Gość: roxy IP: *.icpnet.pl 28.05.06, 14:12 Zamierzam kupić monitor LCD i zastanawiam się, czy warto kupić panoramiczny? Sa droższe od standardowych ale w sumie wygodniejsze (obszar roboczy). Macie może jakieś doświadczenia w tym obszarze? Warto? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: posiadacz Re: LCD panorama - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 15:07 fajna sprawa ten panoramiczny mam od niedawna faktycznie wiekszy obszar roboczy to dobra sprawa szczegolnie w programach graficznych, gdzie mieszcza sie paski narzedziowe i obrazek nie jest nimi przysloniety oraz np. wsrodowiskach programistycznych typu .net wada jest taka, ze niektore starsze gry nie "chodza" bo nie mogasie dogadacz ekrenem Link Zgłoś
Gość: Hardcore XXX Turbo Re: LCD panorama - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 15:36 Gość portalu: posiadacz napisał(a): > wada jest taka, ze niektore starsze gry nie "chodza" bo nie mogasie dogadacz > ekrenem I większość normalnych programów też będzie źle wyświetlana a są nawet i takie co w ogóle się nie uruchomią na takim panoramicznym ekranie pokazując wcześniej komunikat: "nietypowa rozdzielczość i zmień na inną" i wtedy dopiero jest problem. :) Link Zgłoś
Gość: mija Re: LCD panorama - warto? IP: *.76.classcom.pl 28.05.06, 15:41 > I większość normalnych programów też będzie źle wyświetlana a są nawet i takie > co w ogóle się nie uruchomią na takim panoramicznym ekranie pokazując wcześniej > > komunikat: "nietypowa rozdzielczość i zmień na inną" i wtedy dopiero jest > problem. :) ja mam panorame i jak na razie nie spotkalam programu ktory by protestowal i nie ruszyl Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: LCD panorama - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 19:25 Gość portalu: mija napisał(a): > ja mam panorame i jak na razie nie spotkalam programu ktory by protestowal i nie ruszyl A jak spotkasz to wymienisz wtedy laptopa ? Nie każdy używa laptopa tylko do przeglądania internetu i oglądania filmów na DVD . A propos filmów - panoramiczny ekran ze zwykłym filmem nie wygląda najlepiej. Chyba, że masz takie filmy gdzie jakość nie ma znaczenia - aby ruchy były. :D Link Zgłoś
Gość: Greg Re: LCD panorama - warto? IP: *.acn.waw.pl 28.05.06, 15:42 Jak nie potrafisz znaleźć jednej opcji w sterowniku karty graficznej to już twój problem... Można ustawić sposób reakcji karty na wymuszenie rozdzielczości przez program (grę) - jeśli zażąda (czytaj: ustawisz w programie) rozdzielczości 4:3 to masz wybór: rozciągnięcie (czego nie polecam) lub po prostu wyświetlenie 1:1 z zostawieniem pozostałego obszaru ekranu czarnego. Ogólnie problemy tego typu (rozwiązanie powyżej) mogą być tylko z grami, w innych przypadkach przydaje się większy obszar roboczy (nigdy za duży :-D Link Zgłoś
Gość: roxy Re: LCD panorama - warto? IP: *.icpnet.pl 28.05.06, 16:02 Dzkięki za odpowiedź :) Właśnie obawiałam się, że starsze programy i gry nie będą się odpalać ale skoro można to ustawić to super :) Ostatnio miałam okazję pracować na laptopie z 17-calowa panoamą - duża wygoda, o filmach nawet nie wspominam ;) Link Zgłoś
Gość: Greg Re: LCD panorama - warto? IP: *.acn.waw.pl 28.05.06, 19:19 Ustawia się to wprawdzie w różnych miejscach w zależności od producenta chipa karty (ATI lub nVidia), ale jest do zrobienia. Inaczej wszyscy mający 17" LCD mieliby problem (przecież on ma stosunek krawędzi 5/4, a nie 4/3)... Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: LCD panorama - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 19:30 Gość portalu: roxy napisał(a): > Właśnie obawiałam się, że starsze programy i gry nie będą się odpalać ale skoro można to ustawić... Co można ustawić w ekranie LCD ??? W laptopach i normalnych monitorach LCD rozdzielczość jest natywna, czyli w ustawieniach maksymalnych pracuje najlepiej. Jak zmienisz na inną - niższą rozdzielczość to obraz będzie złej jakości. Idź do sklepu i niech ci sprzedawca zmieni rozdzielczość na mniejszą - inną. Zobaczysz o co chodzi. :) Link Zgłoś
kell99 Re: LCD panorama - warto? 28.05.06, 19:58 Gość portalu: Mirek napisał(a): > W laptopach i normalnych monitorach LCD rozdzielczość jest natywna, czyli w > ustawieniach maksymalnych pracuje najlepiej. > Jak zmienisz na inną - niższą rozdzielczość to obraz będzie złej jakości. Ale tutaj imho byla mowa o tym, ze gre mozesz wyswietlic w formacie 4:3 (tj z niewykorzystanym miejscem z prawej i lewej stronie), albo rozciagnac na 16:9. Nie ma tutaj zmiany rozdzielczosci. Poza tym, wg mnie nie warto inwestowac w monitor lcd 16:9 mniejszy niz 20", inaczej zostanie sie z dosyc mala rozdzielczoscia pionowa i praca bedzie dosyc uciazliwa (np w edytorze tekstu masa miejsca po bokach i ciagle przewijanie gora-dol). Duze monitory 16:9 sa tansze od odpowiednikow 4:3 z tego powodu, ze matryca ma mniej "pikseli" (1680x1050 vs 1600x1200 pikseli). Link Zgłoś
Gość: Basia Re: LCD panorama - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 08:09 kell99 napisał: > Ale tutaj imho byla mowa o tym, ze gre mozesz wyswietlic w formacie 4:3 (tj z > niewykorzystanym miejscem z prawej i lewej stronie), albo rozciagnac na 16:9. A którą grę ? Mam kilka i w żadnej z nich nie ma takiej opcji rozciągania na 16:9 . A jak wyświetlam w trybie FULLSCREEN to gra dziwnie wygląda. Ludziki to są takie kurduplowate grubaski a domki są rozpuczone. A kółka w pojazdach są jajowate. :( Link Zgłoś
Gość: ee Re: LCD panorama - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 21:43 co ty pieprzysz? 10h dziennie spędzam przy 24" i w życiu czegoś takiego nie widziałem. Link Zgłoś