Dodaj do ulubionych

LCD panorama - warto?

IP: *.icpnet.pl 28.05.06, 14:12
Zamierzam kupić monitor LCD i zastanawiam się, czy warto kupić panoramiczny?
Sa droższe od standardowych ale w sumie wygodniejsze (obszar roboczy).
Macie może jakieś doświadczenia w tym obszarze? Warto?
Obserwuj wątek
    • Gość: posiadacz Re: LCD panorama - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 15:07
      fajna sprawa ten panoramiczny
      mam od niedawna
      faktycznie wiekszy obszar roboczy to dobra sprawa
      szczegolnie w programach graficznych, gdzie mieszcza sie paski narzedziowe i
      obrazek nie jest nimi przysloniety oraz np. wsrodowiskach programistycznych
      typu .net
      wada jest taka, ze niektore starsze gry nie "chodza" bo nie mogasie dogadacz
      ekrenem
      • Gość: Hardcore XXX Turbo Re: LCD panorama - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 15:36
        Gość portalu: posiadacz napisał(a):

> wada jest taka, ze niektore starsze gry nie "chodza" bo nie mogasie dogadacz
        > ekrenem

I większość normalnych programów też będzie źle wyświetlana a są nawet i takie
        co w ogóle się nie uruchomią na takim panoramicznym ekranie pokazując wcześniej
        komunikat: "nietypowa rozdzielczość i zmień na inną" i wtedy dopiero jest
        problem. :)
        • Gość: mija Re: LCD panorama - warto? IP: *.76.classcom.pl 28.05.06, 15:41
          > I większość normalnych programów też będzie źle wyświetlana a są nawet i takie
          > co w ogóle się nie uruchomią na takim panoramicznym ekranie pokazując wcześniej
          >
          > komunikat: "nietypowa rozdzielczość i zmień na inną" i wtedy dopiero jest
          > problem. :)

ja mam panorame i jak na razie nie spotkalam programu ktory by protestowal i nie
          ruszyl
          • Gość: Mirek Re: LCD panorama - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 19:25
            Gość portalu: mija napisał(a):

> ja mam panorame i jak na razie nie spotkalam programu ktory by protestowal i
            nie ruszyl

A jak spotkasz to wymienisz wtedy laptopa ?

Nie każdy używa laptopa tylko do przeglądania internetu i oglądania filmów na
            DVD .
            A propos filmów - panoramiczny ekran ze zwykłym filmem nie wygląda najlepiej.
            Chyba, że masz takie filmy gdzie jakość nie ma znaczenia - aby ruchy były. :D
        • Gość: Greg Re: LCD panorama - warto? IP: *.acn.waw.pl 28.05.06, 15:42
          Jak nie potrafisz znaleźć jednej opcji w sterowniku karty graficznej to już
          twój problem... Można ustawić sposób reakcji karty na wymuszenie rozdzielczości
          przez program (grę) - jeśli zażąda (czytaj: ustawisz w programie)
          rozdzielczości 4:3 to masz wybór: rozciągnięcie (czego nie polecam) lub po
          prostu wyświetlenie 1:1 z zostawieniem pozostałego obszaru ekranu czarnego.
          Ogólnie problemy tego typu (rozwiązanie powyżej) mogą być tylko z grami, w
          innych przypadkach przydaje się większy obszar roboczy (nigdy za duży :-D
          • Gość: roxy Re: LCD panorama - warto? IP: *.icpnet.pl 28.05.06, 16:02
            Dzkięki za odpowiedź :)
            Właśnie obawiałam się, że starsze programy i gry nie będą się odpalać ale skoro
            można to ustawić to super :) Ostatnio miałam okazję pracować na laptopie z
            17-calowa panoamą - duża wygoda, o filmach nawet nie wspominam ;)
            • Gość: Greg Re: LCD panorama - warto? IP: *.acn.waw.pl 28.05.06, 19:19
              Ustawia się to wprawdzie w różnych miejscach w zależności od producenta chipa
              karty (ATI lub nVidia), ale jest do zrobienia. Inaczej wszyscy mający 17" LCD
              mieliby problem (przecież on ma stosunek krawędzi 5/4, a nie 4/3)...
            • Gość: Mirek Re: LCD panorama - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.06, 19:30
              Gość portalu: roxy napisał(a):

> Właśnie obawiałam się, że starsze programy i gry nie będą się odpalać ale
              skoro można to ustawić...

Co można ustawić w ekranie LCD ???

W laptopach i normalnych monitorach LCD rozdzielczość jest natywna, czyli w
              ustawieniach maksymalnych pracuje najlepiej.
              Jak zmienisz na inną - niższą rozdzielczość to obraz będzie złej jakości.

Idź do sklepu i niech ci sprzedawca zmieni rozdzielczość na mniejszą - inną.
              Zobaczysz o co chodzi. :)

• kell99 Re: LCD panorama - warto? 28.05.06, 19:58
                Gość portalu: Mirek napisał(a):

> W laptopach i normalnych monitorach LCD rozdzielczość jest natywna, czyli w
                > ustawieniach maksymalnych pracuje najlepiej.
                > Jak zmienisz na inną - niższą rozdzielczość to obraz będzie złej jakości.

Ale tutaj imho byla mowa o tym, ze gre mozesz wyswietlic w formacie 4:3 (tj z
                niewykorzystanym miejscem z prawej i lewej stronie), albo rozciagnac na 16:9.
                Nie ma tutaj zmiany rozdzielczosci.

Poza tym, wg mnie nie warto inwestowac w monitor lcd 16:9 mniejszy niz 20",
                inaczej zostanie sie z dosyc mala rozdzielczoscia pionowa i praca bedzie dosyc
                uciazliwa (np w edytorze tekstu masa miejsca po bokach i ciagle przewijanie
                gora-dol). Duze monitory 16:9 sa tansze od odpowiednikow 4:3 z tego powodu, ze
                matryca ma mniej "pikseli" (1680x1050 vs 1600x1200 pikseli).
                • Gość: Basia Re: LCD panorama - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 08:09
                  kell99 napisał:

> Ale tutaj imho byla mowa o tym, ze gre mozesz wyswietlic w formacie 4:3 (tj z
                  > niewykorzystanym miejscem z prawej i lewej stronie), albo rozciagnac na 16:9.

A którą grę ?

Mam kilka i w żadnej z nich nie ma takiej opcji rozciągania na 16:9 .

A jak wyświetlam w trybie FULLSCREEN to gra dziwnie wygląda.
                  Ludziki to są takie kurduplowate grubaski a domki są rozpuczone.
                  A kółka w pojazdach są jajowate. :(
        • Gość: ee Re: LCD panorama - warto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.06, 21:43
          co ty pieprzysz? 10h dziennie spędzam przy 24" i w życiu czegoś takiego nie
          widziałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka