Dodaj do ulubionych

Rodzaje formatowania

15.01.03, 21:48
Długo się wachałem z zadaniem tego pytania, bo nie lubię jak się robi ze nme
jaja.
Chodzi mi o formatowanie dysku. Wiem, że są dwa rodzaje formatu:
1.wysokiego stopnia
2.niskiego stopnia.
Wiem czym się różnią, ale nie wiem jak się je przeprowadza spod DOS-a.
Słyszałem również, że można jakoś zabezpieczyć pliki przed formatowaniem (
nie przepadają ), ale nie mam pojęcia jak to się robi.
Jeśli Szanowni forumowicze wiecie coś na ten temat, to napiszcie.

Pozdroofki dla wszystkich komputerowych maniaków.
Obserwuj wątek
    • zbigzdroje1 Re: Rodzaje formatowania 18.01.03, 11:26
      Witam

> Długo się wachałem z zadaniem tego pytania, bo nie lubię jak się robi ze nme
      > jaja.
      > Chodzi mi o formatowanie dysku. Wiem, że są dwa rodzaje formatu:

Długo się wahałeś, oj długo(wachałeś), ale sam z siebie robisz jaja.
      A poważnie: o jaki dysk Ci chodzi- dyskietkę można sformatować: szybko- czyli
      skasować zawartość FAT(tablica alokacji plików), gruntownie - czyli wpisać na
      dysietkę gołą tablicę FAT i skasować całą powierzchnię dysku.
      Natomiast o rodzajach formatowania HDD nie słyszałem - tu formatowanie
      wykonuje się gruntownie. Może się mylę, jeżeli tak, to proszę czytaczy o
      poprawki.
      Pozdrowienia Zbych
      • Gość: Andrzej Re: Rodzaje formatowania IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 14:16
        Też sie zabardzo nieznam na tym ale wiem że jest formatowanie wysokiego poziomu
        (czyli takie normalne) i formatowanie niskopoziomowe (czy jakoś tak - przydatne
        po zawirusowaniu kompa jakimiś dziwnymi wirusami na które niedział zwykłe
        formatowanie). A co do zabezpieczenia plików to trzeba je poprostu przekopiować
        na inny dysk (najlepsze są najprostrze rozwiązania.)
        • Gość: mgregor Re: Rodzaje formatowania IP: *.elartnet.pl / *.elartnet.pl 18.01.03, 14:58
          Niskopoziomowe formatowanie (możliwe tylko z poziomu BIOS'a albo specjalnych
          programów narzędziowych) odsłania wszystkie dziury na dysku (wszystkie
          uszkodzone sektory). Po wykonaniu takiego formatowania dysk praktycznie nadaje
          sie do wyrzucenia poniewaz jego wydajność spada o jakies 70%. Dlatego teraz w
          BIOS'ie nie ma juz opcji: LOW LEVEL FORMAT.Tyle mi wiadomo z wiarygodnych
          zrodeł.

Pozdrawiam serdecznie

Michał Gregorczyk
    • stratoos Re: Rodzaje formatowania 18.01.03, 15:03
      temat dosc obszerny do opisywania wiec podepre sie tylko kilkoma linkami:

escalada.republika.pl/q.htmhttp://wiem.onet.pl/wiem/015f18.html
      www.bios.pnet.pl/podstr/hddform.htmhttp://www.it-faq.pl/news_archives/pl.comp.os.ms-
      windows.win3/2001/mar/msg00179.html

i jak, widac roznice ? ;)
      • stratoos Re: Rodzaje formatowania 18.01.03, 15:05
        eeeh, cos dziwnie polaczylo te linki, no wiec jeszcze raz:

escalada.republika.pl/q.htm
        wiem.onet.pl/wiem/015f18.html
        www.bios.pnet.pl/podstr/hddform.htm
        www.it-faq.pl/news_archives/pl.comp.os.ms-windows.win3/2001/mar/msg00179.html
    • Gość: zz Re: Rodzaje formatowania IP: *.toya.net.pl / *.toya.net.pl 18.01.03, 16:22
      format c: /u formatowanie absolutne
      format c: /q formatowanie jakby szybkie
      format c: najczesciej uzywane polecenie
      • tmmalinka Re: Rodzaje formatowania 19.01.03, 15:01
        Thx, głównie o te komendy chodziło mi.
    • Gość: jap Re: Rodzaje formatowania IP: *.acn.waw.pl 19.01.03, 12:24
      Aby było "bez jaj" muszę pewne rzeczy uprościć albo sprostować, bo w niektórych
      wypowiedziach są błędy.
      Formatowanie niskiego poziomu, to stworzenie struktury sektorów, czyli
      nagłówków z numeracją itp. Struktura wewnętrzna dysku jest z reguły inna, niż
      to jest opisane na samym dysku i co widzi komputer. Obecna technologia pozwala
      np. na zapisanie większej ilości sektorów na jednej ścieżce, niż przewiduje to
      stara norma. Procesor dysku "tłumaczy" to na potrzeby kompa i nie ma problemów.
      Ale to jeden z argumentów za tym, że "low format" jest robiony tylko w fabryce.
      Western Digital oferował (oferuje?) na swojej stronie program do wykonania "low
      format", ale tylko dla swoich napędów i to jest ostateczność! Miałem taki jeden
      przypadek: dysk WD, którego nie mógł obsłużyć żaden program typu fdisk, format,
      Norton Disk Doctor. Dopiero formatowanie niskopoziomowe pomogło - dysk pracuje
      ponownie ponad dwa lata.
      Wykrywanie i zaznaczanie uszkodzonych sektorów nie wymaga formatowania na
      niskim poziomie, zwykłe (ale pełne!) formatowanie to załatwia. Inna rzecz, że
      formatowanie z reguły sprawdza sektory krótko. Może się uchować sektor
      uszkodzony, wykrywany raz na jakiś czas. Do tego są inne programy, ale też sam
      dysk. Obecne dyski "same" się diagnozują i naprawiają - np. system S.M.A.R.T.
      www.seagate.com/support/glossary/terms/smart.html
      Formatowanie pełne zapisuje (czyści) pola danych sektorów i zaznacza uszkodzone.
      Formatowanie szybkie zapisuje tylko znaczniki sektorów mówiące o tym, że sektor
      jest "pusty", choś w rzeczywistości dane tam nadal są. W tej fazie łatwo można
      zrobić "unformat", ale to nie znaczy, że mamy bezpiecznie zachowane pliki.
      Przed każdym formatowaniem należy je zapisać na innym nośniku.
      Zresztą przy parycji NTFS odwrócenie formatowania nie jest już takie oczywiste!

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka