Dodaj do ulubionych

formatowanie bootowalnego dysku pod win2000

15.01.03, 16:49
Mam na dysku C windowsa 2000. Troche przydaloby sie przeczyscic dysk,ale nie
mgoe sformatowac tej partycji. Wiem, ze sie nie da spod windowsa, ale w 95/98
pchalo sie do floppa czarodziejskie dyskietki startowe i jakos szlo. A tu nic
:(
Jezeli komus udalo sie sformatowac glowna partycje z zainstalowanym system
win2000, to prosze o opis co zrobic. DZIEKI!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: ZDZICHU Re: formatowanie bootowalnego dysku pod win2000 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 20:29
      jak masz orginalnego botowalnego cd to przy instalacji jest opcja formatowania partycji i zainstalowania systemu na nowo
      • mortuus Re: formatowanie bootowalnego dysku pod win2000 16.01.03, 19:42
        Mam win2000 przegranego z oryginalniutkiej płyty. A w opcjach instalacji
        wykrywa,że mam zainstalowany system i proponuje nadinstalowanie na istniejącej
        instalacji - nie proponuje formatowania :(
        • Gość: wiedom Re: formatowanie bootowalnego dysku pod win2000 IP: *.star.net.pl / *.star.net.pl 16.01.03, 19:50
          Wydje mi się że oprócz propozycji uaktualnienia powinna byż też czysta
          instalacja a obok w nawiasie powinno pisać (zaawansowane). Wybierz właśnie tą
          druga i powinno pokazać się w pewnym momencie okno wyboru formatowania.
          • Gość: wiwa Re: formatowanie bootowalnego dysku pod win2000 IP: proxy / 209.21.105.* 16.01.03, 20:10
            1. zrob dyskietki startowe (4)
            2. odpal kompa z dyskietek
            3. po dojsciu do instrukcji gdzie instalowac, wskaz na c i zrob partycje na max
            pojemnosci dysku

Oczywiscie wszystko co masz na c zniknie....
            • Gość: r Re: formatowanie bootowalnego dysku pod win2000 IP: *.telia.com 16.01.03, 20:26
              jest cos takiego jak DiscWizard np.jak masz dysk firmy np.Seagate to
              na stonie np. ftp.seagate.com lub westerdigital.com znajdzies to
              utworzysz tym programem dyskietke danej firmy i mozesz formatowc diagnozowac
              i wiele innych
        • stratoos Re: formatowanie bootowalnego dysku pod win2000 17.01.03, 14:36
          mortuus napisał:

> Mam win2000 przegranego z oryginalniutkiej płyty. A w opcjach instalacji
          > wykrywa,że mam zainstalowany system i proponuje nadinstalowanie na
          istniejącej
          > instalacji - nie proponuje formatowania :(

w czasie instalacji zostajesz zapytany na jaka partycje chcesz instalowac,
          wtedy zanim potwierdzisz usun ja (chyba klawisz "L") i stworz od nowa. Dziala
          rowniez gdy masz juz system na dysku. Nie pamietam na pamiec w ktorym momencie
          wyskoczy ten monit ale czytaj wszystkie opcje w trakcie instalki. Aha..
          zakladam, ze bootujesz z CD
    • Gość: jap Re: formatowanie bootowalnego dysku pod win2000 IP: 195.136.36.* 17.01.03, 11:12
      Trzeba zrobić dyskietki startowe, tak jak radzi wiwa (ale nie podaje
      szczegółów):
      Na instalacyjnym CD jest folder Bootdisk.
      tam są obrazy dyskietek i program makeboot.exe
      Trzeba odpalić ten programik, a on już prowadzi za rękę - każe wkładać kolejne
      dyskietki do zapisu.
      • Gość: wiwa Re: formatowanie bootowalnego dysku pod win2000 IP: proxy / 209.21.105.* 17.01.03, 15:44
        jap, dziekuje za dodanie metody zrobienia dyskietek do "boot".
        Z cd moze jest metoda na formatowanie (jedyna jak mi przychodzi na mysl to
        drugi dysk(moze byc partycja), ale mi sie nie udalo, natomiat z dyskietek jest
        to szybka procedura.
        Przy bootowaniu z cd, system uzywa hard drive, wiec nie mozna formatowac...
        Inna metoda jest uzycie dowolnego programu na formatowanie twardego dysku -
        komp musi byc bootowany z dyskietki
        • mortuus Re: formatowanie bootowalnego dysku pod win2000 20.02.03, 09:25
          A czy robiąc takie manewry z dykietkemi nie stracę danych na innych partycjach
          (ale w obrębie tego samego fizycznie dysku)???
          • Gość: jap Re: formatowanie bootowalnego dysku pod win2000 IP: 195.136.36.* 20.02.03, 09:40
            mortuus napisał:

> A czy robiąc takie manewry z dykietkemi nie stracę danych na innych
            partycjach
            > (ale w obrębie tego samego fizycznie dysku)???
            Komenda format x: powoduje sformatowanie określonego dysku logicznego x:. Na
            poszczególnych partycjach masz dyski logiczne c: d: itd. Jeśli się nie
            pomylisz, sformatujesz tylko jeden dysk logiczny (c: w tym przypadku).
            Dyskietki startowe oferują szereg możliwości - do usuwania partycji i
            instalacji na nowo systemu włącznie. Musisz bardzo uważnie czytać wszystkie
            komunikaty i reagować prawidłowo, a nic nie powinno się stać.
            • Gość: jap Re: formatowanie bootowalnego dysku pod win2000 IP: 195.136.36.* 20.02.03, 09:43
              .. oczywiście nie usuwaj żadnych partycji! To doprowadzi do utraty danych.
              Tylko formatuj.
              • mortuus Re: formatowanie bootowalnego dysku pod win2000 23.02.03, 18:55
                Dzięki za rady! Będę "walczył" ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka