Dodaj do ulubionych

Jaki najlepszy firewall programowy ?

IP: 213.199.192.* 08.05.06, 00:38
od paru lat korzystam wyłącznie z Symantec Internet Security, lecz daleki jestem od zachwytu i zaczynam się zastanawiać nad zmianą; które programowe rozwiązacie uważacie za najlepsze i dlaczego?
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 08.05.06, 00:46
      zadne. kup tani router z firewallem i po problemie. bez zmudnych konfiguracji i
      niewiadomych programow dzialajacych na tcp/ip pozerajacych pamiec i cpu.
      • Gość: Amadeus Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? IP: *.zywiec.plusnet.pl 08.05.06, 09:12
        myślę, że przy np. dostępie z kablówki to rozwiązanie jest wykluczone
        • jan-w Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 08.05.06, 09:34
          Dlaczego ? Router wstawiasz między modem kablowy, a komputer.
          • Gość: Amadeus Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? IP: *.zywiec.plusnet.pl 08.05.06, 09:51
            nie mam żadnego modemu kablowego, a jedynie gniazdo w ścianie i do sieci może
            być podpięty tylko jeden! komputer
            • jan-w Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 08.05.06, 10:17
              Ale gniazdo rj45 ? Tam właśnie wpinasz router. A modem masz, ale nie w swoim
              mieszkaniu, a np w piwnicy. W to że może być podłączony tylko 1 komputer, też
              raczej nie wierz.
              • Gość: Amadeus Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? IP: *.zywiec.plusnet.pl 08.05.06, 11:13
                powiem inaczej: polityka providera nie zezwala na podłączenie więcej niż
                jednego komputera, a do gniazda jest przytpisany MAC mojej karty sieciowej
                • user0001 Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 08.05.06, 11:49
                  Większość routerów potrafi klonować adres MAC i manipulować wartościami TTL.
                • Gość: JCP Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.05.06, 12:36
                  Ja też mam takie łącze w domu (gniazdo RJ45) i korzystam z routera WRT54G
                  (Linksys), więc na pewno można. W ustawieniach routera wpisujesz numer karty
                  sieciowej i tyle.
      • Gość: Greg Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? IP: *.acn.waw.pl 08.05.06, 12:22
        Nie do końca - właśnie konfiguracja firewalla sprzętowego będzie trudniejsza,
        bo bazuje na portach (a trzeba się dowiedzieć co z czego korzysta) niż
        programowego (konf. application-based).
        • kell99 Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 08.05.06, 13:55
          o rany. a na czym polega dzialanie firewalla?
          pomysl zanim cos napiszesz. liczysz na program ktory zainstaluje i bedzie za
          ciebie myslal, a ty tylko klikniesz 2 razy i bedziesz cieszyl sie
          "bezpieczenstwem"....
    • Gość: Gostek Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? IP: *.lodz.dialog.net.pl 08.05.06, 17:20
      Gość portalu: Meganne napisał(a):

> od paru lat korzystam wyłącznie z Symantec Internet Security, lecz daleki jeste
      > m od zachwytu i zaczynam się zastanawiać nad zmianą; które programowe rozwiązac
      > ie uważacie za najlepsze i dlaczego?

Jestes daleki od zachwytu moze wiec podasz pare powodow dlaczego chcesz go zamienic na inny?
      • Gość: Meganne Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? IP: 213.199.192.* 08.05.06, 23:28
        primo: oprogramowanie to powoduje, że komputer traci swą "rześkość"
        secundo: zdarzają się dziwne błędy
        • yamata Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 08.05.06, 23:53
          Primo: Pan się pytał o firewall programowy, a nie o to czy lepszy będzie
          sprzętowy ;) Secundo: Pan se będzie musiał sam pobrać którąś z darmowych wersji
          do przetestowania i niestety sam dojść do tego co jest dlań najlepsze...
          ...Lub oprzeć się na czyimś zdaniu albo wynikach rankingów. Nie zawsze jest to
          najlepsze rozwiązanie, bo ma odpowiadać właśnie tobie i nikomu innemu.

Zapór ogniowych jest na rynku dość sporo. Ponoć najlepszy jest Agnitum Outpost
          Firewall (ranking CHIP). Jak dla mnie nie bardzo - ma taką masę opcji i jest
          taki "mądry" że ignoruje istnienie użytkownika ;) w dodatku kłócił mi się z
          systemem.

Na rynku jest jeszcze stary dobry Sygate Personal Firewall, ale dostępne są
          tylko stare, nieaktualizowane wersje gdyż program został "zabity" przez firmę
          Symantec, z którego pochodzi twoja obecna zapora ;) (też taka-sobie).

Jest jeszcze dobry Zone Alarm Pro, i program z którego jestem bardzo zadowolony
          i który polecam: Kerio Personal Firewall. Pomijając że jest całkowicie
          spolszczony i ma dużo pożytecznych opcji - jest po prostu intuicyjny, nie
          obciąża systemu i nie żre się z innymi progsami.

Tyle. Owocnych testów... ;)
          • kell99 Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 09.05.06, 00:52
            > Primo: Pan się pytał o firewall programowy
            Co wcale nie znaczy, ze nie powinno polecic sie rozwiazania lepszego.

> Zapór ogniowych jest na rynku dość sporo.
            Tylko, ze produkty marne.

> Pomijając że jest całkowicie
            > spolszczony i ma dużo pożytecznych opcji - jest po prostu intuicyjny, nie
            > obciąża systemu i nie żre się z innymi progsami.
            Jeszcze powiedz, ze po jego zainstalowaniu przybylo pamieci i komputer dziala
            szybciej. Jezeli cos dziala na tcp/ip i musi monitorowac caly ruch, to nie
            mozesz powiedziec, ze nie "obciaza systemu".

Pouzywalbyc routera z firewallem to bys szybko zmienil zdanie. Pomijajac, ze
            jest to inwestycja przyszlosciowa, bo w koncu daje doskonala mozliwosc
            podzielenia lacze. Np ja mam modem dsl -> router wifi (na ktorym dziala
            firewall) -> komputer, router voip i od czasu do czasu podlaczany laptop.
            Nie musze dublowac firewalla na komputerze i laptopie.
            Konfiguracja routera sprowadza sie do wpisania kilku regul (zaleznie od
            programow z jakich korzystasz). Jakie to bezpieczenstwo "intuicyjnego" programu,
            jak 1 kliknieciem mozesz pomylkowo zezwolic na taka regule, ktora sprawi
            dzialanie firewalla bezuzytecznym.
            • yamata Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 09.05.06, 16:23
              Sprzętowy firewall jest na pewno świetnym rozwiązaniem. Ale mylnie uważa się, że
              jest to zabezpieczenie "nie do przejścia". Wszystko zależy od rozsądku
              użytkownika. A z tym bywa różnie, niestety. Nawet w największych firmach... ;)

Skuteczność zapór programowych zależy dokładnie od tego samego. Ale są częściej
              aktualizowane (w przeciwieństwie do firmware-u) i w przeciągu kliku lat - lepiej
              dostosowane do rzeczywistych zagrożeń. Oczywiście pomijam koszty i dalej
              twierdzę, że piszecie nie na temat!

Na upartego, nowe chipsety jak nVidia nForce 4 mają już zaimplementowany
              sprzętowy firewall. Czasami wystarczy skorzystać z tego, co oferuje posiadany
              sprzęt... Może masz taką możliwość?

"Jezeli cos dziala na tcp/ip i musi monitorowac caly ruch, to nie
              mozesz powiedziec, ze nie "obciaza systemu" - Jasne. Masz rację. Obciąża. W tak
              znikomym stopniu, że prawie tego nie widać. Przynajmniej na moim systemie. No
              ale ja nie używam zabytków ;)

P.S. Masz laptopa z WiFi i twierdzisz że: "nie muszę dublować firewalla na
              komputerze i laptopie"??? A to arcyciekawe? Może mam Ci się włamać do kompa przy
              pomocy zwykłej konsoli PSP? Też z WiFi ;)
              • kell99 Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 09.05.06, 16:30
                > Sprzętowy firewall jest na pewno świetnym rozwiązaniem. Ale mylnie uważa się, ż
                > e
                > jest to zabezpieczenie "nie do przejścia". Wszystko zależy od rozsądku
                > użytkownika. A z tym bywa różnie, niestety. Nawet w największych firmach... ;)

Dziwne, jezeli blokuje np port 23 na routerze, to chociaz nie wiem co bys zrobil
                to na port 23 na komputerze sie nie podlaczysz. Firewall filtruje informacje, a
                nie zabezpiecza komputera (zabezpieczenie jest jakby sprawa uboczna).

> Skuteczność zapór programowych zależy dokładnie od tego samego.

Tylko co wlasciwie chcesz aktualizowac? Jakos np. telefonu kom i komputera w
                samochodzie nie musisz co tydzien aktualizowac a dzialaja.

> Na upartego, nowe chipsety jak nVidia nForce 4 mają już zaimplementowany
                > sprzętowy firewall. Czasami wystarczy skorzystać z tego, co oferuje posiadany
                > sprzęt... Może masz taką możliwość?

Nie mam i nie wiem czy pytajacy ma.

> Przynajmniej na moim systemie. No ale ja nie używam zabytków ;)

Albo masz wyjatkowo powolne lacze...

> P.S. Masz laptopa z WiFi i twierdzisz że: "nie muszę dublować firewalla na
                > komputerze i laptopie"??? A to arcyciekawe?

Tak wlam sie, pewnie znasz jakas krytyczna dziure w kernelu 2.6.16 o ktorej nikt
                inny nie wie. Zapraszam.
                • Gość: Gostek Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? IP: *.lodz.dialog.net.pl 09.05.06, 17:33
                  Najbezpieczniejszy komputer to ten który jest odciety od źródła zasilania (czytaj prądu)
                  • yamata Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 10.05.06, 11:19
                    No właśnie "Kell99" - "Gostek" ładnie podsumował ciebie i twoje zadufanie... ;)

Pewnie - zablokuj se wszystkie porty, będziesz wtedy komfortowo korzystał z
                    sieci :) Albo najlepiej odłącz kabel...

Zrozum, ja nie neguję sensu istnienia, ani zalet rozwiązań sprzętowych. Ale
                    pomijając cenę, trudność konfiguracji (dla przysłowiowej blondynki) i to, że
                    profesjonalne rozwiązania znacznie się różnią od tego czym Ty dysponujesz -
                    zupełnie nie rozumiem dlaczego przekreślasz systemy programowe? W większości
                    przypadków jedno i drugie i tak współpracuje i właśnie jest zdublowane. I nikomu
                    to nie przeszkadza. A już systemowi najmniej...

Co chcę aktualizować? Ano masz rację, podobnie jak samochód czy telefon -
                    nieaktualizowany system i zabezpieczenia w nim zawarte będą działać. Tylko jak
                    długo? Do momentu znalezienia "dziury" w takim systemie? A wtedy wszystkie swoje
                    zabezpieczenia, także sprzętowe - możesz sobie w buty wsadzić. Bo świat,
                    szczególnie informatyczny, mocno zasuwa do przodu. I twoje argumenty są tu
                    wyjątkowo nie na miejscu, bo zarówno samochód "aktualizujesz" częściej niżbyś
                    chciał (nie mówimy o wymianie na nowy, a o czynnościach serwisowych, wymianie
                    opon, dolewaniu paliwa - bez tego se nie pojeździsz);) jak i już niedługo - nie
                    obejdziesz się bez aktualizacji oprogramowania w komórkach. W dodatku
                    oprogramowania antywirusowego, bo i wirusy na komórki stają się coraz
                    popularniejsze i groźniejsze...

A Ty jesteś "happy" bo masz Linuxa. Który to - jak powszechnie wiadomo - jest
                    bez wad... ;) Otóż nie jest. I dziury znajdują się tam jak i wszędy, tyle że
                    może trochę mniej. I co jakiś czas są łatane, o czym również powszechnie
                    wiadomo. A i wirusów parę na Linuxa jest. I będzie coraz więcej, wraz ze
                    wzrostem jego popularności. Więc nie ciesz się zanadto... ;)

Nie bawi mnie włamywanie się do cudzych komputerów, ale tych których to "bawi" z
                    pewnością spróbują, i wykorzystają każdą szansę, jeśli tylko ją dostaną. A
                    naprawdę wystarczy odpalić urządzonko typu konsola PSP, by dowiedzieć się ile
                    (często niezabezpieczonych) sieci bezprzewodowych mamy na osiedlu. Ja
                    przynajmniej mam, bo jestem "z miasta" ;) ;) :)

Dobrze że facet chce zadbać o bezpieczeństwo swojego komputera i nie musi w
                    związku z tym zaraz kupowac sejfu. A Ty byś do komara strzelał z armaty... ;)

Niemniej na twoim miejscu nabrałbym trochę pokory wobec zagrożeń z sieci. To nie
                    jest tak, że kupujesz magiczną skrzynkę która cię zabezpieczy raz na zawsze. A
                    już na pewno nie zwolni od myślenia... Natomiast najgroźniejsza dla
                    doświadczonego usera jest rutyna i ignorancja. Ale nie życzę Ci źle, powodzenia!
                    ;)

P.S. Z czego wnioskujesz że mam wolne łącze? Z tego że firewall nie zwalnia mi
                    pracy komputera ani sieci? Zupełnie na opak... Otóż łącze mam szybkie, a
                    komputer wydajny i stąd takie cuda! ;)
                    • kell99 Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 10.05.06, 15:11
                      > No właśnie "Kell99" - "Gostek" ładnie podsumował ciebie i twoje zadufanie... ;)
                      Wybacz, gosciu bredzi, ty w tym momencie tez.

> Zrozum, ja nie neguję sensu istnienia, ani zalet rozwiązań sprzętowych. Ale
                      > pomijając cenę, trudność konfiguracji (dla przysłowiowej blondynki) ...
                      O UPnP to chyba nigdy nie slyszales co?

> Bo świat,
                      > szczególnie informatyczny, mocno zasuwa do przodu. I twoje argumenty są tu
                      > wyjątkowo nie na miejscu, bo zarówno samochód "aktualizujesz" częściej niżbyś
                      > chciał (nie mówimy o wymianie na nowy, a o czynnościach serwisowych, wymianie
                      > opon, dolewaniu paliwa - bez tego se nie pojeździsz)...

No i co to ma wspolnego z komputerami? Mowilem o 'embedded' systems, a ty mi o
                      jakims paliwie wyjezdzasz. To jest ciagle forum o komputerach.

> A Ty jesteś "happy" bo masz Linuxa. Który to - jak powszechnie wiadomo - jest
                      > bez wad... ;)

No i co, juz mi sie nie "wlamiesz"? Twoja wiedza 'crackerska' sprowadza sie do
                      uruchomieniu skryptu ktory polozy win98? To juz mi nie bedziesz grozil?
                      W koncu tak sie chwaliles, ze mi sie "wlamiesz" z psp. No i co? Nic?

> Nie bawi mnie włamywanie się do cudzych komputerów, ale tych których to "bawi"
                      I sobie sam znowu zaprzeczasz..

> Dobrze że facet chce zadbać o bezpieczeństwo swojego komputera i nie musi w
                      > związku z tym zaraz kupowac sejfu. A Ty byś do komara strzelał z armaty... ;)
                      No zapomnialem. Powinienem byc komputerowym lamerem, wtedy bylbys szczesliwy no
                      nie? Faktycznie, lepiej miec firewall programowy, ogladac durne komunikaty, ze
                      ktos chce sie "podlaczyc" i czuc ten dreszczyk niebezpieczenstwa. Ja wolalem
                      poswiecic 30 minut na konfiguracje routera, "wyklikaniu" kilku regul na krzyz,
                      przekierowaniu http, ssh i vpn na wlasciwy komputer i dziala od 2ch lat. Co to
                      za program jak sie go co kilka dni nie aktualizuje. No i rzeczywiscie brakuje mi
                      tych super dzwiekow i komunikatow jak to kolejny 'hackerzy' 'wlamuja' na komputer.
                      A router jest po prostu niesamowicie skomplikowane i bez doktoratu to lepiej sie
                      do tego nie zabierac. Do tego to paskudne google ma mase gotowych rozwiazan. Ale
                      co ja tam wiem.

> P.S. Z czego wnioskujesz że mam wolne łącze? Z tego że firewall nie zwalnia mi
                      > pracy komputera ani sieci? Zupełnie na opak... Otóż łącze mam szybkie, a
                      > komputer wydajny i stąd takie cuda! ;)
                      Tak tak do tego jestes najmadrzejszy i najpiekniejszy. Co za propagowanie debilizmu.
                      A moze forum juz zupelnie stracilo swoj "komputerowy" charakter i teraz nie
                      wypada rozmawiac o niczym bardziej skomplikowanym niz "sterownik do monitora" i
                      jaki blondynek ma kupic laptop, bo zaraz jakis gostek wyleci, ze to takie
                      skomplikowane. Moze zaloz forum dla komputerowych blondykow, tam bedziesz sie
                      mogl chwalic psp.
                      • yamata Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 15.05.06, 03:43
                        Śmieszny jesteś - żałosny frustracie. Po prostu... Wyjeżdzasz mi od debili???

Widzę że nie pogadamy rozsądnie, bo Ty jak widzę - wszystko traktujesz jako
                        personalny atak na swoją osobę. W dodatku za cholerę nie umiesz czytać ze
                        zrozumieniem. Ale co mi tam...

Otóż rzeczywiście - załóż se swojego sprzętowego firewalla na łeb. Wtedy nikt
                        już nie będzie próbował "skrzywdzić" twoich poglądów na forum. Forum zresztą
                        bardzo marnym, wybitnie nieprofesjonalnym i owszem - dla przysłowiowych
                        "blondynek"...
                        Ale jest ono moderowane w niewielkim stopniu, i dlatego każdy ćwok może tu
                        bezkarnie paplać co mu ślina na język przyniesie. A to jest czasami całkiem
                        wesołe i tylko dlatego tu zaglądam... Bo przecież nie dla pogłębienia wiedzy!

Owszem, nie mam nic przeciwko istnieniu forów dla początkujących. Są bardzo
                        potrzebne. Ale nie rozśmieszaj mnie "komputerowym charakterem" forum "gazety",
                        bo jego poziom jest (z bardzo nielicznymi wyjątkami) żałosny. Wystarczy poczytać
                        odpowiedzi które podobnie jak twoje, trafiają w samo sedno... :)

Facet się pyta o zaporę programową - Ty mu oferujesz sprzętową. Facet pyta o
                        Windows - Eeee tam, Linux jest lepszy. Facet pyta o Poloneza, Ty mu radzisz
                        Mercedesa. I już żeście se pogadali!

Od razu widać było, że za grosz nie umiesz czytać ZE ZROZUMIENIEM. Niepotrzebnie
                        angażowałem się w tą jałową dyskusję. Życzę dalszych sukcesów w propagowaniu
                        swoich "jedynie słusznych" poglądów. Żegnam ozięble.
                        • kell99 Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 15.05.06, 04:25
                          > Śmieszny jesteś - żałosny frustracie. Po prostu... Wyjeżdzasz mi od debili???
                          Problemy ze zrozumieniem ojczystego jezyka?
                          A poza tym, zalosny koles z ciebie..
                          EOT
                          • yamata Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? 18.05.06, 03:12
                            Poodszczekuj jeszcze trochę, będziesz miał chociaż ostatnie zdanie... ;)
                            Na więcej cię nie stać, tylko na przekręcanie moich wypowiedzi? Może tak coś od
                            siebie, co?

"Problemy ze zrozumieniem ojczystego języka?"
                            A jak interpretować zdanie:
                            "Tak tak do tego jestes najmadrzejszy i najpiekniejszy. Co za propagowanie
                            debilizmu."?
                            I co, kto tu ma problemy?

Reszta to kalka, nawet cię nie stać na solidną ripostę... Skończmy to. Cześć.
            • Gość: peer Re: Jaki najlepszy firewall programowy ? IP: *.acn.waw.pl 15.05.06, 13:03
              > > Primo: Pan się pytał o firewall programowy
              > Co wcale nie znaczy, ze nie powinno polecic sie rozwiazania lepszego.

Skoro napisal programowy tzn, ze chodzilo mu konkretnie o programowy. Polecanie
              czegos, czego on nie chcial jest po prostu nielogiczne i kropka.
    • Gość: pandzik antivir quard IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 15:46
      :D
    • Gość: Reader Piszesz IP: *.ericsson.net 18.05.06, 06:10
      post w celu...? Bo nie rozumiem. Dlaczego jestes daleki od zachwytu? W czym sie
      nie sprawdza Symantec? Czego oczekujesz od firewalla?

Najlepsze programowe rozwiazanie to wyrzucenie sterownikow od sieciowki i stosu
      od TCP/IP :-)
      Problemy nie leza po stronie firewalli tylko miedzy komputerem a krzeslem :)
      w 99,9% przypadkow wystarczy Symatec, Outpost, Kerio czy Kasperski. Bez roznicy.
      Plus odrobina wiedzy i rozsadku.

w 0,1% zaden nie pomoze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka