Dodaj do ulubionych

Pytanie o potrzebny efekt w PowerPoincie.

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 17:10
Witam
Dzisiaj tworz prezentacje na temat pewnego slonecznego kraju. Do prezentacji
w PowerPoincie chcialbym wykozystac zdjecie pieknej plazy. Tylko ze ja nie
chce miec obrazka, tylko takie lekkie tlo,na ktorym bez problemu zrobie tekst
i normalne zdjecia. Jak to zrobic ??

Sorry ze nie ma "z" z kropka i nosowek,ale cos mam z klawiatura...
Obserwuj wątek
    • neder Re: Pytanie o potrzebny efekt w PowerPoincie. 30.05.06, 17:57
      prawoklik na slajdzie > tło > efekty wypełnienia i dalej już powinieneś wiedzieć
    • hippeastrum Re: Pytanie o potrzebny efekt w PowerPoincie. 30.05.06, 18:38
      Skorzystaj z rady neder, ale fotografię mającą służyć za tło zapisz do nowego pliku i na nim przećwicz jasność, by tło nie górowało nad zawartością slajdu - dla tła z poziomu PP nie ma możliwości zmiany jasności i kontrastu.

Możesz też zrobić inaczej - po prostu zamiast posłużyć się tłem w rozumieniu PP po prostu wstawisz grafikę, powiększysz do rozmiarów slajdu i w opcjach obiektu poeksperymentujesz z jasnością? - pamiętaj tylko, by pod koniec edycji slajdu tak zrobione tło (a raczej obiekt graficzny) odesłać z 'prawokliku' na spód.
    • Gość: Bogdan Re: Pytanie o potrzebny efekt w PowerPoincie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 15:36
      Dzięki za porady,ale robiłem tak jak mówiliście i niestety nie udaje mi się
      zrobić takiego jasniejszego tła,na którym mogę spokojnie napisać dwa zdania-
      tło przewyższa ostrością i kolorami tekst...
      • hippeastrum Re: Pytanie o potrzebny efekt w PowerPoincie. 31.05.06, 18:26
        A próbowałeś w programie graficznym oprócz rozjaśnienia dodać również jeden z efektów typu 'blur' - taka fotografia nie dość, że będzie dużo jaśniejsza, to wyraźnie straci na ostrości (konturowanie) - to sprawi, że wsadzany na wierzchu tekst będzie lepiej widoczny. Radzę poeksperymentować również z kolorem, stylem i rozmiarem czcionki, bo to może dać oczekiwane przez Ciebie efekty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka