Gość: romantyk1986 IP: 82.160.25.* 31.05.06, 18:53 Mam internet radiowy 240kb/s. Operator oferuje mi globalne IP. Do czego włąściwie się to przyda czyli moje pytanie brzmi: Do czego służy globalne IP? Link Zgłoś Obserwuj wątek
gray Re: Globalna IP 31.05.06, 19:03 najprawdopodobniej chodzi o publiczne IP, czyli takie dzięki któremu twój komputer będzie widoczny na całym świecie. pozwala to stawiać serwery dostępne dla ludzi z całego świata oraz znacznie zwiększa ryzyko ataku na nasz komputer. Link Zgłoś
kell99 Re: Globalna IP 31.05.06, 19:35 gray napisał(a): > najprawdopodobniej chodzi o publiczne IP, czyli takie dzięki któremu twój > komputer będzie widoczny na całym świecie. pozwala to stawiać serwery > dostępne dla ludzi z całego świata oraz znacznie zwiększa ryzyko ataku na > nasz komputer. zwieksza ryzyko bo do komputera mozna sie podlaczyc! to tak jak miec drzwi i dzialajacy zamek vs zamurowane wejscie. problem z prywatnym ip odezwie sie gdy bittorrent bedzie narzekal ze nie ma dostepu do niektorych portow albo programy uzywajace bezposredniej komunikacji (rozne 'komunikatory' z opcja video i audio). Link Zgłoś