djpenny 28.03.06, 19:16 witam jak zmienic wpisy dns w red hacie na ktorym stoi www i poczta bo te z ktorych dotychczas korzystalem przestaly istniec ???? Link Zgłoś Obserwuj wątek
robak_wroc Re: dns w red hacie 30.03.06, 23:40 to zalezy o co Ci chodzi. czy mowisz o "serwerze dns" czy o wpisach dns'ow w /etc/resolv.conf. Jak wnioskuje z Twojego pytania miales domene www.costam.pl i teraz nie dziala ta domana i masz inna np. www.cokolwiek.pl. No wiec jesli DNS jest wlasnie na tej maszynie, to musisz to zrobic w pliku strefy (jesli Twoj serv DNS to bind - innymi sie nie bawie to nie wiem). Zapewne nazywa sie ten plik tak jak Twoja domena, wiec oszukaj na dysku pliku costam.pl. W /etc/named.conf bedziesz mial zreszta napisane jak sie plik dla tej domeny nazywa i gdzie go znajdziesz. Wtedy zamien domeny w plikach (ewentualnie niedzialajace skasuj i zrob nowe) i potem juz tylko zmiana wpisu w apache i poczcie, a to zalezy oczywiscie od tego jaka wersja apache i co jest Twoim MTA. Link Zgłoś
hydroxyzine Re: dns w red hacie 31.03.06, 00:09 Hm, faktycznie, mogło też chodzić o serwer dns. Wychodziłem jednak z założenia, że jak ktoś sobie binda konfiguruje, to potrafi także napisać proste pytanie _po polsku_. Link Zgłoś
robak_wroc Re: dns w red hacie 31.03.06, 11:11 no pytanie jest nieco po chinsku, bo jesli chodzilo o wpisy dnsow w resolv.conf to na cholere informacja o tym ze tam poczta jest i www :) sam nie wiem o co mu lotto, wiec dalem dwie odpowiedzi ;) Link Zgłoś