Dodaj do ulubionych

Polskie litery - kodowanie HTML

19.12.02, 13:29
Lebmasterzy!!!

Czy moze ktos mi wytlumaczyc, dlaczego mimo tego, ze w dokumencie w sekcji <head> zamiescilem kodowanie ISO-8859-2, w przegladarkach na moim komputerze niestety zamiast "ś" i "ą" pojawiaja sie kwadraty i inne znaczki. Pozostale litery z ogonkami wyswietlaja sie prawidlowo.

Zaznaczam, ze w przegladarkach mam zaznaczona opcje Kodowanie -> Wybor automatyczny. Nie zmienia tego nawet przelaczenie na domyslny "Srodkowoeuropejski -> ISO-8859-2". Problem pojawia sie tylko gdy przegladam strone, ktora sam zrobilem. Inne polskie strony w internecie wyswietlaja sie w 100% prawidlowo.

Dopiero po jakims czasie wpadlem, ze wszystkie litery sa OK, gdy przelacze w przegladarkach kodowanie na "Windows-1250". Teraz juz nic nie wiem. Dokumenty kodowany jest w "ISO-8859-2", wyswietla sie prawidlowo pod "Windows-1250", a jak dam wybor automatyczny, to znowu "ś" i "ą" sie pierdziela.

Przegladarki - Internet Explorer 5.00 PL
Opera 6.0 (spolszczona)
System - Win2000 PL

Czy moze ktos mi to wytlumaczyc.
Z gory dzieki.
Obserwuj wątek
    • Gość: merien Re: Polskie litery - kodowanie HTML IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 16:35
      tez to mialem dwa dokumenty (o identyczne kodowaniu) jeden dobrze interpretowany przez przegladarki drugi nie, nie wiedzialem czemu i do tej pory nie wiem
      • Gość: polokokt Re: Polskie litery - kodowanie HTML IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.02, 17:30
        Wlasnie, tez to mialem. Napisalem stronke, wszystko wpisalem o kodowaniu i
        kurcze wyswietlalo sie zle. No coz pomyslalem, pewnie cos zle zrobilem.
        Postanowilme wziac gotowy kawalek kodu z innej stronki ktora dzialala dobrze.
        No i okazalo sie ze to tez nie dziala :) Moze ktos to mi wytlumaczy kto sie tym
        zajmuje bardziej profesjonalnie. Acha, zaznaczam ze przekopiowalem dobre
        fragmenty, o pomylce nie ma mowy.
        Pozdrawiam
        • Gość: merien Re: Polskie litery - kodowanie HTML IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 19:22
          jesli przekopiowales text to nic tak naprawde nie zmieniles kodem w sekcji body sterurje kod w naglowku head. Moja niezgodnosc zauwazylem dla windows 1250 a Ty?.
    • ptah Re: Polskie litery - kodowanie HTML 20.12.02, 01:11
      Witam,
      Aby na stronie umiescic polskie znaki w standardzie iso
      to nie wystarczy deklaracja w naglowku. Same znaki musza
      byc wlasciwie zakodowane. W Twoim przypadku znaki w
      dokumencie zakodowane sa przy pomocy strony kodowej
      windows. (Co potwierdza ich prawidlowe wyswietlanie po
      wymuszeniu na przegladarce tej strony kodowej). Mozesz to
      jeszcze sprawdzic otwierajac swoja strone np. w notatniku
      (wazne jest zeby nie byl to edytor zmieniajacy w "locie"
      strone kodowa). Jesli po otwarciu zobaczysz ą i ś to
      znaczy ze wlasnie jest tak jak mowie :-). Jesli mialbys
      dobrze zakodowane znaki to widzialbys zamiast tych liter
      "taki plus nad minusem" i "znak paragrafu".
      Co teraz mozesz zrobic ?
      1. Przesiasc sie na edytor potarafiacy radzic sobie z
      polskimi literami (np ezHTML).
      2. Uzywac zewnetrznego programu do zmiany strony kodowej.
      (np Adomas Converter)
      • alpetrus Re: Polskie litery - kodowanie HTML 20.12.02, 17:02
        W notatniku mam idealne "ą" i "ś", czyli znaki zakodowane sa w windows. Ale z drugiej strony myslisz, ze Dreamweaver MX (oczywiscie Trial) nie umie sobie radzic z tym, badz, co badz, problemem?
    • alpetrus Dziwne... 21.12.02, 17:11
      Zainstalowalem Dreamweaver 4, no i wszystko jest w porzadku, tzn. litery ą i ś wyswietlaja sie poprawnie w przegladarce ustawionej na "kodowanie - wybor automatyczny". Problem jest w tym, ze o wiele wygoniej pracuje sie na MX niz na 4, a poza tym zaczynam sie powoli wkurzac: zrobie jakas strone ze zwyklym tekstem w D 4 i jest OK, zrobie taka sama strone w D MX - jest zle.
    • Gość: Bolek Re: Polskie litery - kodowanie HTML IP: *.acn.waw.pl 22.12.02, 21:53
      alpetrus napisał:

> Lebmasterzy!!!
      >
      > Czy moze ktos mi wytlumaczyc, dlaczego mimo tego, ze w dokumencie w sekcji <
      > head> zamiescilem kodowanie ISO-8859-2, w przegladarkach na moim komputerze
      > niestety zamiast "ś" i "ą" pojawiaja sie kwadraty i inne znaczki. Pozostale lit
      > ery z ogonkami wyswietlaja sie prawidlowo.
      >
      > Zaznaczam, ze w przegladarkach mam zaznaczona opcje Kodowanie -> Wybor autom
      > atyczny. Nie zmienia tego nawet przelaczenie na domyslny "Srodkowoeuropejski -&
      > #62 ISO-8859-2". Problem pojawia sie tylko gdy przegladam strone, ktora sam zro
      > bilem. Inne polskie strony w internecie wyswietlaja sie w 100% prawidlowo.
      >
      > Dopiero po jakims czasie wpadlem, ze wszystkie litery sa OK, gdy przelacze w pr
      > zegladarkach kodowanie na "Windows-1250". Teraz juz nic nie wiem. Dokumenty kod
      > owany jest w "ISO-8859-2", wyswietla sie prawidlowo pod "Windows-1250", a jak d
      > am wybor automatyczny, to znowu "ś" i "ą" sie pierdziela.
      >
      > Przegladarki - Internet Explorer 5.00 PL
      > Opera 6.0 (spolszczona)
      > System - Win2000 PL
      >
      > Czy moze ktos mi to wytlumaczyc.
      > Z gory dzieki.

Mam Operę 6 nie spolszczoną. Encoding - Automatic Detection. W Preferences, Fonts, Normal, Choose dałem Arial Unicode MS, Skrypt Europa Środkowa. Spróbuj poeksperymentować w tę stronę. Ariala Unicode dałem też do News, itd. Wyświetlają mi się wszywstkie mozliwe pisma, nawet tajskie i chińskie, o rosyjskich czy arabskich nawet nie wpominam. Polskie czcionki na ekranie bez zarzutu, to samo w wydruku.

Cześć
      • Gość: fragi Re: Polskie litery - kodowanie HTML IP: *.zebyd.com.pl 23.12.02, 23:24
        Problem nie tkwi w ustawieniach przeglądarki tylko w edytorze HTML.
        Przeglądarka jest OK. Po prostu edytor "w locie" konwertuje czcionki i w
        edytorze widzisz polskie znaki. W nagłówku dokumentu poleciłeś przeglądarce
        użyć kodowania ISO, ale w dokumencie zapisałeś znaki w kodzie WIN-1250. W
        edytorze wygląda w porządku, bo konwertowane są "w locie" ale w przeglądarce
        jest kwach bo przeglądarka posłusznie "myśli" że ma do czynienia z kodowaniem
        ISO. To samo jest przy kopiowaniu - znaki automatycznie są konwertowane. W
        ustawieniach EDYTORA spróbuj znaleźc i ustawić kodowanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka