Gość: poli Re: usunite pliki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 16:46 kurde za szybko cisnęłam enter i temat się tylko dodał:/ jestem na maxa zdenerwowana ktos mi wymazał z kompa prace licencjacka miałam juz sporo napisane i nie ma na serio nic nie ma, kosz był oprozniany, ale czy mimo to moge jakos to odzyskac, nie wchodziłam na kompa ponad tydzień więc nie wiem czy cos da sie jeszcze zrobic. jestem zdesperowana bo w poniedzialek mialam wyslac cala prace promotorowi czesc materialow juz oddalm do bibliotek kurde masakra moze ktos mi pomoc?>? Link Zgłoś
beata_ Re: usunite pliki 18.04.06, 17:51 Poszukaj w googlach PCInspector File Recovery - nie mam linka pod ręką. Zainstaluj na innej partycji niż miałaś zapisane pliki - jest szansa, że odzyskasz. Jak masz tylko jedną partycję, to prawdę mówiąc nie wiem, co możesz zrobić Link Zgłoś
hippeastrum Re: usunite pliki 18.04.06, 17:57 Istnieje taka możliwość, ale są pewne zastrzeżenia. Piersze jest takie, że rzeczywiście komputer w międzyczasie nie był używany (jeżeli był, niestety istnieje duże prawdopodobieństwo, że Windows już sobie zwolnione miejsce w części wykorzystał) istnieje możliwość odzyskania plików. Drugie zastrzeżenie: po skasowaniu plików komputer był natychmiast wyłączony, choć nie daje to pewności, że OS czegoś podczas zamykania w 'trefnym' miejscu nie zapisał. Trzecie: najważniejsze - musisz uruchomić komputer z pominięciem systemu uruchamianego z twardego dysku. Najlepiej będzie, gdy postarasz się o płytkę z narzędziami, z której można uruchomić komputer (nie system Windows - być może ktoś będzie miał zestaw z BartPE) - pamiętaj: uruchomienie komputera z Windows z Twojego HDD drastycznie zmniejsza szanse na odzyskanie potrzebnych plików (rozejrzałbym się za jakimś zestawem na boot'owalnego pendrive'a). Link Zgłoś
Gość: poli Re: usunite pliki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.06, 19:56 dzieki za pomoc zainstalowalam program do odzyskiwania PLIKOW ALE NIC Z TEGO TEGO JUZ NIE MA ZA DUZO CZASU PEWNIE MINELO ALE DZIEKI WIELKIE Link Zgłoś
hippeastrum Re: usunite pliki 18.04.06, 22:54 Wnioski na przyszłość są następujące: 1. pracuj na indywidualnych profilach użytkowników, 2. ustaw swoje Moje dokumenty jako folder prywatny 3. folder z p. 2 powinien być a partycji innej, niż systemowa. Zainstalowanie programu 'post factum' było błędem, bowiem właśnie ten program mógł na dysku zająć miejsce usunietych plików (pojawiło się być może jako pierwsze dostępne). Link Zgłoś
beata_ Re: usunite pliki 19.04.06, 00:14 Samo zainstalowane post factum błędem nie jest, tylko instalacja na tej samej partycji... A uprzedzałam od razu... Link Zgłoś
hippeastrum Re: usunite pliki 19.04.06, 06:14 beata_ napisała: > Samo zainstalowane post factum błędem nie jest, tylko instalacja na tej samej > partycji... A uprzedzałam od razu... Jeżeli dokumenty były na partycji systemowej, zainstalowanie na innej programu też było błędem, gdyż już sam OS podczas uuchamiania apewne wykorzystał zwolnione miejsce. Link Zgłoś