobic, ale moje umiejetnosci to akurat przerasta, dlatego zwrocilem sie ta
                droga o pomoc.Dzieki z gory za wskazowki. pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka