vonne 22.05.06, 21:54 dobry wieczor, kupilam dzis laptopa ACER z systemem linux pojawilo mi sie cos takiego jak (root @ local host\)* i mam cos wpisac. PROSZE o porade co zrobic dzieki z gory! Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: a.s.s. Re: HASLO w linuxie na poczatku - co wpisac????HE IP: *.dip.t-dialin.net 22.05.06, 22:01 cc-team.org/index.php?name=artykuly&show=104&PHPSESSID=a84d36d09ed491a3c661abba9ef37a1b Link Zgłoś
Gość: vonne Re: HASLO w linuxie na poczatku - co wpisac????HE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:04 wielkie dzieki ale czy moglbys dokladnie mi napisac co mam tam pisac? pozdrawiam i ogromnie dziekuje:) Link Zgłoś
Gość: vonne Re: HASLO w linuxie na poczatku - co wpisac????HE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:13 pokazalo "bad command found" Link Zgłoś
qqbek Re: HASLO w linuxie na poczatku - co wpisac????HE 22.05.06, 22:27 Gość portalu: vonne napisał(a): > pokazalo "bad command found" jak nie działa startx, to powinnaś/powinieneś wykonać wszystkie kroki opisane tutaj: www.tldp.org/LDP/gs/node7.html Link Zgłoś
swawolny.diabel Re: HASLO w linuxie na poczatku - co wpisac????HE 22.05.06, 22:18 no przeciez juz jestes zalogowany jako root. Root ma puste hasło. Możesz je zmienić za pomocż passwd. nowych uzytkowników dodaje sie za pomocą adduser Link Zgłoś
Gość: vonne Re: HASLO w linuxie na poczatku - co wpisac????HE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:22 dziekuje za odpowiedz ale .. root ma puste haslo tzn ze co mam tam wpisac? passwd i wtedy pojawi sie opcja wpisania nowego hasla ??? Link Zgłoś
swawolny.diabel Re: HASLO w linuxie na poczatku - co wpisac????HE 22.05.06, 22:28 > passwd i wtedy pojawi sie opcja > wpisania nowego hasla ??? dokładnie od tego jest passwd :) dzialanie na koncie roota nie jest zalecane ze względow bezpieczeństwa , dlatego watro dodać sobie usera. pomoc uzyskasz piszac man komenda np. man passwd krótkią pomoc za pomocą apropos wyraz inne przydatne help - wszystkie komendy lub znak "?" - ale nie zawsze działa zależy od konfiguracji jeżeli man wyraz wyświetla wiele stron i nie możesz przeczytać to używaj man komenda | more man komenda | less Link Zgłoś