Dodaj do ulubionych

Parametr kontrast?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 08:57
Może ktos mi w prosty sposób wytłumaczyć co dokładnie oznacza ten paramter. Na
przykład przy tv plazmowym jest "kontrast: 3000:1" i jaki jest najlepszy...
Obserwuj wątek
    • Gość: a.s.s. Re: Parametr kontrast? IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.06, 09:05
      10000:1
      • Gość: a.s.s. Re: Parametr kontrast? IP: *.dip.t-dialin.net 10.03.06, 09:07
        Współczynnik kontrastu jest ustalany na podstawie stosunku najjaśniejszej bieli,
        jaką dany ekran może odtworzyć, do najciemniejszej czerni. Konkretniej - chodzi
        o różnicę intensywności między sygnałem oznaczającym 100% bieli, a tym samym
        sygnałem przy 0% bieli, podzieloną przez tę drugą wartość. Wynik wyrażamy w
        luksach (0% bieli oznacza czerń).

Na tej podstawie producenci wywnioskowali, że im większy współczynnik kontrastu,
        tym lepszy monitor, ponieważ czerń będzie ciemniejsza, a biel "bielsza". Ekran
        będzie zatem w stanie rozróżnić większą liczbę odcieni danego koloru. Nie jest
        to jednak do końca prawdą.

Przyjrzyjmy się temu. Generalnie wyznaczanie poziomu kontrastu oznacza
        wyznaczenie ilorazu wartości intensywności bieli i czerni. Oznacza to, że
        monitor, dla którego wartości maksymalne i minimalne wynoszą odpowiednio 200.5
        cd/m² oraz 0.5 cd/m², będzie miał współczynnik kontrastu równy (200.5 - 0.5)/0.5
        = 400:1.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka